Румъния води по ръст на заплатите в ЕС

Компаниите в България плащат най-малко за изработен час

Румъния води по ръст на заплатите в ЕС

© ДНЕВНИК



През миналата година заплатите в Румъния са се увеличили най-много в сравнение с останалите държави в Европейския съюз. Ръстът на разходите за един изработен час в северната ни съседка е 23.5% според официална информация на германската статистическа служба, разпространена преди дни. Въпреки големия темп на растеж реалните нива на разходите за един изработен час в Румъния остават сред най-ниските в Европа. Според данните, които сравняват заплащането в ЕС, България остава на най-долното стъпало по разходи за работна ръка.


През миналата година заплатите в новите страни членки са се увеличавали с по-бързи темпове в сравнение със старите в опита за догонване, показва статистиката. Данните отчитат разходите на компаниите за един час положен труд, като се включва заплатата на служителите и осигуровките. На последно място в класацията е Германия, където през миналата година трудовите възнаграждения в частния сектор са се увеличили с малко над 1% в сравнение с 2005 г.


За България не се посочва какъв е процентът на увеличение, но в абсолютни стойности страната се нарежда на последно място. Компаниите у нас плащат по 1.80 евро на час, сочи статистиката. Въпреки големия ръст разходите за труд в Румъния също остават в пъти по-ниски в сравнение с държавите в Западна Европа. Компаниите в страната харчат по 2.90 евро на час - близо десет пъти по-малко в сравнение с Германия например, където реалните разходи за час труд са средно 28.70 евро.




Берлин се нарежда на шесто място в класацията по разходи за труд. В нея челното място заема Дания със средно 33.80 евро, следвана от Швеция с 32.30 евро и Люксембург с 31.50 евро на час (виж таблицата). Въпреки сравнително голямото увеличение на възнагражденията (между 12 и 23 на сто), разходите за труд в балтийските страни и в Словакия остават ниски на фона на останалите държави в ЕС, коментира австрийското издание "Дер щандарт". В Естония компаниите плащат средно по 5.80 евро на час. В Словакия нивата са 5.40 евро; в Литва - 4.30 евро, а в Латвия - 3.70 евро.


Разходи за работна ръка в ЕС (в евро, на час)


1. Дания 33.80


2. Швеция 32.30


3. Люксембург 31.50


4. Белгия 31.20


5. Франция 30.70


6. Германия 28.70


.....


22. Естония 5.80


23. Словакия 5.40


24. Литва 4.30


25. Латвия 3.70


26. Румъния 2.90


27. България 1.80


Източник: Германската статистическа служба

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на :-
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на   БАЩА ВИ.
  *****
  Неутрално


  Арно бре,господа111поне сме първи от зад-напред! Според французите -и последните ще бъдат първи?! Едва ли!

 3. 3 Профил на   БАЩА ВИ.
  *****
  Неутрално


  Арно бре,господа111поне сме първи от зад-напред! Според французите -и последните ще бъдат първи?! Едва ли!

 4. 4 Профил на тайна
  *****
  Гневно
 5. 5 Профил на neve
  *****
  Неутрално

  а уж бяха изостанали,след нас и други подобни приказки в пресата и медиите.май там трябва да се преместим

 6. 6 Профил на 78
  *****
  Весело

  Добре че се преместих в Швеция

 7. 7 Профил на stani
  *****
  Неутрално

  От тази класация излиза, че средната заплата в БГ е 560 лв.: нещо много оптимистична ми се вижда тази цифра!!!

 8. 8 Профил на Vlad
  *****
  Неутрално

  ами 560 лева заедно с осигуровки и данъци ! не чисто което получаваш





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK