Чужбина вече не е чужбина

Стотици сайтове помагат при подготовката за кандидатстване за работа зад граница

Чужбина вече не е чужбина


"Защо да не поработя няколко години навън?" Преди четири-пет години този въпрос би получил автоматичния отговор: "Трудно е, а и нямаш право без специално разрешение." Преди 20 години пък дори самото му задаване би било абсурдно и невъзможно. Сега ситуацията е съвсем различна и намирането на работа в чужбина понякога не изисква много повече усилия от това да си потърсиш нова компания или да смениш града.


Професионалната мобилност все повече се подкрепя от различните европейски институции и неправителствени организации. Преди да се решите на важната стъпка обаче, трябва добре да проучите възможностите и перспективите, както и заплахите пред работата в чужбина. Информация по тази тема вече има предостатъчно - само в интернет има стотици сайтове, които ще ви покажат как да подготвите кандидатурата си, в кои области бихте имали шансове да кандидатствате и на какви условия може да разчитате.


Като най-важна първа стъпка специалистите определят подготвянето на качествена и прецизна кандидатура, която, от една страна, да впечатли потенциалните работодатели, а от друга - да е в синхрон с общоприетите норми на търсене и намиране на работа във всяка страна поотделно. Независимо дали кандидатстваш за стаж във френската администрация, за работа като уебдизайнер в САЩ или за място в холандска банка, неправилно подредената и поднесена кандидатура може веднага да те изхвърли от състезанието, казват експертите по подбор на персонала, цитирани в един от специализираните сайтове - www.eurograduate.com.
Франция - инициативата не е без значение


Дали ще търсите стаж или постоянна работа, във Франция е нормално сами да проявите инициатива и да потърсите работодателите. Статистиката показва, че около една трета от назначенията са на този принцип.


В папката с документи за кандидатстване не е прието да се слагат копия на дипломите. При писането на мотивационното писмо пък е важно да разберете кой точно отговаря за вашата кандидатура и да го адресирате лично към него. По-рано писмата и останалите документи за кандидатстване са се писали на ръка, за да може графологията да направи своите изводи. Сега все повече компании приемат електронни документи, но не е изключено точно фирмата, към която сте се насочили, да иска да види почерка ви.


Съдържанието на CV-то задължително трябва да съдържа следните елементи: лични данни, образование, професионален опит (компания, позиция и ако може с примери да обясните с какво точно сте се занимавали), както и допълнителна информация за извънпрофесионалното развитие. В документите си е важно да подчертаете онези умения или занимания, които биха имали връзка с работата, за която кандидатствате. Също така трябва да напишете фамилното си име с главни букви. Трябва да включите подробности за преминалите стажове само тогава, когато нямате друг професионален опит.


Великобритания - някой трябва да ви препоръча


Това, което е прието във Великобритания, а в повечето други страни липсва, е в автобиографията или мотивационното писмо да посочите името на човек, който би могъл да ви препоръча и да говори за миналия ви професионален опит. Потенциалният ви работодател би се възползвал от тази възможност.


Когато изпращате документите си, обикновено не е нужно да прилагате копие от дипломите си. Трябва да ги носите със себе си на интервюто. И тук задължително писмото трябва да е адресирано към конкретен човек. В противен случай ще си помислят за вас, че не сте си направили усилието да се поинтересувате за компанията.


Автобиографията започва с Curriculum Vitae. Следва кратка лична информация и изреждане на учебния и професионалния опит, който започва с най-актуалната позиция. Хобитата се пишат едва тогава, когато позицията го изисква. Препоръчително е в автобиографията да опишете професионалните си умения и да наблегнете на тях. Тъй като не много англичани знаят чужд език, дори владеенето на български ще се смята за преимущество.


Спокойно може да пропуснете да сложите снимка. Също така за разлика от Франция може да изготвите документите си на компютър, без да се подписвате саморъчно.


Ако се стигне дотам да ви поканят на интервю, може да очаквате, че ще ви накарат да решавате различни тестове за преценка на професионалните ви умения или личностни качества. Иначе самите интервюта протичат в приятна и ненапрегната атмосфера. Но при всички случаи ще ви попитат защо искате да работите точно във Великобритания.


Испания - пишете малко


Няма смисъл да пращате дълги писма и подробни автобиографии. Колкото по-синтезирано, толкова по-добре. Вместо да описвате надълго и нашироко предишния си опит, може да наблегнете на това с какво може да сте полезен на компанията. Това ще направи много по-добро впечатление.


В Испания лесно се намира работа, ако имате познати, твърдят специалистите от специализираното списание "Кариере". Ако сте стажували в чужбина и вече имате контакт с испански работодатели, тогава вече сте едни гърди напред. Голяма част от назначенията не минават по официалния път. Като чужденец обаче може да се предположи, че нямате такива връзки. Тогава препоръчително е да използвате борсите за работа по интернет или просто да проявите самоинициатива и сами да потърсите компаниите.


Испанските работодатели не обръщат голямо внимание на това какво сте завършили. По-важното за тях е да имате представа как искате да се развивате професионално.


Типично при кандидатстване за работа в Испания е вместо автобиография да напишете текст в свободен стил за професионалното ви развитие до момента. Този вид текстове позволяват и по-свободно изразяване. Тук е мястото, където трябва да опишете какво очаквате от работата си, какви отговорности сте готови да поемете, в кой бранш искате да се развивате в дългосрочен план.


По време на интервюто може да впечатлите работодателите с три основни неща: опит, учтивост и приятелски дух.Полезни сайтове в интернет- eurograduate.com - подробна информация на английски за условията за кандидатстване в 40 страни - e-fellows.net - Aktuell - Bewerben - International - добре подбрана информация за кандидатстване във Франция, Великобритания, Италия и други страни в ЕС


- Europass.cedefop.europa.eu - как да подготвите стандартни CV и пакета за кандидатстване в Европа - europa.eu.int/eures - европейският портал за професионална мобилност - justlanded.com - а защо да не се пробвате да поживеете и работите в някоя екзотична страна като Дубай или Южна Корея


- enic-naric.net - информация за признатите дипломи в различните страни.


Информация по отделните държави - Дания - www.jobnet.dk - Франция - www.apec.fr - Великобритания - www.jobcentreplus.gov.uk - Австрия - www.ams.or.at - Швеция - www.amv.se - Испания - www.infojobs.net; www.moster.es

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kiowa
  *****
  Неутрално

  Няма значение къде живееш важното е къде работиш.

 2. 2 Профил на a za BG
  *****
  Неутрално

  много ми е интересно какви автобиографии или трудови такива харесват бг работодателите.Ще падне смях със сигурност...Идва при нас вчера един мъж и започва - "Моята дъщеря е съученичка на... А пък жена ми е братовчедка на..".Тои търсеше работа всъщност на дъщеря си. Явно така се прави из тези географски ширини.По малките градове биографиите са формален критерии,който въобще не се поглежда.Ама затова сме и прокопсали толкова

 3. 3 Профил на до 2
  *****
  Неутрално

  Смешно е,да, но е трагично, когато по подобен начин се назначават хора на високо ниво за мениджъри и т.н., без да си имат представа що е то мениджмънт и има ли той почва у нас. Лошото е , когато имаш автобиография с покрити и опит и ти се случи това. И аз , когато започнах да работя на първото си място, помолих майка ми да ми помогне. Отиде при своя позната и попита дали й трябва човек като мен за сезона. Ако е за помощник- няма лошо , стига да й се работи. Лошото е когато говорим за високи длъжности и вингаи кадърният е прецакан заради съученик/ познат на този или онзи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK