Планът на ЕС за борба с безработицата предизвика остри критики

Планът на ЕС за борба с безработицата предизвика остри критики

© ReutersНа срещата на върха на ЕС за безработицата в Прага, която се проведе вчера, бяха договорени десет мерки за справяне с последиците от икономическата криза. Мерките имат за цел да бъде преодоляна повишаващата се безработица и да бъде успокоено социалното недоволство в Европа, посочва EurActiv."Ние не можем да предовратим кризата да доведе до безработица. Но действия сега могат да намалят загубата на работни места и да помогнат на милиони хора да намерят нова и по-добра работа. Да действаме сега означава също да изградим пътя за устойчиво възстановяване", заяви председателят на ЕК Жозе-Мануел Барозу в края на срещата.
Според последните данни, публикувани от ЕК тази седмица, спадът в икономиката ще струва работата на 8,5 млн. души и през 2010 г. ще доведе безработицата до 11,5% в еврозоната. Това е най-високото ниво на безработица от няколко десетилетия насам.


Липса на конкретни резултати


За да успокоят милиони хора в Европа, няколко европейски лидери договориха план от 10 точки, който призовава ЕС бързо да предприеме стъпки за увеличаване на достъпа до работни места, особено за младите хора. Планът предвижда също повишаване на уменията на работниците, отговаряне на нуждите на пазара на труда и стимулиране на мобилността, посочва EurActiv.


Социалните партньори, поканени на срещата, обаче отказаха да подпишат финалния документ. "Има някои отговори, но не е достатъчно", каза Джон Монкс, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите.


Европейските неправителствени организации, занимаващи се със социални проблеми, са също "разочаровани и разтревожени" от срещата, която се е превърнала в среща на социални партньори. "Председателят Барозу говори за социалното въздействие на кризата и увери, че икономическия и социален дневен ред не могат да бъдат разделяни. Но все пак днес се случи точно това", обясни Рошан ди Пупо, директор на Социална платформа.


"Социалното въздействие на кризата не беше споменато в заключенията от срещата, които са само "обичайните неща": повишаване на мобилността, увеличаване на гъвкавостта и сигурността на работниците и създаване на благоприятна среда за бизнеса", добави тя.


Приспособяване на часовете за работа, за да се запазят работни места


Основна част от плана е да бъдат запазени възможно най-много работни места. Превижда се това да става, като се позволи на компаниите да приспособяват часовете за работа и да преквалифицират работниците чрез публично финансиране от, например, Европейския социален фонд и Европейския фонд за глобализацията.


Но "средствата за гъвкавост като временното използване на почасова работа не са подходящи за услуги, които трябва да функционират през цялото денонощие и не могат да адаптират крайния резултат", отбелязва Европейския център на работодателите и индустриалците, осигуряващи обществени услуги.


"Малкият бизнес направи възможно най-доброто, за да послужи за абсорбатор на шока в настоящата криза. Някои може да са намалили производствата, но направиха най-доброто, за да запазят стабилни нивата на заетостта. Но се чудим колко още трябва да продължават, ако бъдат оставени за се оправят сами", подчерта Андреа Бенаси, генерален секретар на UEAPME, Европейската организация на малкия бизнес.


Среща без повечето лидери


Срещата за безработицата в ЕС беше свикана от чешкото председателство и трябваше да събере всички европейски лидери, за да намерят начини да се справят с въздействието на икономическата криза. Целта беше държавните глави и премиерите да координират мерки за справяне с безработицата. Но в крайна сметка малко от лидерите присъстваха на срещата, като повече се подготвят за евроизборите, които са след по-малко от месец.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  ... кво го мислят толкова - по-ранно пенсиониране му е майката, особенно на държавните служители

 2. 2 Профил на Благой
  *****
  Неутрално

  В България колкото по-дълго работят хората, толкова по-добре. Вместо да висят на мизерни пенсии все пак по-добре е да произвеждат национален продукт някакъв. Иначе да ви пази Господ, да ви обслужват "млади" хора от памперс-поколението. Тия са вредни и за самите себе си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK