Зелени якички, зелени професии, позеленели работници

Зелени якички, зелени професии, позеленели работници

© Дневник
20%
от енергията в ЕС трябва да идва от възобновяеми източници до 2020 г.


100
души работят към 2008 г. постоянно в България във ветропаркове


2.8 млн.
нови зелени работни места ще бъдат отворени до 2020 г.


900 хил.
работят сега в производството на енергийно ефективни стоки и услуги


4/5
от възобновяемата енергия в ЕС се произвежда от Германия, Испания и Дания


Климатичните промени са факт и стават все по-заплашителни. Освен необходимите законодателни промени и орязвания на парникови емисии, които ЕС трябва да подготви, са необходими сериозни структурни реформи на пазара на труда, така че Европа да може да премине към така необходимата й зелена икономика.
Този призив беше отправен в понеделник от Европейската комисия в ежегодния й доклад за заетостта.
Докладът на Еврокомисията се базира на заключенията на Международния панел на ООН за измененията на климата и прогнозира сериозни промени за Европа, дори и ако светът вземе необходимите мерки, за да ограничи вредното влияние на хората и покачването на средногодишната температура на Земята с 2 градуса.


Бъдещето затопляне неминуемо ще доведе до суши в Средиземноморието и ще намали възможността там да се гледат както някои култури, изискващи сериозно напояване, така и някои животни. В същото време едно малко очакване на температурите може да се окаже твърде плодотворно за някои от северните страни - членки на ЕС, където ще се намалят разходите за парници. Положителен ефект би могъл да се очаква и в алпийските региони, които сега не са особено земеделски, но с промяната на температурите могат да станат по-благоприятни.


От друга страна, повишаването на температурите може да се окаже пагубно за планинските курорти и хората, които досега са изкарвали прехраната си от зимен туризъм. На тях най-вероятно ще им се наложи да преформулират уменията си в други браншове. Заетите в туризма по Средиземноморието пък ще трябва да се настроят за два сезона - пролетен и есенен, тъй като летният ще стане прекалено горещ. В същото време в някои крайбрежни градчета в Скандинавия могат да се отворят нови работни места, тъй като те могат да се превърнат в атрактивни туристически дестинации за лятото.


Климатичните промени ще доведат и до промени в строителството, тъй като в бъдеще ще са нужни повече хора с умения за създаване на сгради с по-малък въглероден отпечатък - както специалисти по енергийна ефективност и сертифициране, така и обучени за нови технологии и материали нискоквалифицирани работници. Глобалното затопляне ще доведе и до увеличаване на застраховките заради съпътстващите го катаклизми, което пък ще отвори повече работа за застрахователните агенти.
Най-големите промени обаче се очакват в енергийната сфера и добива и преработката на суровини, посочва докладът на Европейската комисия.


И двата сектора имат пряка връзка с климатичните промени и ще подлежат на регулации от страните членки. По думите на авторите на изследването са нужни активни политики, тъй като "пазарите сами не са способни да се справят с тези проблеми". Като цяло на икономиката на ЕС е необходимо цялостно преминаване към т.нар. зелена работа.


Що е то "зелена" работа?


Все още няма единно определение за това какво точно е "зелената (еко) работа". Трактовките на ООН, на ЕС и на ОИСР имат помежду си повече или по-малко съществени разлики. Като цяло обаче всички се обединяват около твърдението, че зелените професии са тези, свързани както с производството на екологично чисти ресурси, енергия и стоки, така и с предлагането на екоуслуги, но също и с промотирането на екологични практики.


Така зелени професионалисти могат да бъдат едновременно работещият в соларна електрическа централа, служителят в депото за рециклиране на хартия, дизайнерът на биоразградими найлонови торбички, мениджърът на проект за даване на велосипеди под наем и работещият на касата за връщане на бутилки.


Някои от "зелените професии" са пряко свързани с екологичната икономика, други по-косвено. За екоработа определено се счита производството на вятърни турбини, но също така земеделецът, който отглежда домати без пестициди. Докладът на Европейската комисия посочва, че колкото повече се разширява обхватът на понятието, толкова по-остра става необходимостта от преминаване скоро към зелената икономика, тъй като концептуално тя обхваща много повече хора.


Според документа в първоначалния етап най-облагодетелствани ще бъдат висококвалифицираните кадри, или т.нар. зелени якички, които имат необходимите умения да разработват и прилагат новите подходи. В едно близко бъдеще обаче се очаква новите технологии да станат достатъчно достъпни и тогава ще бъде въвлечена и нискоквалифицирана работна ръка. Докладът отчита, че при преминаването към чиста енергия например ще бъдат изгубени много работни места за нискоквалифицирани миньори, но в същото време ще се отворят други по строежите на ветропаркове или соларни инсталации.


Промяната към зелена икономика и новия тип професии ще преминава по различни начини. Някои професии ще бъдат тепърва създавани или разширявани като съсловия. Други специалисти ще трябва да адаптират знанията си и уменията си, като променят изцяло начина си на работа. Трети пък ще променят само начина си на работа, но няма да има нужда да добиват нови способности. Обикновените строители например ще трябва да се научат на нови техники за изолацията на сгради, но като цяло няма да претърпят коренни промени. Очаква се обаче да се появи цяло ново поколение "зелени архитекти", които да наблягат на екофункционалността на сградите. Шофьорите на екологичния транспорт няма да имат нужда от никакви нови умения, но в университетите ще се появят специализации за оценители на енергийната ефективност.


Зелените професионалисти в цифри


Данните на ЕК сочат, че новият вид икономика ще отвори 2.8 млн. работни места до 2020 г. Тъй като някои традиционни места за добив на енергия като мините за въглища ще бъдат затворени, нетният ефект от екопрехода ще е отварянето на чисто нови между 100 и 400 хил. работни места.
В действителност ефектът на "позеленяването" обхваща много повече хора поради това, че производствената верига на много от новите технологии е дълга.


Според доклад на Световния фонд за дивата природа (WWF) от юни зелените професии дават хляб на повече хора, отколкото замърсяващите индустрии. Данните им сочат, че през 2005 г. в Европа е имало 3.4 млн. еко работни места, за сметка на 2.8 млн. - в замърсяващите индустрии. Изчисленията им показват още, че 0.4 млн. работят за възобновяемите източници на енергия, 2.1 млн. в устойчивия транспорт и 0.9 млн. в производство на енергийно ефективни стоки и услуги. Данните на ЕК пък дават най-много преднина за хората, работещи в управлението на отпадъци - според комисията те към момента са над 1 млн. в цяла Европа. 


Според службата на ЕК за енергия от възобновяеми източници в сектора пряко работят малко над 100 хил. души, като най-много от тях са заети с производството на вятърни турбини и компоненти. 4/5 от тях обаче са само в три европейски държави - Германия, Испания и Дания. В България работещите около ветропарковете са едва около 100, сочат данните към 2008 г. Очакванията са обаче в европейски мащаб заетите в сектора да се увеличат петкратно до 2020 г. и да се разпространят по-равномерно в цяла Европа.


Опитът на Германия


Германия е една от държавите в ЕС, където възобновяемите източници на енергия са издигнати на пиедестал и вече имат капацитет да захранят град, голям колкото Хамбург. Само за три години (от 2004 г. до 2007 г.) от 160 хил. работните места в Германия в областта на възобновяемата енергия са се увеличили до 250 хил. Смята се, че поне 134 хил. от тези места са директен резултат от германския закон за ВЕИ, който доведе до много инвестиции в сектора. Очакванията на федералното правителство са до 2030 в сектора да са заети 900 хил. души, а държавните инвестиции тази година ще са в размер от 5.5 млрд. евро.20%
от енергията в ЕС трябва да идва от възобновяеми източници до 2020 г.


100
души работят към 2008 г. постоянно в България във ветропаркове


2.8 млн.
нови зелени работни места ще бъдат отворени до 2020 г.


900 хил.
работят сега в производството на енергийно ефективни стоки и услуги


4/5
от възобновяемата енергия в ЕС се произвежда от Германия, Испания и Дания

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ale
    *****
    Неутрално

    най-важното от статията е в текста под черта - "Контрааргументите" - особенно за цената на тока. Това си е зелена бомба

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK