Евроинституциите търсят потенциал, а не познания от кандидатите за работа

Умението за учене и способността за работа в екип се оценяват най-високо при кандидатите за работа в евроинституциите.<br />
<br />

© Reuters

Умението за учене и способността за работа в екип се оценяват най-високо при кандидатите за работа в евроинституциите.Кандидатите за позиции в европейските институции трябва по-скоро да покажат умения и потенциал, отколкото специализирани знания съгласно новата система на Европейската служба за подбор на персонал. В интервю пред EurActiv Кармен Петер, която обучава желаещи да работят в евроинституциите, разказва за положителните и отрицателните страни на новата система.Петер се определя като "голям фен на новата система", като обяснява, че тя е много повече от проверка на знанията, а "тества уменията, мотивацията и емоционалната интелигентност" на кандидатите.
Умението за учене, говорене и писане, както и способността за комуникация и работа в екип се оценяват най-високо, казва румънката.


Петер сравнява новата система с предишната такава, която представлява тест за познания за Европейския съюз (ЕС). Тя казва, че все още има езикови и математически задачи, но наред с тях са абстрактните задачи, които са вид тест за интелигентност. Кандидатите трябва да решават и казуси, които помагат да се оцени тяхната емоционална интелигентност.


Според експерта един от основните проблеми при новата система се крие в оценяването на кандидатите. Тя пояснява, че би било трудно да се оцени степента на мотивация, желанието за обучение, както и умението за работа в мултикултурен екип.


За първи път тази пролет кандидати за работа в институциите на ЕС участваха в началната фаза на новото оценяването. Техният брой беше около 50 000. На въпрос дали комисията, която оценява кандидатите, ще се справи с рекордния брой кандидати, Петер отговори, че затова съществува предварителна селекция. Нейните изисквания ще са достатъчно високи, за да допуснат нормален брой кандидати напред.


Петер не смята, че ще има някакви ограничения за кандидатите заради страната, от която произхождат. Според нея единствената преграда биха били езиците. "Опасявам се, че може да изгубим някои добри кандидати… защото не могат да се изразяват на френски или английски." За пример експертът посочи естонците, чийто първи език е техният майчин, като втори език знаят руски, а като трети - немски, докато работните езици на ЕС не са с толкова голямо значение.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  Що е туй емоционална интелигентност?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Подходът на Кармен Петер е възможно най-добрия, с оглед развитието потенциала на човек. Защото опита може да е придобит при всякакви субективни условия, докато качествата нужни за определен тип дейност да останат в сянка. Хубаво би било и повече български работодатели да възприемат този начин на мислене, вместо да се осланят на претенциозни и суховати изисквания. Подобна иновативност надгражда и развива трудовата система.

 3. 3 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да живее бюрокрацията - аз тъй знам.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 4. 4 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 438 Любопитно

  ха, да видим дали пък резултат 28 от 30 възможни (CAST процедура) ще бъде счетен като доказващ потенциал...

  Keep it simple and make it special.
 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Кандидатите за позиции в европейските институции трябва по-скоро да покажат умения и потенциал, отколкото специализирани знания съгласно новата система на Европейската служба за подбор на персонал.- От ден на ден еничарите се множели. Най-напред ги давали да слу­жат по няколко години при турци, та хем научавали турски, хем ставали мюсюлмани. След туй ги довежда­ли в Портата, налагали им белите чалми и ги имену­вали еничари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK