Изгубени в енергетиката

Строителната площадка на АЕЦ "Белене"

© Анелия Николова

Строителната площадка на АЕЦ "Белене"Покрай честванията за 3 март едно друго събитие в България остана недостатъчно анализирано и оценено. Става дума да посещението на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. Макар и кратка, визитата на Йотингер се оказа много съдържателна от гледна точка на послания към правителството за това каква енергийна политика трябва да води. Изказванията като "всеки един проект в енергетиката ще се съгласува с Европейската комисия" и "проявяваме чувствителност към проекта за АЕЦ "Белене" са достатъчни индикации, че в Брюксел не са много щастливи от водената досега политика в българския енергиен сектор.


Основанията за това колкото искаш. През последните 20 години българските правителства превъртат като развалена грамофонна плоча едни и същи енергийни проекти, чиято ефективност за икономиката е толкова спорна, колкото и тяхната финансова обосновка. Става дума за проекти като атомната централа "Белене" и водноелектрическа централа "Цанков камък", които не само не увеличават сигурността на българската енергетика, но след последните разкрития за милиарди левове, които са инвестирани в тях, явно са на път и да я унищожат. Въпреки това проектите ще са най-мащабните инвестиции, които ще бъдат направени в следващите години.
Едва  след януарската газова криза през 2009 г. София реши да насочи усилията си към по-практични проекти като изграждане на газови връзки със съседните страни, които ще диверсифицират доставките на синьо гориво. Другите проекти за разнообразяване на газовите доставки са европейският "Набуко" и руският "Южен поток". 


АЕЦ "Белене" 
Ако имаше  някакъв конкретен повод за изказванията на еврокомисаря в София, то това бяха именно проектът за строежа на атомната централа. "Внимателни сме и проявяваме чувствителност към този проект", заяви Гюнтер Йотингер. Причината е ясна – "Белене" може да е първата напълно руска централа в Европейския съюз. Руската страна предложи на България да отпусне 2 млрд. евро заем, за да финансира изграждане на централа, след като стратегическият инвеститор в проекта - германската RWE, се оттегли. Първоначално българското правителство прие руското предложение, но след намесата на Брюксел стана ясно, че проектът ще се реализира само с европейския инвеститор. Плановете за строежа на централа предвиждат тя да е готова през 2014 г., но срокът едва ли е бъде спазен поради финансови проблеми. Предварителните разчети сочеха, че строежът ще струва 4 млрд. евро, но в крайна сметка се оказа, че изграждането на централата може да достигне 8-10 млрд. евро. До този момент в централата са инвестирани над 1 млрд. лв. Премиерът Бойко Борисов вече определи АЕЦ "Белене" като "пример как не трябва да се прави проект", но пред него стои тежката задача да го спре окончателно паради липса на финансиран или да го продължи. 


ВЕЦ "Цанков камък" 


Това  е другият спорен проект в българската  енергетика. Последните разкрития около финансирането му го направиха един от най-скъпите хидроенергийни проекти в света. Първоначално проектът е струвал 220 млн. евро, но през годините се е оскъпил двойно. Каскадата на р. Въча трябва да влезе в експлоатация през тази години, но заради съмнения за злоупотреби при реализирането на проекта това може да бъде отложено. Премиерът Борисов обяви, че вече ще даде на прокуратурата строежа на каскадата. Част от обекта е 22-километровата пътна отсечка между Девин и Михалково, за която Борисов обяви, че струвала 222 млн. лв.  


Газопровод  "България – Сърбия" 


На 5 март в Брюксел България и Сърбия подписаха договор за създаването на газопроводна връзка между двете държави. Проектът трябва да приключи през 2013 г. Проектът ще се финансира с 60 млн. евро по оперативна програма "Регионално развитие". Съществуват два варианта за реализирането на проекта. Първият предвижда изграждане на газопровод Дупница – Димитровград – Ниш с дължина 250 километра. Целта на проекта е изграждане на транзитно газопроводно отклонение до българско-сръбската граница. Вторият вариант е за осъществяване на междусистемна газова връзка по маршрут София - Димитровград - Ниш. Тя ще е дължина около 170 километра. Тази връзка за разлика от първия вариант (свързана с транзитните газопроводи на България) ще бъде свързана с националната газопреносна мрежа на страната, което ще позволи доставки на природен газ от алтернативни на Русия доставчици. 


Газопровод  "Стара Загора – Комотини" 


На 14 юли  беше подписан меморандум между БЕХ  и IGI Poseidon (50% Depa и 50% Edison) за изграждане на газопровода. Месец по-късно компаниите кандидатстваха за съфинансиране от еврофондовете. Очаква се решението на ЕК да бъде ясно на 18 декември. Към момента е пред приключване предпроектното проучване за междусистемната газова връзка, изпълнявано от Jacobs Consultancy. Резултатите от проучването доказват изпълнимостта и устойчивостта на проекта от техническа, икономическа и екологична гледна точка. Проектът трябва да бъде реализиран до 2013 г. Стойността на изграждането му ще е около 120 млн. евро. Капацитетът на газопровода ще е 3-5 млрд. куб. метра.  


Газопровод  "Русе – Гюргево" 


Проектът  за изграждането на газовата връзка се разработва от "Булгартрансгаз" и S.N.T.G.N. Transgaz S.A. – Румъния. Проектното предложение за кандидатстване за съфинансиране  в рамките на Европейската енергийна програма за възстановяване е подадено на 13.07.2009 г. В началото на септември 2009 г. е избран консултант за извършване на предпроектно проучване за междусистемната газова връзка – Tractebel Engineering S.A. В момента е изготвен проект на предварителния доклад. Време на реализация на проекта е до 2013 г. Стойността му е 27.6 млн. евро. Капацитетът на газопровода ще е 1.5 млрд. куб. метра 


Газопроводът  "Набуко" 


Това  е газопроводът, който Европейският  съюз поставя на първо място сред енергийните си проекти. Той трябва да бъде изграден до 2013 г. и ще струва 8-9 млрд. евро. Капацитетът му ще е 31 млрд. куб. метра. Подготовката за реализация на проекта "Набуко" е в напреднал етап. "Набуко газ пайплайн интернешънъл" е внесла в ЕК проектно предложение за кандидатстване за получаване на грант в размер до 200 млн. евро по линия на Европейската енергийна програма за възстановяване, за доставка на тръби и друго оборудване. Съгласно изискванията на програмата договорите за доставка се предвижда да бъдат сключени до края на 2010 г.  


Газопроводът  "Южен поток" 


Предвижда се трасето на проекта "Южен поток" да започва от руското крайбрежие, преминавайки след това по дъното на Черно море и пресичайки впоследствие територията на България. В момента две работни групи подготвят акционерното споразумение и техническо предпроектно проучване, което ще послужи за основа за определяне на трасето през територията на България, както и за прецизиране на стойността на проекта. Проектът трябва да бъде реализиран до 2015 г. Стойността му ще е 8-10 млрд. евро, а капацитетът му 64 млрд. кубични метра газ.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Aleks
  *****
  Неутрално

  Всичко в статията е напълно вярно и точно,само че интересите на Кремъл са съвсем други,такаче гордиевият възел трябва да бъде разсечен извън България!

 2. 2 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Европейският Комисар има голяма дупка в паметта! Италия, Франция, Германия се захранват на една трета с руски газ, а Англия от 2029 г ще разчита изцяло на "Проекта Ямал"! Ние пък ще застанем на пътя на природния газ и ще го запушим с гъзовете на герберованите политици... Брейв бойс! Молодцы!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK