Желю Желев: Турция е неизменна част от разширяването на ЕС

Желю Желев: Турция е неизменна част от разширяването на ЕС

© Надежда Чипева, КапиталГолямото бъдеще на Европейския съюз е в разширяването, а Турция е неизменна част от него", смята първият демократично избран президент на България и доктор по философия Желю Желев. Днес той изнесе публична лекция на тема "Накъде отива нашият свят през ХХI век - еднополюсен или многополюсен модел". Проявата беше организирана от Фондация "За силна и красива България".


Желев посочи няколко причини, заради които южната ни съседка трябва да стане част от ЕС. Според него младото население, работещата икономика и военната мощ на Турция ще дадат предимства на съюза. Мюсюлманството и езиковата близост с арабския свят и среднокавказките страни, които имат много природни богатства, също са нужни на ЕС. Важно според Желев е и геостратегическото и геополитическото разположение на Турция, която е мост между западната и източната култура. Президентът изрази мнение, че няма опасност от културно обезличаване на останалите страни - членки.


Желев прогнозира, че силите на това столетие ще са САЩ, Китай, Руската федерация, Индия и ЕС.
Обобщението на Желев е, че със сигурност през този век светът няма да бъде управляван чрез двуполюсен модел, защото всички войни са породени от него и е той вече е компрометиран.
"Мненията, че ЕС е икономически гигант, а е политическо джудже, са близки до истината", уточни виждането си за ролята на Европа Желев. Затова неговият съвет е засилване на политическото влияние на съюза точно чрез присъединяване на нови стратегически страни - членки като Турция и Русия.


"Предразсъдъците за приемането на Русия и Турция в ЕС са много", коментира още Желев. Уточни, че основният проблем идва от Германия и Франция, които се страхуват някой друг да има повече места в Европейския парламент. "В ЕП не се гласува по национален признак и опасенията на тези страни са безпочвени", допълни бившият президент.


От друга страна, Москва има проблеми на азиатската част от територията си и "е възможно да се замисли за своята сигурност и цялост под заплахата от световната сила Китай". Опасността от Китай идвала, защото е "тоталитарна държава с известни елементи на ерозия, най-вече в икономиката - има богати хора и частна собственост".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK