Австрийски министър: Виена не иска Турция като член на ЕС

Михаел Шпинделегер

© Associated Press

Михаел ШпинделегерАвстрия предпочита изграждането на привилегировано партньорство между Европейския съюз и Турция пред пълноправно членство на Анкара в ЕС, заяви австрийският външен министър Михаел Шпинделегер, цитира "Ройтерс".


Докато турският президент Абдула Гюл беше на посещение в Австрия, Шпинделегер заяви в интервю за австрийско радио, че преговорите за присъединяване на Турция в ЕС ще отнемат години и ще послужат за "европеизация" на страната.


"Ще изчакаме и ще видим какво ще стане, ще бъдем конструктивни, но ще останем верни на основната си позиция и ще се стремим към привилегировано партньорство с Турция", допълни външният министър.
Виена поддържа политика, с която не пречи директно на присъединителните преговори с Анкара, но която е против членството на Турция в ЕС. В случай че преговорите с балканската страна бъдат доведени до край, преди ратификацията на присъединителния договор австрийските граждани могат да имат последната дума в референдум, ако достатъчно членове на парламента поискат такъв.


Турски лидери все по-често настояват преговорният процес с Брюксел да бъде изваден от задънената улица, в която се намира в момента. Въпреки често острата реторика Анкара продължава да твърди, че еврочленството е основен приоритет на външната й политика.


Турция обаче настоява за пълноправно членство и не е съгласна на привилегировано партньорство. Преди посещението си в Австрия турският президент Гюл заяви за австрийски медии, че партньорството, което предлага Виена, не е вариант за страната му.


Той дори предупреди, че двустранните бизнес отношения могат да пострадат заради позицията на Австрия. "Някой трябва да попита дали австрийските компании ще постигат същите печалби, които постигат сега в Турция, ако не си сътрудничат с Турция", каза Гюл.

Коментари (227)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 646 Весело

  Очакваме вълна от истерия от Анадола в посока Виена....дано да е последната и Туркие най-накрая да се прости с евромечтите си и да почне да си гледа ШеМген.

 2. 2 Профил на wildwife
  wildwife
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Виена не иска Турция като член на ЕС"


  И не само Виена.....

  "Вече видяно"
 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#1] от "Сгугню":
  Новината отразява много ясно отношението на австрийците...За това ги уважавам- заеха правилна принципна позиция и за измененията в шенгенското законодателство, а и за членството на Турция в ЕС...Не случайно е добре да се живее там!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1551 Весело

  Сега отново чакаме Делиорманските форумци да ни обяснят как гроздето е кисело и как в Турция е по-добре от България и всичко останало.

 5. 5 Профил на kef
  kef
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Австрийците не са забравили обсадата на Виена както и решаващата спасителна помощ на поляците. Не са забравили и за прословутите отколещни съчетания на т.н. дипломатически османски трикове.

 6. 6 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 532 Неутрално

  каква балканска държава?

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#4] от "Yard":

  Според анадолските дружки, тя турция е по-добре и от Австрия , ама ние тук не го разбираме . Прости сме били и пр.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yard":

  И Мунчо да каже,че нас никой не ни пита,като пропуска факта,че ТЕЗИ ДЕТО НЕ ПИТАТ,СЪЩО НЕ ИСКАТ ТУРЦИЯ В ЕС!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1054 Весело

  Че и заплашват!!
  Тез номера да ги продават на падишаха

  Fail with honour then succeed by fraud
 10. 10 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Естествено - идеят за Турция в Европа потъпква всичко, за което австриецът Хитлер се е борил.

  gradinko.bg
 11. 11 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 646 Весело

  Мечтите за неоосманско нашествие на Европа отново бяха стопирани пред Виена. Историята се повтаря...

 12. 12 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Този Гюл не е ли чувал, че "Beggars can't be choosers"?

 13. 13 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 660 Весело

  Турците отдавна са в Европа, остава европейците, в това число и ние, да проумеем това.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Турци може и да има в Европа, но Турция като държава едва ли ще влезе в ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "Виена поддържа политика, с която не пречи директно на присъединителните преговори с Анкара, но която е против членството на Турция в ЕС."
  Бахти дьонметата. Хазър си казал:
  "Виена не иска Турция като член на ЕС"
  Къкво още го увъртащ? Още малко по смело.

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:01 на 03/05/2011 от неговия автор.

 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:02 на 03/05/2011 от неговия автор.

 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#6] от "alabalko":

  Не балканска даржава, а баклаванска държава е Турция!

 19. 19 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2843 Весело

  Аферим Остерайх, Ашколсун !!!
  П.п. Весело не отразява широчината на емоционалното ми състояние след тази добра новина! Жалко ,че не може да се сложи много весело!

 20. 20 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  Турция е член на Съвета на Европа от 1949 г., съоснователка на ОИСР (1961) и ОССЕ (1973), както и асоцииран член на ЕИО, ЕО и ЕС от 1963 г. (ШЕСТДЕСЕТ и трета), а от 1995 е член на митническия съюз на ЕС. По време на срещата в Хелзинки в декември 1999 г. ЕС официално призна кандидатурата на Турция за пълноправно членство. Не за "привилегировано партньорство", а за пълноправно членство. Това са фактите.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 21. 21 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Весело

  Виена поддържа политика, с която не пречи директно на присъединителните преговори с Анкара, но която е против членството на Турция в ЕС
  ...........
  Значи индиректно , подмолно пречи! Тогава за какви преговори става въпрос?! ЕС открито , честно да ПРЕКЪСНЕ! преговорите! Какви са тия курв.. номера? Турция е много по готова от някои членове на ЕС. Те си знаят кои са.

 22. 22 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Весело

  До коментар [#21] от "Цицерон":

  Ако бях сексуален работник бих Ви помолил да не ме обиждате на австриец!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 23. 23 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#20] от "WOI":

  Именно. Сега , много ми се иска да се отметне от думите си. Знаем кои НЕ искат Турция като членка. Някои ще загубят ръководната си роля в ЕС , но ги е срам да кажат.На първо място е Франция. Евентуално Турция ако стане членка , то саркозито отива в девета глуха!
  Да се отметне и да видим колко ще тежи думата на ЕС пред света! И преди съм писал по повод на подобна статия - ЕС няма полезен ход.Хитрата сврака с двата крака. Поставяха какви ли не условия , та ако беше Мегленчето /йесуомън за ВСИЧКО/ Турция почти щеше да се зароби.
  Като контрамярка , смятам , че Турция ще излезе от митническия съюз с ЕС.

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#20] от "WOI":
  " ЕС официално призна кандидатурата на Турция за пълноправно членство." Признава й се ПРАВОТО на кандидатура пълноправно членство.Но една Франция и Германия напр. никога да е съгласна с приемането на Турция в ЕС, защото тогава 2те държави трябва да се разделят с определен брой свои евродепутати в европарламента,защото броя на евродепутатите се определя от броя на населението на държавата. Повече евродепутати- по- голяма възможност за прокарване на националните интереси на държавата в Европарламента, където се вземат решенията за законодателството на ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#20] от "WOI":
  http://ec.europa.eu/bulgaria/abc/eu_works/decision_making/index_bg.htm
  "Решенията на Европейския съюз са, общо казано, „продукт“ от сътрудничеството на „институционалния триъгълник“, съставен от Комисията, Парламента и Съвета. Комисията е институцията, която предлага законите, а Парламентът и Съветът ги приемат. Правилата и процедурите за вземане на решения в ЕС са заложени в основните договори. Всяко предложение за нов нормативен акт се основава на определена клауза в договорите – това е т.нар. законова база и определя коя законодателна процедура трябва да бъде следвана.
  Трите основни процедури за вземане на решение са:
  консултация
  одобрение
  съвместно вземане на решение
  Основната разлика между тях е начинът на взаимодействие на Парламента със Съвета. Процедурата на консултация изисква от Парламента само становище по предстоящото решение; при съвместното вземане на решение Парламентът действително споделя законодателната власт със Съвета."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Страна, която има 80млн. мюсюлманско население, само 3% европейска територия и граничи с Ирак, Иран и Сирия няма място в ЕС. Такава страна не би могла в никакъв момент да споделя общоевропейските ценности, които в основата си са християнски ценности, и начин на живот.

 27. 27 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "WOI":
  До коментар [#21] от "Цицерон":

  Май на някои полудиректно скърбящи за пуснатия за храна на рибите от американските тюлени, трябва да им се припомнят личности като принц Ойген. Впрочем Австрийската империя е обединявала много народи точно на анти-турска и анти мюсюлманска основа. Като изчезва този спойващ фактор самата структура дава фира. Все пак кулутурата и цивилизацията си остават. Не случайно те са ясно различими. В държави като Румъния и бивша Югославия това е видно и с просто око.

 28. 28 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#27] от "цаки":

  В кой век живееш? И България беше членка на ВД , в който договор членуваха и други европески държави. Спойващия фактор беше антинатовските чувства. Означава ли СЕГА България да таи съшите чувства?

 29. 29 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#23] от "Цицерон":

  "ЕС няма полезен ход.Хитрата сврака с двата крака."

  --Според мен ЕС има полезен ход: да доведе преговорите с Турция до успешен край (което, никой не отрича, ще отнеме време и още МНОГО усилия) и да я приеме за член когато всичките 35 глави са затворени и всички изисквания са изпълнени. Ама не полуизпълнени като в България и Румъния, а наистина изпълнени. За застаряващия и икономически склеротичен ЕС една бързоразвиваща се Турция ще внесе малко динамика. А за България една европейска и демократична Турция ще бъде по-добър съсед от една проиранска (примерно) Турция.

  Колкото до Сарко, него след изборите догодина никой няма и да го помни. Дори Карла.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 30. 30 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  И аз съм против членството на чужда на Европа държава . В краен случай май ще се ходи към Австрия да се живее , там поне политиците си казват открито позицията , а не като тукашните дупедавци радетели на несъществуващи дорбосъседски измишльотини .

 31. 31 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#24] от "dqdomart":

  Но една Франция и Германия напр. никога да е съгласна с приемането на Турция в ЕС, защото тогава 2те държави трябва да се разделят с определен брой свои евродепутати в европарламента,защото броя на евродепутатите се определя от броя на населението на държавата. Повече евродепутати- по- голяма възможност за прокарване на националните интереси на държавата в Европарламента, където се вземат решенията за законодателството на ЕС
  ...........
  Когато са започвали преговорите не са ли знаели за това? Змаели са , но предположили , че Турция , подобно на България и някои други страни ще стои наведена , в поза и ще слушка. Не им се изпуска 70-80 милонен пазар.

 32. 32 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#29] от "WOI":

  ++++++ Само това и е хода. Шарко и Ротвайлер ще си отидат.

 33. 33 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#24] от "dqdomart":

  Решението на ЕС от 1999 г. да признае Турция за официален кандидат за пълноправно членство, както и решението от 2004 г. (ако не се лъжа) да започне официални преговори за пълноправно членство също са взети в съответствие с механизмите, които цитираш.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "Цицерон":
  " Змаели са , но предположили , че Турция , подобно на България и някои други страни ще стои наведена , в поза и ще слушка. Не им се изпуска 70-80 милонен пазар."
  ЕС е политически и икономически съюз. Мисля, че в случая политиката винаги ще е водеща пред икономическите пазари.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ми, разбирам го, човека! Прав е! Някой да е изненадан? Форумните потурнаци не се броят...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#33] от "WOI":
  Да, но ситуацията се променя- ето какво става в Шенген, а членството в Шенген е предвидено в присъединителните договори на държавите към ЕС. Европейската политика никак не е толкова открита, лесна и проста. Така, че ако "силните" държави от ЕС си позволяват да са политически адекватни на променените ситуации -както франция , Австрия и Германия, не можем да ги виним -политиците им защитават онова, което считат в момента за техен национален интерес. Проблема е защо във България нямаме силни политици, но това е друга тема.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#36] от "dqdomart":
  *Франция*, а не *франция*

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Каква страна e днешна Турция? Дали не става дума за отблъскващо тоталитарно общество и крайно авторитарна държавна власт? Въпросите и отговорите са на Детлеф Клайнерт от вестник "Ди Пресе". Ето тезите му:

  Турция все още не е покрива изцяло фантазията от прочутата Оруелова творба "1984", макар че много от елементите й си личат в ислямизма на г-н Ердоган. Само дето Министерството на истината при него се казва Министерство на правосъдието.

  Полицейската държава Турция

  Истината е онова, което партията счита за истина, се казва при Оруел. Но същото е и в Турция. Това осъзна наскоро младата социоложка Пинар Селек, която многократно е била обвиняема за един бомбен атентат, макар да е ясно, че няма нищо общо със случая. /Експлозията там е възникнала в резултат на повредена газова инсталация/. Селек обаче написа онова, което всъщност всеки в Турция знае: "При нас има фундаментален проблем по отношение на демокрацията. Той се изразява в унижаване на арменците, кюрдите и презрение към жените. А сексизмът върви ръка за ръка с милитаризъм и национализъм."

  Който властва над историята, владее настоящето и бъдещето, пише Оруел. Същото е и при "Големия брат" в Турция. Поради това геноцидът над арменците и до днес бива отричан. Фактите обаче са еднозначни: приблизително милион и половина арменци са били целенасочено избити през 1915/16 в тогавашната Османска империя. Планът за унищожаването на арменското малцинство е бил решен още дълго преди това от националистическия режим на Младотурците.

  Нацистка терминология

  Истината е онова, което Големият брат счита за истина... Затова г-н Ердоган смяташе, че има право без задръжки да излива гнева си срещу швейцарците, които се изказаха на референдум срещу строежа на минарета. Според него това било "белег на задълбочаващо се расистко и фашистко поведение в Европа". Независимо от това, че случаят няма нищо общо с расизъм, и че Ердоган тук възприема терминологията на нацистите, си заслужава да хвърлим един поглед към самата Турция, пише вестник "Ди Пресе": преди 100 години една трета от турците все още са били християни по вяра, а днес - едва един процент и те биват притискани, притеснявани и тормозени, а в отделни случаи и убивани. Строежът на всякакви сгради за събирания, без изобщо да става дума за черкви, систематично е осуетяван от властите.

  Турция е на път да задмине Оруел

  Ислямофобията е в Турция престъпление срещу човечеството. Който критикува исляма, е следователно болен и мястото му е в психиатрия. Подобно нещо сме го преживявавали вече по друго време и на друго място, коментира австрийското издание. Супер-потентността на министър-председателя си личи и в сферата на изкуството. Когато Ердоган наскоро разгледа един паметник, символизиращ мира с арменците, той го нарече "извратен", а Големият брат говори в подобни случаи за "изроденост". Каква разлика! Разбира се, паметникът междувременно беше съборен.

  "Изчистен" медиен ландшафт

  Онова, което управляваната от Ердоган Турция разбира под демокрация, най-ясно се забелязва в сферата на /несъществуващата/ свобода на печата. Преди няколко години имаше три големи семейни клана /Доган, Билгин, Узан/, които си разпределяха почти цялата медийна сфера. След това два от тях на практика се сляха, остана Догановият клан, който с помощта на жалба за укриване на данъци в размер на два милиарда евро беше докаран до фалит и всичките му притежания сега се разпродават.

  Може да се предвиди, че радикално-ислямисткото движение "Гюлен" скоро ще стане определящата медийна сила. "Гюлен" е световно оперираща секта на ислямски шовинисти, която постоянно подчертава превъзходството на исляма над останалите религии, структурирана е като концерн и е абсолютно деспотична, пояснява "Ди Пресе". Правозащитната организация "Репортери без граници" класира Турция на 138-мо място от 178 възможни - след Зимбабве, Бангладеш и Украйна.

  Да имате още въпроси относно способността на Турция да стане членка на ЕС? - пита в заключение Детлеф Клайнерт от в. "Ди Пресе".

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15044104,00.html?maca=bul-dnes_bg_feed_svet-5680-xml-mrss

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#29] от "WOI":
  За застаряващия и икономически склеротичен ЕС една бързоразвиваща се Турция ще внесе малко динамика
  **********************

  Турците намаляват


  Раждаемостта в Турция спада по-бързо, отколкото нейното ислямско правителство е очаквало в най-лошите си сънища, алармират медиите край Босфора. Според в. "Хюриет" така страната губи основния коз, с който се опитва да прелъсти "застаряваща" Европа. Към момента статистиката сочи 2.2 деца на жена, което е съвсем близо до т.нар. заместващо равнище от 2.1, при което населението спира да расте. Прогнозите, че турците, които сега са около 72 милиона, до 2030 г. ще стигнат 100 милиона, се оказали твърде оптимистични. За последните 20 години раждаемостта е паднала с 30%, твърди в. "Сабах". Още по-обезпокоителен бил фактът, че в същото време раждаемостта при кюрдите остава висока.

  Преди 3 години премиерът Ердоган призова всяка туркиня да роди поне 3 деца. Неотдавна той отново напомни, че "засега населението на Турция расте с 1.5 -1.8% на година, което означава, че то застарява". Причината е във все по-достъпните средства за контрол на раждаемостта. Ислямският в. "Милли газет" писа, че "семейното планиране е форма на геноцид над турците, извършван от западните и еврейски мисионери, които разпространяват хапчета анти-бебе и други шейтански работи".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#36] от "dqdomart":

  Да, но ситуацията се променя- ето какво става в Шенген, а членството в Шенген е предвидено в присъединителните договори на държавите към ЕС. Европейската политика никак не е толкова открита, лесна и проста. Така, че ако "силните" държави от ЕС си позволяват да са политически адекватни на променените ситуации -както франция , Австрия и Германия, не можем да ги виним -политиците им защитават онова, което считат в момента за техен национален интерес. Проблема е защо във България нямаме силни политици, но това е друга тема
  ........
  Както писах ЕС е несериозен съюз , който не си държи на думата! Международните партньори виждат това. Утре на Франция ще и скимне да приеме някоя бивша послушна колония и какво?! Какъв съюз , като държането му е като публич... дом?!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#36] от "dqdomart":

  Никой не е отнел правото на която и да било членка да откаже да ратифицира нечий договор за присъединяване. Дьо Гол навремето е блокирал приема на Великобритания, понеже... англичаните не били европейци (мнение, което немалко англичани всъщност споделят). Но ако след, да речем, 10 години Турция изпълни напълно всички изисквания за членство, то аз не мисля, че австрийците (или който и да било друг) биха имали каквито и да било рационални причини да блокират турското членство.

  Проблемът съвсем не, че някои политици "защитават онова, което считат в момента за техен национален интерес", а че някои политици трупат личен политически капитал от безотговорна шовинистка демагогия.

  Апропо, колкото по-многолюдна е дадена страна-член на ЕС, толкова по-малко евродепутати на глава от населението има тя. Така че споко, слуховете за предстоящата узурпация на Страсбург от Анкара са силно преувеличени.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#40] от "Цицерон":
  "Утре на Франция ще и скимне да приеме някоя бивша послушна колония и какво?! "
  Как какво - това посмъртно няма как да стане Ще се блокират нещата почти веднага Е, чак ЕС да е несериозен съюз- не е То, ако е несериозен, защо Турция ще се натиска да влезе в него? Писах веднъж, че е по-добре Турция да си направи свой икономически и политически съюз- и без това 90% от територията й е в Азия, ще може да играе основна роля в този съюз и да налага своите си правила. Така и за ЕС ще е по-добре.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Весело

  До коментар [#39] от "VеnRus 2008":

  Да, след 30-40 години Турция може да бъде изправена пред същата демографска криза, пред която сме ние от 90-те насам. Към настоящия момент обаче положението е малко по-различно.

  Надявам се поне някои хора най-накрая да спят спокойно след тази новина - явно все пак турците не възнамеряват да превземат ЕС чрез множене...

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#42] от "WOI":
  "Апропо, колкото по-многолюдна е дадена страна-член на ЕС, толкова по-малко евродепутати на глава от населението има тя."
  Не мисля, че сте прав/а- ето Ви уикито справка на "Европейски парламент" - не ми се търсеше в официалния сайт инфото....
  Състав [редактиране]
  Броят на депутатите в ЕП е 751/след приемането на Лисабонския договор/. До края на 2006 г. той е 732. Всяка държава-членка на Европейския съюз участва с различен брой представители в зависимост от броя на населението й. Депутатите имат мандат от 5 години.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#43] от "dqdomart":

  Писах веднъж, че е по-добре Турция да си направи свой икономически и политически съюз- и без това 90% от територията й е в Азия, ще може да играе основна роля в този съюз и да налага своите си правила. Така и за ЕС ще е по-добре
  ...........
  Тя си прави съюзи и сега! А , че ще е добре за ЕС , не вярвам. Но нека ЕС да си покаже , че не си държи на думата , в смисъл да прекъсне преговорите за присъединяването на Турция! Много ми се ще ЕС да си покаже истинското лице пред света - двуличие , подлост , пълно с измами и лъжи!

 47. 47 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#40] от "Цицерон":

  Турция не може да бъде приета в евросъюза - това е.
  Турция иска другите да се променят, а не тя да се промени. Така не става.
  Колкото до икономическите последствия -

  http://www.fifoost.org/EU/statistik/tuerkei.php

  Тук се вижда, че търговския обмен като абсолютна стойност е балансиран.
  Отраслово Турция внася машини и химически продукти, а изнася текстил.
  Текстилните продукти са с по-висока ценова чувствителност, така че едно ценово увеличение вследствие от увеличени мита, може само да навреди на Турция.
  България би могла да спечели от пренасочване на текстилните производители от Турция към България.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#42] от "WOI":
  Ето официалния сайт на европейския парламент
  http://www.europarl.europa.eu/members/public/staticDisplay.do?language=BG&id=150

  "За периода 2009-2014 г., Европейският парламент се състои от 736 членове, разпределени по различен начин между 27-те държави-членки.Броят на членовете на ЕП, представляващи всяка държава-членка се променя според броя на жителите; всяка страна има предварително определени места, чийто брой варира от 99 за Германия до 5 за Малта."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#45] от "dqdomart":

  Точно обратното е вярно. Колкото по-голямо е населението на страната, толкова по-малко са депутатите на глава от населението.
  Например Люкесембург с насление от 500 000, има 6 депутата - тоест 1 на 80 000 население.
  Германия има 73 на 81 милиона население, тоест 1 депутат на над 1 милион население.
  Разликата е над 12 пъти.
  България има 18 при 7,2 милиона население - тоест 1 на 400 000.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 50. 50 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#38] от "VеnRus 2008":

  Венче, дори хипотетично да приемем всички критики на господина от десняшкия "Ди Пресе" за чиста монета, според теб кой е по-отговорния и рационален подход, който би довел до подобренията, които Ние, европейците (хм), желаем да видим:

  1. Един искрен и открит преговорен процес, с ясно определени правила и изисквания, в който ние казваме: ето ги правилата, ако искате да се присъединявате, първо трябва да си оправите проблемите (барабар с всичките глави, доклади, и пр.) или

  2. Един умишлено забатачен и полускрит процес, в който отделни политици периодично подемат антитурския припев, а именно "ний турците ги ни щем, ако ще и всички условия трижди да изпълнят".

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 51. 51 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#50] от "WOI":

  Естествено открит процес - с референдум в отделните държави.Но тогава дори и един народ да не гласува за Турция, Турция не се приема.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 52. 52 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#48] от "dqdomart":

  Да, "броят на членовете на ЕП, представляващи всяка държава-членка се променя според броя на жителите", но не в правопропорционална зависимост! Германия има население от 82млн, което прави по един евродепутат на 828,000 души. Малта има население от 412,966 души, т.е. по един депутат на 82,593. Разликата е над 10 пъти! Това бе един от компромисите, които големите страни направиха към малките, за да имат и те някакъв (практически) глас.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 53. 53 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#50] от "WOI":

  Всички изисквания към Турция са посочени ясно и открито още по времето, когато тя подава молба за членство, не се сещам сега коя година точно беше. Очевидно, вместо да се променя към по-добро, за да пасне на условията, Турция от ден на ден се отдалечава от европейското разбиране за свобода, равнопоставеност и демокрация. И главната вина за това през последните години е именно в ислямисткото управление на Ердоган, това дори и самите турци го признават, ето чети:

  Ердоган проваля Турция

  Автор: Барчин Йънанч

  Анкара действа като троянски кон на исляма в НАТО

  Съмнявам се дали някой в Турция разбира какво точно иска да направи управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП) в Либия. От про-правителствените медии слушаме само кухи фрази, подкрепящи министър-председателя.

  Никой не обясни разумно защо Анкара прави непрекъснати обструкции в НАТО, където всяко решение се взема с консенсус. Правителството иска забранената за полети зона над Либия да се стесни. Защо? Не знаем. Може да има резон, но никой не го обяснява. Анкара иска "НАТО да промени военните си планове за Либия". Коя част от плана и по каква причина? Никой не казва.

  Все по-малко дипломати схващат какво се мъчи да направи кабинетът и затова нямат жлание да говорят с медиите.

  Да вземем изявлението на премиера Ердоган, че "участието на НАТО в Либия не трябва да се използва за разпределяне на природните й ресурси между някои страни".

  Това не е традиционната риторика на турската дипломация. Това е традиционната риторика на турското ислямистко движение. То вижда себе си като съюзник на арабско-мюсюлманския свят - срещу западните империалисти, които знаят само да потискат и експлоатират мюсюлманските народи. Покойният Неджметин Ербакан наричаше Евросъюза "християнски клуб" и беше против влизането на Турция в него. Министър-председателят Ердоган се отдалечи от тази политическа линия, но запази същия антизападен/антиевропейск манталитет. Той още не може да схване, че Турция не е външен наблюдател на НАТО, тя е част от него.

  Щом АКП искрено се безпокои, че "мръсните планове на запада" имат за цел да "експлоатират природните ресурси на Либия" (които отдавна са експлоатирани от държавите-членки на НАТО), тогава най-краткият път за осуетяване на тези планове е операцията да мине под контрола на НАТО, вместо да се управлява от коалиция на желаещите. Едно е да те е яд, че Франция пое водещата роля във военната интервенция и НАТО допринася за успеха й. Съвсем друго е да изискваш по-прецизно планиране на ударите. Второто може да се обясни, първото - не.

  Защо Турция недоволства, че Франция не я покани на срещата в Париж, на която се обсъждаше военната интервенция? Откъде-накъде френското правителство трябва да покани една държава, която преди това ясно и многократно заяви, че е против военната интервенция?

  Неясното, уклончиво говорене не е генетичен дефект на дипломатите. Те избягват ясни и конкретни отговори, за да си оставят място за "доуточнения". Може да не ви харесва, но това са правилата на международната политика. Ако заявиш: "Какво ще търси НАТО в Либия?! Интервенция на НАТО в Либия е абсурд!", както направи турският министър-председател на 28 февруари и 14 март, естествено няма да бъдеш поканен в сценарий за интервенция на НАТО. Оставаш на резервната скамейка.

  Анкара твърди, че политиката й в Близкия изток е "принципна". Кой от принципите на АКП налага да гледаме как един брутален диктатор нарича собствения си народ "плъхове" и запашва да ги "прочисти"?

  Турският премиер беше първият лидер, който призова египетския президент Мубарак да сдаде властта. Позицията му към Кадафи е по-нюансирана, което може да е разбираемо предвид факта, че в Либия имаше 25 хиляди турци. Но след като заплахата за живота им отмина, министър-председателят Ердоган каза, че позвънил на Кадафи и "учтиво" го помолил да напусне властта.

  Той е очаквал Кадафи да се оттегли учитиво. Как е смятал да живее, след като целият свят чуе звънкото "Не!" на Кадафи? Вероятно си е казал: "Тюх, язък, че г-н Кадафи не иска да се оттегли. Няма как, продължавам да правя бизнес с него както досега".

  Ако сравним позицията на про-правителствените и ислямските медии в Турция преди и след интервенцията на НАТО в Либия, забелязваме рязък обратен завой. Кадафи беше произведен от диктатор в жертва. Това се прави в името на "мюсюлманската солидарност срещу западните кръстоносци". От нас се иска да гледаме спокойно как един диктатор избива онези, които искат да сложат край на 40-годишното му управление в името на "мюсюлманската солидарност срещу християнския империализъм".

  Подобна риторика няма да мине дори в арабския свят, особено сред поколението на Фейсбук и Туитър.

  На АКП трябва да ръкоплякаме и за всички други провали на турската дипломация в последните години. Например за турското фиаско с избора на Расмусен за генерален секретар на НАТО заслугата е на външното министество, което третира европейските партньори на Турция не като съюзници, а като "другите". То направи така, че позицията на Турция, напълно защитима със силни аргументи, да изглежда нелепа.

  Основно правило в международната политика е да не позволяваш да изпаднеш в изолация. Още щом се чу, че датският премиер Андерс Фог Размусен ще се кандидатира за поста, Турция трябваше да представи своите основателни възражения, но вътре в НАТО. А след като стана ясно, че целият ЕС застава зад кандидатурата му, Анкара трябваше да потърси подкрепа от САЩ. Друг изключително важен въпрос е как бяха формулирани резервите на Турция. Те трябваше да бъдат формулирани от гледната точка на НАТО, а не на ислямския свят. Изявленията, че "ислямският свят ще реагира лошо на избирането на Расмусен" бяха контрапродуктивни. Турция трябваше да каже, че Расмусен ще бъде по-скоро в тежест на един алианс, който все повече ще излиза извън географския регион на своята отговорност (Европа и Америка - б.р.) и ще навлиза в предимно мюсюлмански ширини; че избирането на Расмусен на най-високия пост в Алианса, чиито операции ще имат хуманитарни измерения, ще даде козове на организации като Ал Каида.

  Но Турция реагира като говорителка на ислямския свят и с това даде козове на ония, които оспорват нейната европейска идентичност.

  Пред лицето на твърдия консенсус в полза на Расмусен се появи нужда Турция да си изработи път за отстъпление. Правителтвото започна дребнави пазарлъци и остави впечатлението, че Анкара може лесно да бъде преодоляна, ако получи малки отстъпки. Турция отстъпи от една принципна позиция - че защитава глобалния престиж на Алианса, за дребни подаяния.

  Турското правителство трябва да се срамува и от начина, по който реагира, когато Франция заяви, че се връща във военната организация на НАТО. Анкара показа, че няма да гледа мълчаливо тази работа. Правителството хранеше нереалистични надежди, че понеже решенията се вземат с пълен консенсус, то ще може да изтъргува гласа си в полза на връщането на Франция, срещу смекчаване на съпротивата на Париж срещу турското еврочленство. Турската делегация в НАТО се опита да вкара едно изречение в декларацията, което поставя под условие приемането на Франция: "Алиансът приветства връщането на Франция след решение на Съвета на НАТО". Ако беше влязло в текста на декларацията, това изречение щеше да задължи Алианса да гласува официално решение, което би изисквало и съгласието на Турция. Но никой не прие сериозно инициативата на Анкара, а Франция даже не си направи труда да потърси турската страна. И Анкара отново остана в изолация.

  Всички тези унижения са плод на неумението на турското правителство да работи с европейците. Лидерите на АКП презират дипломатите, викат им "mon chers". Затова няма кой да каже на министър-председателя Ердоган, че ако иска да прокара кандидатурата на страната за членство в ЕС, трябва да разговаря насаме с всеки от лидерите на Европа; че ако иска те да му направят отстъпки, трябва да лобира пред всеки един от тях поотделно, включително и пред своя голям приятел Берлускони. В антуража на турския премиер не остана такъв човек.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 54. 54 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#47] от "bulgarinvstranstvo":
  Аркадаш по стари данни не можа ли да намериш. За 11 години много вода изтече под босфора. Сега много от тези машини които внасяше Турция от ЕU сама си ги произвежда.

 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#49] от "bulgarinvstranstvo":
  Добре, де- на кого да вярвам- на инфото в официалния сайт на Европейския Парламент или на Вас

  До коментар [#49] от "bulgarinvstranstvo":
  "Принципа на определяне на броя на депутатските кресла, с които разполага всяка държава-членка, се основава- от една страна- на демографските реалности, и от друга- компенсирането им с едно свръхпредставителство на най-малочислените държави- членки. По този начин се осигурява представителството на основните политически групи във всяка държава- членка. След всяко разширение на ЕС броят на депутатите се увеличава, като действащщият ЕП, формиран след изборите през 2004г., се увеличава и включва 732 депутата, разпределени по държави- Белгия- 24, Кипър- 6; Чехия -24, Дания- 14, ГЕРМАНИЯ- 99, Гърция- 24,...ИСПАНИЯ- 54, ФРАНЦИЯ- 78, Естония- 6, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО-78 и т.н."
  Кратко ръководство по право на ЕС - апис

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 544 Весело

  До коментар [#53] от "VеnRus 2008":
  В неделя по CNN съобщиха че в Испания безработицата нарастнала на 21%. По дългите ти коментари виждам че имаш доста свободно време и ти да не си между тях?

 57. 57 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Весело

  До коментар [#53] от "VеnRus 2008":

  "Покойният Неджметин Ербакан наричаше Евросъюза "християнски клуб" и беше против влизането на Турция в него."

  --Ако съдим по думите на Шпинделегер, Ербакан явно е бил добър пророк... (pun intended)

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 58. 58 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#55] от "dqdomart":

  Естествено на сайта на ЕП. Извинявам се за грешната информация.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#58] от "bulgarinvstranstvo":
  Аз също съм разглеждала въпроса твърде едностранно...Не съм обърнала внимание и на 2рата част от принципа, за което също се извинявам.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на mihaylov
  mihaylov
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Кога ли ще излезе нашият премиер или пък външен министър да каже НЕ на турция в ЕС, НЕ не се месете във вътрешните работи на България?

 61. 61 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2636 Любопитно

  Турция не може да изпълни вси4ки условия за 4ленство просто защото ще се разпадне.Не слу4айно имат военен закон в 29 окръга и проблем не са само Кюрдите ! Който е посетил примерно Трабзон или Гиресун разбира.Съседите знаят 4е ако станат и референдуми нямат никакъв шанс и се стремят да вземат каквото могат давайки малко.Трябва да призная 4е са най добрите у4еници на старата добра византийска дипломация и относно гоненето на интереси можем само да се у4им.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 62. 62 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#56] от "elturco":

  Аз съм на работа в момента, спокойно. Безработни в Испания са основно тарамбуките, като теб и им се плащат помощи с данъците от моите пари.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 63. 63 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Весело

  София също не иска Турция като член на ЕС.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 64. 64 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Весело

  До коментар [#62] от "VеnRus 2008":

  "...и им се плащат помощи с данъците от моите пари."

  --...Които очевидно са изкарани с усърден труд!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 65. 65 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Весело

  Турция се намира в Азия, а не в Европа. Освен това, не е в състояние да покрие дори половината от ясно поставените критерии, та да стане някога част от ЕС. Колкото и да се перчат мустакатковците Ердоган и Давутуглу, в съюза се влиза с принадлежност към европейските народи, цивилизованост, желание за сътрудничество с останалите държави-членки, толерантност и изпълнение на предварително поставени изисквания, които са напълно изпълними от всяка една западна държава.

  С перчене, азиатска арогантност и джихад няма да стане. Всеки път, когато турски президент/полковник/падишах и прочее кресне: "Приемайте ни, защото сме велики, а вие сте едно нищо и затова трябва да ни приемете. Е, ще ни приемете ли?" - ще получава насреща си ясен отговор на 23 езика. С течение на времето езиците ще стават повече, но отговорът към наглия анадолски бабаит ще е един и същ:

  No / Не / Οχι / Ei / Nē / Ne / Le / Nein / Nee / Nie / Não / Nu / Nem / Non / Nej

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 66. 66 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#64] от "WOI":

  Шефовете не се оплакват. Казват ми какво да свърша и за кога да е готово и друго не ги интересува, не ми стоят зад гърба да гледат какво правя. Та аз си решавам, дали ще стоя цял ден в нета, а после ще си взема работата за вкъщи, или ще я върша, докато съм на работа, а после ще изляза по фиести - това си е по мое усмотрение.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:20 на 11/05/2011 от неговия автор.

 69. 69
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:20 на 11/05/2011 от неговия автор.

 70. 70
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:20 на 11/05/2011 от неговия автор.

 71. 71 Профил на Цицерон
  Цицерон
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#69] от "ad absurdum":

  И кой го казва? Доколкото си спомням, ние сме твърдо "за", за която и държава да става дума
  .............
  Тя , фанчето , винаги е мегаломанка , както всички атакисти. Отъждествява се със София! Нали знаеш какво означава София? Много е обичлива. Винаги иска МЕГА.

 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#68] от "ad absurdum":
  "Не ме карай сега, преди да си тръгна от работа, да ровя из нашата база, за да ви гледам данните. "
  А коя е Вашата база данни- на бг, държавна институция, на турска институция или????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#68] от "ad absurdum":

  Е, и? Аз да не съм казала, че е по-малко? Само споменавам кои основно са безработни. Но скоро се очаква безработицата да намалее, макар и временно, вече започна туристическият сезон и хотелите, ресторантите, баровете и магазините си търсят персонал.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 74 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#62] от "VеnRus 2008":

  Аз съм в ТР така че не съм от дези които се възползват от данъците които плащаш (ако има тъкива). Ако има такава работа която позволява по цял ден да киснеш във някъкъв форум много бих искал и мене да ме устроиш. Първите си 3 заплати ти ги давам. Хелал да са ти.

 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#70] от "ad absurdum":
  "Тоя ЕП си е чиста парлама. Няма никаква тежест или екзекутивна власт. " Хайде, де - Вие това ли твърдите?! А погледнахте ли какво пише на официалния им сайт;"Последователните реформи на Договорите доведоха до непрекъснато разширяване на правомощията на Европейския парламент спрямо останалите европейски институции. Днес Европейският парламент упражнява законодателната власт съвместно със Съвета, разполага с бюджетни правомощия и осъществява демократичен контрол над всички европейски инстанции"
  http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?language=BG&id=46

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1463 Весело

  До коментар [#39] от "VеnRus 2008":

  Ти гледай да видиш какво ще се случи когато в арабския свят жените се изтарикатят да ги ползват тези контрацепиви

  Жената е покана за щастие
 77. 77 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#76] от "bgpainter":

  Доколкото знам, в арабският свят, с изключение на Мароко и Тунис, мисля, контрацептивите са забранени, абортите също.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 78. 78 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#74] от "elturco":

  Ти май никога не си виждал офис, а? И, че в офисите се работи на компютър?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#74] от "elturco":
  "Аз съм в ТР така че не съм от дези които се възползват от данъците които плащаш (ако има тъкива)." ТР= Търговския регистър? Във България? А това защо го забравихте? ЗАКОН ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР изм. ДВ. бр.34 от 29 Април 2011г.
  Чл. 3. (1) Търговският регистър се води от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието, наричана по-нататък "агенцията".
  (2) Търговският регистър се съхранява от агенцията по начин, който гарантира сигурността на съдържащата се в него информация.
  Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) Държавна такса по тарифа, одобрена от Министерския съвет, се заплаща за:
  1. вписване и обявяване в търговския регистър;
  2. издаване на удостоверение;
  3. извършване на писмена справка;
  4. запазване на фирма;
  5. заверено копие на хартиен носител от електронен образ на заявление или приложения към него;
  6. предоставяне на базата данни или част от нея.
  Чл.38 . (1) Финансирането на дейностите по водене, съхраняване и развитие на търговския регистър се осигурява от таксите по този закон, както и със средства от национални, регионални и международни програми и проекти и международни споразумения.
  (3) Когато средствата по ал. 1 не са достатъчни за финансиране на дейностите по водене и съхраняване на търговския регистър, необходимите средства се осигуряват чрез субсидия от бюджета на Министерството на правосъдието.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мустафанка":

  Трогнат и поласкан съм, че Бял и Цивилизован индивид като Вас влага такъв силен интерес в нашите сексуални приключения и такава невероятна загриженост за нашето добруване! Ако желаете да дойдете на следващия генерален конгрес/мулти-култи оргия, ще имате възможност да отправите устно запитване по тревожещия Ви въпрос, след което компетентните членове ще ви помогнат да анализирате проблема в дълбочина.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#79] от "dqdomart":
  Бреййй, кои не е съгласен с обнародван и влязъл в сила закон на Р. България? И несъгласието му какво дължимо поведение означава- на незачитане на бг. закон или на неговото игнориране?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Весело

  До коментар [#81] от "dqdomart":

  Питанка: Какво е за турците същото, каквото "БГ" е за българите?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 84. 84 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#80] от "WOI":

  Благодаря за предложението, но не съм заинтересован .

  Обаче аз ще отправя едно предложение към шарената агитка, която явно се е интегрирала 100% в обществото, та с целия си алтруизъм се е загрижила да интегрира други маргинални общности, та и цели държави - тъй като нито Джамахирия Турция ще влезе някога в ЕС, нито пък се предвижда отпадане на визите към ЕС, нека всички фини европейци, подкрепящи разширяване на ЕС към Близкия изток и разни други разширявания - основен стимул за подкрепата, да се преселят трайно в Турция.

  В крайна сметка, когато Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед... .

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 85. 85 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#83] от "WOI":
  Нещо не си в час! Щом човек се намира на територията на друга държава, спазва нейните закони Когато бяхме в Истанбул, сме спазвали всички закони за влизане на територията на Турция, например и т.н. Пушач съм, но ако в ресторанта, в който обядвахме в Истанбул, имаше обозначение "Забранено за пушачи", мислиш ли, че щях демонстративно да запаля цигара, неспазвайки закона в Турция за забрана за пушенето на обществени места Ей, много смешни неща - да пишеш във Бг. сайт, а да не зачиташ законите на собствениците на този сайт

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 86. 86 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Австрийски министър: Виена не иска Турция като член на ЕС?
  Кой си ти Михаел Шпинделегер да говориш от името на ЕС? Сетих се, да, извинявайте Шпинделегер -
  австийски вариант на нашият псевдо-дипломат номер едно Николай Младенов.

  Според еврокомисаря Фюле присъединителните преговори с Турция може да бъдат възобновени през юни
  20/04/2011
  БРЮКСЕЛ, Белгия Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле каза във вторник (19 април), че присъединителните преговори с Турция може да бъдат възобновени през юни след едногодишно прекъсване. Неговото изявление бе направено след заседание на Съвета за асоцииране ЕС-Турция в Брюксел. „Ако Турция предприеме малкото оставащи стъпки навреме, можем да се надяваме, че главата за конкуренцията все пак ще може да бъде отворена”, каза Фюле и добави, че даването на нов тласък на преговорите е в интерес на всички. Турският външен министър Ахмет Давутоглу каза, че „никой не може да обвини Турция” за блокирането на преговорите, и призова за „стратегическа политическа воля от всички страни, членки на ЕС”. Турция е започнала преговори по 13 от 35-те преговорни глави, но е затворила само една от тях.

 87. 87 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#82] от "Цицерон":

  Айдеееееее, фесчето пак се размечта.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 88. 88 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#86] от "latch059":
  Кой си ти Михаел Шпинделегер да говориш от името на ЕС?
  ****************************

  Той не говори от името на ЕС, а от името на държавата, която представлява - Австрия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 89. 89 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#84] от "Мустафанка":

  Благодаря за нагледната демонстрация на отдавна известния факт, че хомофобията и расизмът вървят в комплект с колхозническия манталитет.

  До коментар [#85] от "dqdomart":

  А-а-а... Човек, опитвах се да ти подскажа, че съкращението "ТР" в коментар [#74] не означава "Търговски регистър". Поради което, предполагам, някой ти е сложил минуси.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 90. 90 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Весело

  Виена като не иска Турция като член на ЕС, да напусне ЕС.
  Европейският съюз е международна организация без аналог - sui generis. Държавите-членки са му предоставили голям кръг от правомощия, включително и такива в областта на външните работи и политиката на сигурност. В изчерпателно изброени в ДЕС области на ЕС е предоставена изключителната компетентност да приема правнообвързващи актове, като държавите-членки повече нямат правото да приемат свои.

 91. 91 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#88] от "VеnRus 2008":
  Захванало пилето "VеnRus 2008" да учи кокошката, как се снасят яйца.

 92. 92 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#89] от "WOI":

  Ами не, другарю Лой. Няма и грам хомофобия - поне не от моя страна. Колхозническият манталитет е добре застъпен, но отново не при мен, а при този, който се изживява като говорител на всички гейове, вменявайки им своите лични левичарски прострастия.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 93. 93 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Разстроено

  На кого му пука за минусите ви! Като европейски граждани вие имате право и трябва да учите за ЕС. Права и задължения на гражданите на Европейския съюз. На епиграмата "Сит търбух за наука глух" Радой е сложил заглавие "Глух, но послушен". Димовски е нарисувал прасе, чиято опашка завършва завъртяна като едър началнически подпис.

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#91] от "latch059":
  Защо прекалявате? Не е ли по-добре да обясните на хората, които искат Турция да влезе в ЕС , защо позицията на Австрия не може да бъде пречка за Турция? Нали все пак в някои моменти работите про боно - май сега е момента да изясните как се взема решението за членство на Турция в ЕС след пълното изпълнение на всички критерии, от кой орган на ЕС, процедурата по вземане на решение, необходим ли е кворум и какъв е той и т.н. Не е добре човек винаги да е високомерен- имаше такива библейски притчи- припомнете си ги, спомнете си и за Давид и Голиат....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#85] от "dqdomart":...законите?
  ...а да не зачиташ законите на собствениците на този сайт...
  Правила за ползване на форумите на Икономедиа. Правила!
  Виждайки и това, Ян Хус пак би произнесъл: "О, свещена простота."

 96. 96 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#20] от "WOI":
  правилно си описал всичко. Турция е достатъчно длбре интегрирана в Европа и не виждам защо и е повече.

  Турция се развива мого добре и никой не и мисли лошото.
  Като гледам, обаче какво става в Германия, как се образуват паралелни общества, как растът джамии, как хора живеят, особенно жение, цял живот в Германия, и не могът да кажат две думи на немски. Как в някои квартали, нпример в Дуисбург даже не си правят труд да напишат надписите на магазините си на немски, благодаря такова съжителство 95% от местното население на желае.

  Просто голямата маса турци не желаят и не могът да се интегрират. Даже по интелегентни турски семейства бягат от такива квартали.
  Този който желае да се интегрира има всички възможност за това, даже му помагът, но който не иска да си сиди в анадола и да идва тук или като турист или като временен Гостарбайер! Така стоят нещата причината не е в европейците, а в самите турци.
  Даже Гюл при посущението си в Германия на голямо събрание на турци заявява в микофона "аз съм вашият президент" въпреки, че до него стои А. Меркел. Тя обаче го прекъсна шеговито на безцеремонну и го поправи, че той е президент в Турция, а в Германия президента е друг. Ето това поведение на голямата маса турци е причината да се отхвърлят. Има и изключения, за тях вообще не говорим те се интегрират, и никой нама нищо против тях.
  Проблема не е в религията, например иранците се интегрират чудесно, с виетнамци и други азиатци няма проблеми, само с турците. С малки изключения повечето турци се екстремни националисти и това някой ден ще им счупи вртъта.

 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#95] от "latch059":
  Оставете Ян Хус на мира- вие сте вярващ човек- поне 4-5 месеца това твърдяхте Защо не отговорите на пост № 94....
  И да не забравяме Конституцията, светските устои на бг. държава, и възможността и атеисти, и вярващи свободно да изказват мнението си

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Разстроено

  До коментар [#94] от "dqdomart":в началото бе словото...
  Не давайте свето нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свините, да не би да ги стъпчат с краката си и се обърнат да ви разкъсат.(Матей 7:6)
  За по-досетливите посланието е ясно: “Не давайте бисери на свинете!”.

 99. 99 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#90] от "latch059":

  Глупости. Нови членове се приемат само със съгласието на всички членуващи в Съюза. В този смисъл, мнението на всяка една държава - членка, е решаващо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 100. 100 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 279 Гневно

  До коментар [#97] от "dqdomart":
  Не можете да служите на Бога и на мамона. Всичко това слушаха фарисеите, които бяха сребролюбци, и Му се присмиваха (Лука 16:13-14). ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK