Турски дипломат: Анкара няма да приема препоръки от ЕС за вътрешната политика

Преговорите за еврочленството на Турция спряха в края на 2010 г., когато Еврокомисията реши да не отваря преговорната глава за конкуренцията заради съпротива на няколко държави членки.

© Reuters

Преговорите за еврочленството на Турция спряха в края на 2010 г., когато Еврокомисията реши да не отваря преговорната глава за конкуренцията заради съпротива на няколко държави членки.Уверени след изборната победа, турските власти заявиха, че занапред няма да вземат предвид препоръките на Европейския съюз за реформи във вътрешната политика на страната, предаде EUobserver.


Турският посланик в ЕС Селим Кунералп заяви в интервю за електронното издание, че приоритетът на премиера Реджеп Тайип Ердоган е да изготви "модерна, либерална" конституция. Заради провала на присъединителните преговори обаче Брюксел няма да играе голяма роля в процеса, добави той.


"При липсата на ясна перспектива за присъединяване, няма причина Турция да приспособява законодателството си към строгите стандарти на ЕС. С прости думи – ЕС изгуби средствата си за въздействие върху Турция", подчерта Кунералп.
Едно от безпокойствата на ЕС за изготвянето на новата турска конституция е, че премиерът Ердоган ще повиши правомощията на президента, като по този начин ще поведе Турция към авторитаризъм.


"Дори да възнамеряваме да преминем към президентска форма (на управление), има поне една европейска държава, която има такава конституция. И аз не знам за някого в ЕС, който да твърди, че Франция не изпълнява европейските стандарти", заяви турският посланик.


Преговорите за присъединяването на Турция спряха в края на 2010 г., когато Еврокомисията реши да не отваря преговорната глава за конкуренцията заради съпротива на няколко държави членки.


Кунерлап заяви, че това действие е оставило "горчив вкус в устата" и Турция не вярва в намеренията на ЕС за съживяване на процеса. "Хората в Анкара са отегчени. Те направиха всички опити да задоволят комисията. Но колкото повече материал им даваме (на Брюксел), за толкова повече настояват", допълни дипломатът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (215)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Весело

  Хехе, е с Франция ли се сравняваме вече?

 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Искам да кажа, че Сарко и Меркел ще отворят от най-скъпите вина за да се почерпят за тази новина.
  Ние и другите, които сме си изпатили от азиатската паплач също трябва да се радваме.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Чао ЕС, здравей ислмски фундаментализъм.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2617 Любопитно

  "...няма причина Турция да приспособява законодателството си към строгите стандарти на ЕС..." - ами, ЕС да се приспособи тогава към "модерна, либерална" конституция на Турция?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "Анди":

  Натам вървят нещата. Което ще ги върне в средновековието.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#1] от "lol":

  ТоЧно с Франция трябваше да се сравняват ако влизаха в ЕС. защото по население идваха на найно място - втори по големина в ЕС след Германия.

  Както изглежда са разбрали дипломатиЧеския език на ЕС и са се отказали от евроЧленство. Това е наистина добра новина за ЕС.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Нормално за страна която не се стреми към ЕС и не споделя хилиядолетните европейски ценности които всички ние споделяме !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "При липсата на ясна перспектива за присъединяване, няма причина Турция да приспособява законодателството си към строгите стандарти на ЕС. С прости думи – ЕС изгуби средствата си за въздействие върху Турция", подчерта Кунералп."
  Отлично - Турция НЯМА да бъде член на ЕС - чудесна новина
  Особено когато самата Турция се отказва от членство Сега е по-добре да се забави на макс влизането ни в Шенген- това ще е най-добрият стратегически ход за България поради членството й в ЕС! В ДЕС е вписано, че все някога трябва да влезем в Шенген, но нямаме дата, имаме корупция, не сме готови за Шенген- ето - недоверието на някои държави- членове на ЕС към България се обърна в тяхна вреда и сега за нас е много по-добре, че нямаме определена дата за влизане в Шенген!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Но българия все още е заинтересована в Турция да не победят ислямистите. не е на добро комшиите ти да са ислямисти.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 11. 11 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ами това е история без положителен герой. Както Турция използва преговорите основно за вътрешнополитически цели, така и ЕС играе не особено коректно с турската карта. През последната година, година и половина е видно, че Турция вече не залага като стратегическа цел членството, колкото превръщането си в център на ислямския свят. Но за да се случи това Турция трябва да измине един не особено дълъг път към религиозна радикализация на вътрешно-политическата и социална сфера. Светска Турция не би имала голямо влияние сред джихадистки настроените Иран, Пакистан и т.н. Следващите 1-2 години ще бъдат наистина интересни.

 12. 12 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами... прави са си турците, какво да кажем. Аз също не смятам че мястото им е в ЕС, но не е трябвало изобщо да се започват преговори. Не може да държиш някого 50г. на гола кукичка. Има само един абдали дето им викаха европейците "Йес мен".

 13. 13 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#9] от "dqdomart":

  Недоверието е просто претекст. ЕС има нужда от България извън Шенген като санитарен контрол между Турция и Гърция (заради бежанците в Гърция) и западна Европа.
  Великобритания не се стреми да влиза в Шенген май още. въпреки, Че са остров.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16 Профил на BOZA
  BOZA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не ни трябва ЕС,ние си стигаме!

  Справка-днешния брой на ''Newsweek''.

  Kapıları çalan benim,kapıları birer,birer...
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Неотдавна един от най-ярките и авторитетни военни експерти-футуролози на САЩ Уйлям Линд обясни в интервю защо ислямската враждебност към друговерц ите е заплаха за света. На провокационния въпрос еднакво опасни ли са всички мюсюлмани или еднакво ли се стремят да унищожат световната култура, Линд реагира твърдо: "Отговорът на този върпос е и да, и не. С други думи, не всички те са еднакво опасни, но всички те се стремят да унищожат западната култура. Да бъдете ислямист означава, че вие сте привързани към идеята да направите целия свят ислямски. В това е същността на самия ислям, в това се съдържат корените на концепцията за джихада. Ислямската теология казва, че ислямизацията на целия свят е въпрос на време, и всеки мюсюлманин е длъжен да съдейства за това."

  И християнството според Линд се стреми да привлича към своята вяра колкото се може повече хора, но в исляма, за разлика от християнството, войната е съвсем лек начин за постигене на тази цел.

  Линд отбелязва: "Христос никога не е говорел: "Хей, приятели, вървете и воювайте." А Мохамед е казвал това постоянно. Мохамед сам е бил военачалник. Ето защо, ако вие съедините това с факта, че да бъдеш мюсюлманин означава да приемаш Корана дословно и да възприемаш Мохамед в качеството на образец за подражание в живота си, какво ще получите? Вие ще получите религия на войната."

  В книгата си "Защо ислямът е опасност за Америка и света" Линд пише, че ислямът е смъртна опасност за Запада, тъй като по самата си природа е религия на войната.

  А в доклада на Националния разузнавателен съвет (НРС) на САЩ "Карта на глобалното бъдеще" сред възможните варианти за развитие на бъдещия свят специалисти на ЦРУ са разработили предупреждаващ сценарий "Новият халифат". В мюсюлманските движения нараства стремежът за създаване на международно теократично общество от Испания до Индонезия, ислямски халифат, сиреч обединение на всички мюсюлмани в една деспотия начело с халиф, на когото принадлежи духовната и светската власт, с ислямска основа на правилата за подчинение и система на ценности, съществено различни от идеологията на Запада.

  За да се превърне в реална сила подобна общност съвсем не е задължително да придобие чертите на реално държавно обединение. Още повече че ислямът се отнася враждебно към държавата като обществена институция. Достатъчно е общността на вярващите да съществува във формата на наддържавно единство на самостоятелни страни, свързани с нормите на ислямската дисциплина, за да се превърне в реална опасност за съществуващия световен ред.

  С призиви към своите едноверци радикалните ислямисти искат да ги върнат към корените на онази тяхна цивилизация, която някога е заемала предни позиции в света и е контролирала неговите глобални трансформации.

  Борбата се води отдавна, тя е в разгара си. Днес за власт в целия свят воюват терористични формирования. Най-активни са представителите на сунитския клон на исляма. А класически пример за терористичен интернационал в края на ХХ век е "Международният ислямски фронт на джихада" и неговите военни крила в Судан, Египет, Йемен, Сомалия, Еритрея, Афганистан, Пакистан, Босна, Хърватия, Алжир, Тунис, Ливан, на Филипините, в Таджикистан, Азербайджан, САЩ, Кашмир (Индия).

  С удари в асиметричната война терористите насаждат обстановка на постоянно тревожно очакване - най-голямото им постижение, което разрушава психичното здраве на цели народи. Те не само не крият намеренията си, но и съвсем открито се заканват.

  С особена острота към бъдещето на България звучи заканата на някой си Йелмъз Челик, представител на забранената в страната екстремистка организация "Хизбут Тахрир ал-Ислам". В интервю пред популярното обществено-политическо турско списание "Темпо" в края на август 2005 г. той провъзгласява, че столица на халифата ще бъде Истанбул, а негов център ще стане султанския дворец Топкапъ. "Османските халифи от Истанбул са управлявали света. Ние искаме отново да издигнем флага на халифата там, където той е бил спуснат. В най-скоро време ще бъде създадена ислямска държава."

  Кой не знае думите на бившия министър-председател на Турция Тургут Йозал: "Един ден Булгаристан ще бъде наш, само че този път ще го купим."

  Днес в ислямските земи се надига буря, която може да ни помете. Като слушам противоречивите оценки на самите българи за обстановката в България, си спомням за уроците за корупцията и олигархията във Византия, довели до падането й под турско иго. Държавата се отказва от своите стратегически функции, предава ги на хранена от самата нея нова аристокрация и олигархическото разлагане довежда до завземането на Константинопол от турците. Стъпил в столицата на Византия, младият султан Мехмед, потресен от богатствата на някои граждани и в същото време от пълното отсъствие на средства за защита на града, извиква при себе си най-богатите и им задава простия въпрос: "Защо те не са предоставили средствата си за защита на града от неприятеля?"

  "Ние сме съхранили тези средства за твоето султанско величество" - ласкателно отговорили те.

  Мехмед веднага заповядал да им отрежат главите, а телата им хвърлили на кучетата! А онези олигарси, които избягали на Запад, надявайки се там да скрият капиталите си, били безпощадно окрадени от западните им приятели и завършили живота си в нищета.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Чудесно. Да вдигаме 3 метровата бетонна ограда и минните полета и да ги забравим тези пичове. Не искам да ги чувам или виждам.

 20. 20 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "VеnRus 2008":

  Американският футуролог слабо познава християнството. Което е лесно да се предугади, предвид професията му - футуролог.
  Начи, чисто богословски, Исус казва в Новия Завет "Моето царство не е от този свят" (цитат неточен). Тоест, тук на тази земя няма да се възцари Негово царство по начина, по който ислямистите си мислят че ще стане, и по начина който са си представяли и евреите, които са слушали Исус на живо. Това е: да дойде един цар, да седне на престол в град Йерусалим и да освободи евреите от римска власт.

  В християнството насилственото покръстване би трябвало да бъде забранено. Дори и моите заяждания на тема ислям и Турция по-горе не са на място, защото са плод на човешки амбиции, породени от страх, желание за отмъщение, за доказване че ние сме по-добрите и тн итн.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Ми да си стоят където са сега....в Азия....и никакъв ЕС!

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "johnniewalker":
  +++++++++++++++++++++++++++++++

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#20] от "ggte":

  В предишният ми пост не е излязла цялата статия, не знам поради каква причина е отрязана наполовина. Ето целият материал:

  Линд отбелязва: "Христос никога не е говорел: "Хей, приятели, вървете и воювайте." А Мохамед е казвал това постоянно. Мохамед сам е бил военачалник. Ето защо, ако вие съедините това с факта, че да бъдеш мюсюлманин означава да приемаш Корана дословно и да възприемаш Мохамед в качеството на образец за подражание в живота си, какво ще получите? Вие ще получите религия на войната."

  В книгата си "Защо ислямът е опасност за Америка и света" Линд пише, че ислямът е смъртна опасност за Запада, тъй като по самата си природа е религия на войната.

  А в доклада на Националния разузнавателен съвет (НРС) на САЩ "Карта на глобалното бъдеще" сред възможните варианти за развитие на бъдещия свят специалисти на ЦРУ са разработили предупреждаващ сценарий "Новият халифат". В мюсюлманските движения нараства стремежът за създаване на международно теократично общество от Испания до Индонезия, ислямски халифат, сиреч обединение на всички мюсюлмани в една деспотия начело с халиф, на когото принадлежи духовната и светската власт, с ислямска основа на правилата за подчинение и система на ценности, съществено различни от идеологията на Запада.

  За да се превърне в реална сила подобна общност съвсем не е задължително да придобие чертите на реално държавно обединение. Още повече че ислямът се отнася враждебно към държавата като обществена институция. Достатъчно е общността на вярващите да съществува във формата на наддържавно единство на самостоятелни страни, свързани с нормите на ислямската дисциплина, за да се превърне в реална опасност за съществуващия световен ред.

  С призиви към своите едноверци радикалните ислямисти искат да ги върнат към корените на онази тяхна цивилизация, която някога е заемала предни позиции в света и е контролирала неговите глобални трансформации.

  Борбата се води отдавна, тя е в разгара си. Днес за власт в целия свят воюват терористични формирования. Най-активни са представителите на сунитския клон на исляма. А класически пример за терористичен интернационал в края на ХХ век е "Международният ислямски фронт на джихада" и неговите военни крила в Судан, Египет, Йемен, Сомалия, Еритрея, Афганистан, Пакистан, Босна, Хърватия, Алжир, Тунис, Ливан, на Филипините, в Таджикистан, Азербайджан, САЩ, Кашмир (Индия).

  С удари в асиметричната война терористите насаждат обстановка на постоянно тревожно очакване - най-голямото им постижение, което разрушава психичното здраве на цели народи. Те не само не крият намеренията си, но и съвсем открито се заканват.

  С особена острота към бъдещето на България звучи заканата на някой си Йелмъз Челик, представител на забранената в страната екстремистка организация "Хизбут Тахрир ал-Ислам". В интервю пред популярното обществено-политическо турско списание "Темпо" в края на август 2005 г. той провъзгласява, че столица на халифата ще бъде Истанбул, а негов център ще стане султанския дворец Топкапъ. "Османските халифи от Истанбул са управлявали света. Ние искаме отново да издигнем флага на халифата там, където той е бил спуснат. В най-скоро време ще бъде създадена ислямска държава."

  Кой не знае думите на бившия министър-председател на Турция Тургут Йозал: "Един ден Булгаристан ще бъде наш, само че този път ще го купим."

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Ей, най-сетне с Бозата да сме на едно мнение. А сега ако спре да пише в български форум цена няма да има. Ама съм забелязал, че турците във форумите много държат да си говорят с другите, докато другите само ги молят да се разкарат.

  Справка-днешния брой на ''Newsweek''. И всички по-стари броеве където се обсъждат теми свързани с турците и мюсюлманите като цяло в Европа.

 27. 27 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#18] от "BOZA":

  Аз подозирам, че самият Ердоган не иска да влиза в ЕС, просто използва настроенията на разочарование сред народа, за да си огради "кочинка" подобно на Груевски в Македония.
  Досега той използваше европейските "препоръки", за да намали властта на военните, която очевидно не е била демократична от 1924 година насам. Сега въвежда нова реторика, наблюдавай го само дали няма да обърне кормилото в друга посока, към ново намаляване на демократичните свободи.

 28. 28 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "VеnRus 2008":
  Отличен пост!+++++++ Може ли да го цитирам при нужда?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "VеnRus 2008":

  Може ли линк към статията?

 31. 31 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#30] от "kkk_20":

  Ето линка - http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=211433&cat=9

  Разбира се, че можеш да го цитираш където и когато искаш. Радвам се, че ти допада. Интересното е и, че и вторият път, когато пуснах статията, пак не излезе цялата, не знам какво му става на Дневник днес. Или са сложили ограничение за размера на мненията, не знам. Както и да е, в линка е цялата статия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 32. 32 Профил на BOZA
  BOZA
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#27] от "ggte":

  Защо му е на Ердо ЕС?

  Я се погледнете повечето държави от ЕС! Кой според вас е в съюза,вие или ние?

  Kapıları çalan benim,kapıları birer,birer...
 33. 33 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Турция е права. Това което е добро за Франция би трябвало да е добро и за всяка друга страна. Само крайни комплексари не биха се съгласили с това твърдение. Но от друга страна, в България такива никога не са били малко, независимо от актуалният обществн строй на станата ни.

 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#26:"johnniewalker"]днешния брой на ''Newsweek''.[/quote]

  Тази статия ли имаш предвид?

  http://www.newsweek.com/2011/06/19/turkey-the-mideast-s-next-dilemma.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#32] от "BOZA":

  Ами не му трябва на него, аз така мисля. Не знам, ако ме питаш кое е по-добре ЕС или не-Ес, ще ти кажа: зависи. Не знам кое е по-добре. Мани ни ти нас. Противници на Турция в ЕС са основно Германия и Франция - ние тука може да се надприказваме до утре, но България нямаше да спре Турция за ЕС, ако големите бяха За. И Великобритания много силно се промени също след падането на лейбъристите, основно заради пакистанците. Холандия също. Швеция млъкна. Виж какво става с кризата с бежанците - Италия направи мръсен номер на франсетата, за да ги накара да действат, и те се задействаха.

 36. 36 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#29] от "BOZA":Много провокативно твърдение, но заслужаващо да се дискутира.

 37. 37 Профил на «◄-Berk®-►»
  «◄-Berk®-►»
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Бългаската полиция.
  Това е реклама за готова супа"чорба"

  http://www.youtube.com/watch?v=9V5XFJrOo7M&feature=share

  Животът е само един миг между две вечности." Платон"
 38. 38
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 844 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 39. 39 Профил на sheepdog
  sheepdog
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Интересна статия!Турция както добре се развива какви ли изненади ще донесе за бъдещето?С Китай също оформя хубави връзки!А Европейския съюз колко ли ще го бъде?Много интересно развитие!

 40. 40 Профил на BOZA
  BOZA
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#27] от "ggte":

  Може ли на турчин някакви си от Брюксел да му налагат това и онова? Те на гърците лаф не могат да кажат,та на нас ли?
  Как да разрешим на алеманците да ни строяват?Тва да не е мандра бре? Ханс може да ни бъде равноправен парньор,но нивга патрон! Това,че 3-4 млн.кюрди му слугуват от десетилетия не значи,че ще командва нас-БЕЛИТЕ турци.Между другото-в момента тия дето слугуваха май станаха патрони в Германия...
  Та такива ми ти работи българче обичам ваште планини зелени...

  Kapıları çalan benim,kapıları birer,birer...
 41. 41 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 112 Неутрално

  И християтството, и чалмите са натрапчиви досадници, щото първо дестват с религиозна непримиримост - не може да не си някакъв... или чалма, или християнин или друг някакъв, но не и невярващ...
  И затова и невярващите трябва са са някакви ....
  Едно време правилно ги бяха намалили религиите, вервайте си колкото искате, ама оставене другите на мира ...
  Религията не трябва да дели хората, и докато не го разберат турците, местото не им е в ЕС...

 42. 42 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#40] от "BOZA":

  Now we're talking
  Както винаги, обаче трябва да се остави бабаитлъкът настрана, ще се разбереме добре. И от едната и от другата страна

 43. 43 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#40] от "BOZA":

  Турчин равноправен патрон на никой европеец няма да бъде. Колкото по-скоро го разберете , толкова по-скоро ще си оттеглите искането да влизате в ЕС. Никой не ви приема за равностойни в ЕС и за това няма да влезете тук никога

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 44. 44 Профил на BOZA
  BOZA
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#37] от "◄-Berk®-►":

  Кво да правят хората,в ЕС влезнаха?

  Kapıları çalan benim,kapıları birer,birer...
 45. 45 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 844 Любопитно

  До коментар [#42] от "ggte":

  И защо ЕС трябва да се разбира с тях ? ЕС го е имало и ще го има и без турция - да се оправят

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 46. 46 Профил на BOZA
  BOZA
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#43] от "Augusto Pinochet":

  Ами тогава ЕС ще си бъде един втородивизионен клуб,дето постоянно си има ядове с тоя или ония член!
  Кажи ми в кой конфликт по света на ЕС му се чу думата?

  Kapıları çalan benim,kapıları birer,birer...
 47. 47 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 112 Неутрално

  [quote#37:"◄-Berk®-►"]Бългасата полиция.
  Това е реклама за готова супа"чорба"[/quote]
  Не че не вземат нашите, ама така как го дава тоя баровец, може и един хубав бой , яки глоби и разправия да изкара. Не щото е турчин, а заради маниера...

 48. 48 Профил на BOZA
  BOZA
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#45] от "Augusto Pinochet":

  Защото без Турция ЕС няма никъкво гео-политическо влияние! Та те нямат почти никъква граница с Русия,на Кадафи даже не могат да му пръд..т на ...Германия не се бърка там...Въобще комедия сте!

  Kapıları çalan benim,kapıları birer,birer...
 49. 49 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Ок. Турция е суверенна република и може да си прави каквото иска с политиката и конституцията.Лошото за нас е ,че икономиката и върви много нагоре,а нашата върви стремглаво надолу ,а уж сме в по-добрия съюз.

 50. 50 Профил на «◄-Berk®-►»
  «◄-Berk®-►»
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#47] от "...":

  Разбира се

  Животът е само един миг между две вечности." Платон"
 51. 51 Профил на BOZA
  BOZA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "kolokot":

  Ами, все някой вече трябва да ви каже тия истини! Не може все в заблуди да се живее...
  Тук е ''Дневник''и такива дискусии са желани мисля!

  Kapıları çalan benim,kapıları birer,birer...
 52. 52 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#37] от "◄-Berk®-►":

  Баси тъпата и идиотска реклама. Турска му работа, нещо свясно и красиво могат ли да създадат?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 53. 53 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#48:"BOZA"]Защото без Турция ЕС няма никъкво гео-политическо влияние! [/quote]

  И като се събуди, краката ти бяха отвити, а пръстите - в контакта, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 54. 54 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 112 Неутрално

  [quote#49:"Дива селянка"]а нашата върви стремглаво надолу ,а уж сме в по-добрия съюз. [/quote]
  Историята показва, че с който се хванеме, не е прокопсал. То и това ме успокоява, че сме станали по американци от американците...Жалко за ЕС обаче...

 55. 55 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#37] от "◄-Berk®-►":

  "Дора важа" не е ли на сръбски , ефенди? Или викаш , за да плюем по България става?

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Любопитно

  Ами просто турския дипломат показва защо на Турция изобщо не и е мястото в ЕС!Той не разбира,че като член на ЕС,вътрешните работи,на която и да е членка стават вътрешна работа на ЕС,особено правата на човека,която е болната тема на Турция!Турция ще бъде едно огромно ДПС в снагата на ЕС!Вижте ДПС какви поразии направи в БГ,и си представете какви поразии ще направи Турция,ако евентуално влезе в ЕС!!!

 57. 57 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Присъединяването на Турция към Ес не е основна цел. Това ще е по-скоро допълнителна придобивка за икономиката и ако изобщо се случи. Турция има далеч по-добри алтернативи и няма никаква нужда от ЕС.

  If you are going through hell... Keep going!
 58. 58 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 112 Неутрално

  [quote#48:"BOZA"]Защото без Турция ЕС няма никъкво гео-политическо влияние![/quote]
  Че Турция на кого влияе? Щото се не сещам.
  Иран, България, Гърция, Армения ...
  Май на никой, дори и от съседите и, може би малко не Азърбайджан? Не,и там Турция не е в челната тройка...

 59. 59 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Пука му на Турция за ЕС.Когато през средновековието Османлиите са изграждали империя с добра изградена система и закони,позволяваща съвместно съжителство на народи,култури и религии и в същото време тези ЕВРОПЕЙЦИ са се колели като кучета в различни религиозни войни и междуособици.

 60. 60 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "Анкара няма да приема препоръки от ЕС за вътрешната политика"
  а за външната?

 61. 61 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 650 Весело

  Сигурно ще приемат съвети от Иран за въвеждане на шериата.

  И в морето ми е до колене .....................
 62. 62 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 669 Весело

  До коментар [#43] от "Augusto Pinochet":
  'Колкото по-скоро го разберете , толкова по-скоро ще си оттеглите искането да влизате в ЕС.'
  Май и вие много късно го разбрахте. Като ви гледам дереджето никъкъв кяр от този пуст ЕС. Особенно след изпълненията в комшията Гърция големите батковци вече няма да хранят готованковци. Така че стягайте коланите. Разбирасе ако са останали повече дупки на колана за стягане.

 63. 63 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#62] от "elturco":

  Дупки си имат те...на колана!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 64. 64 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 112 Неутрално

  [quote#59:"planovik"]Когато през средновековието Османлиите са изграждали империя с добра изградена система и закони,позволяваща съвместно съжителство на народи,култури и религии[/quote]
  Като те слушам, се сещам за албанците емигранти отвъд океана.
  Все писатели, поети, култура и история повече от Италия....
  Ако питаш другите за тях - били все наркопласиори, черноборсаджии и масово за пандиза ....
  То и другите са все велики - руманеско били даки и водели многогодишна война с Римската империя за господство, резултата равен ....

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#46] от "BOZA":

  Либия

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#59] от "planovik":

  ти да не си от Висш Институт по Алтернативна История - Анкара?

 69. 69 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#48] от "BOZA":

  Кадафи е режим , който е на път да падне без да е стъпил и ЕДИН европеец в Либия На това по-добре .... здраве му кажи

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 70. 70 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#65] от "elturco":

  Ша са оправят кат спрат да са плашат от нас,кат разберат,че от Турция само могат да се възползват!

  Как е манзарата на Босфора,достум? В момента Слънцето срещу теб ли е или зад гърба ти?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 71. 71 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До турците пишещи във форума.
  Момчета, няма лошо да се гордеете с народа си и страната си. Не искам(е) да се карам(е) с вас - в крайна сметка сме съседи и щем нещем трябва да се търпим някак си.
  Просто искаме да не ни заговаряте бе момчета - стойте си ж Анадола и Истанбул и си правете каквото ви широката турска душа иска. Ходете си на гости с арабите на юг и персийците на изток, говорете си с тях пишете им по форумите докато не счупите клавиатурата. Обсъждайте на кой империята е била по-по-най и на кой халифите са били с най-дълга брада и на кой - с най-мазен тюрбан.
  НЕ пишете на българите, не искайте да си говорите с нас - ние (като цяло) не искаме да си говорим с вас. Не че ви мразим или нещо ама просто не сме на една вълна ако мога така да се изразя. Ние си имаме нашите си проблеми и въжделения, вие си имате вашите, които честно казано нас не ни интересуват изобщо. Не ме вълнува дали мислите че Турция е супер, не ме вълнува дали мислите, че България и българите са зле. Коментирам в този форум и под тази статия за да не останете с грешно впечатление, че може да приказвате каквото си искате на българите, а ние да си мълчим. Ми няма да мълча дори и модераторите във форума да ме смятат за политически некоректен.
  По-горе писах за 3 метровата ограда дето трябва да вдигнем на границата ни с вас - ами тя е точно за да не ви виждаме и чуваме бе комшии. Като живееш със съседи дето те дразнят с шумна музика си слагаш по-добра шумоизолация на стените. Та и ние точно това искаме.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#46] от "BOZA":

  Ноември миналата година турският посланик във Виена Kadri Ecvet Tezcan си позволи в интервю в "Die Presse“ да критикува държавата Австрия, интеграционната ѝ политика и работата на вътрешния ѝ министер Фектер.
  Според него Виена не е място за интернационални организации:“ Ако аз бях Ген. секретар на ООН, на OSZE или OPEC, никога нямаше да остана тук. Вие трябва да се научите да живеете с другите.“
  Особено силно критикува вътрешният министер Мария Фектер от консервативната партия, заради нейното твърдо становище към емигрантите. Според него Вътрешния министер не трябва да се занимава с Интеграционната политика, турският език да се признае като официален език в Абитура и дискусията за кърпите да спре.
  Реакцита във Виена беше силно отрицателна, посланикът стана Персона нон грата, мисля че го изтеглиха.
  P.S.
  A 1993 г като Ген. Консул в Хамбург казва:
  „Германците имат омраза към чужденците. Тя лежи в техните гени“

 74. 74 Профил на hulcho
  hulcho
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Много елементарни коментари изчетох. Има една поговорка "Дръж приятелите си близо, а враговете още по - близо". При условие, че ЕС се управлява от химичка и Наполеончо, при наличието на фундаментализъм и засилване ролята на исляма глобално, при наличието на един застаряващ ЕС и множество конфликти, не е ли по - добре Турция да е член на ЕС, отколкото да бъде разигравана. Като тук въобще не коментирам въпроси като: войска й, справянето с глобалната кризата и т.н. Добре - президентска република, а Франция каква е? Малкият човек избива комплекси в Либия, за да скрие поражението си... Считам, че ЕС прави принципна грешка по отношение на Турция, която ще коства много на всички нас.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 76. 76 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Абе какъв Европейски съюз за Анадолска Турция? Никой не ги иска в ЕС и тези преговори са само една проява на любезност. Още по-добре, ако изцяло напусната континента Европа! На никой няма да му е мъчно за тях.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#71] от "johnniewalker":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Тия са ми много интересни. Хем се зъбят колко са самостоятелни и независими, в същото време се пънат да станат част от Общността. Може би е от манталитета - често сменящи се крайни настроения.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Това изказване на г-н Селим Кунералп е косвено признание за недемократичните и ниски стандарти на Турция: "При липсата на ясна перспектива за присъединяване, няма причина Турция да приспособява законодателството си към строгите стандарти на ЕС...."

 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#73:"true"]Ноември миналата година турският посланик във Виена Kadri Ecvet Tezcan си позволи в интервю в "Die Presse“ да критикува държавата Австрия[/quote]
  Грубо нарушение на Виенската конвенция за консулските отношения от 1963г./мисля/ и Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961г. Той няма право да се намесва във политиката на Австрия. Правилно е обявен за персонан нон грата и вероятно е отзован. Много ще се замислят австрийците над личността на новия посланик и дали заслужава техния агреман

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Ами тъкмо ще се види дали намеренията на Турция за влизане в ЕС са сериозни. Доколкото си спомням има маса глави по преговорите, включително, КАСАЕЩИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО. В много страни на самия ЕС си има съответните структури (от различен ранг, до министерства), които се занимават с хармонизиране на законодателството. Та, няма как. Ако искат вътре, ще се нагаждат. Обратното няма да стане, със сигурност А ако продължават да реват, че ЕС се държи като християнски клуб - прав им път. Всички влизащи в този клуб, правят някакви жертви. Ако искат, турците могат да се интрегрират по-тясно с други "клубове" - по-близки до "традиционните ислямски ценност", да речем. Ататюрк би се обърнал в гроба...

 85. 85 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Весело

  Ние не сме в ЕС,че да имаме толкова демократични стандарти като ВАС!
  Вие се пукате от демокрация,най-вече сте супер в правосъдието...
  Пък и тук виж във форума-лъхате от далеч на демокрация!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 86. 86 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Аз например, мога смело да твърдя, че една Украйна би била в огромна полза за ЕС, и изобщо не съм убеден, че Турция може да допринесе с нещо.

  селското стопанство
  -------------------------
  Колко субсидии за селското стопанство ще глътнат камънаците по Анадола? Мнооооого, милиарди, и това засяга много държави, включително и нас.
  Украйна? Най-богатите черноземи на Европа....

  Наука и технологии
  ---
  Ми Украйна и сега е една от много малкото страни в света която може да си направи сама самолет на 100% нейно производство. Може ракета да си направи, има изключително образовано население.

  Турция
  ----------
  Наука нула, просто се инвестира в евтина работна ръка.

  Украйнците се интегрират без всякакви проблеми в ЕС, какви са тогава претенциите на Турция, че видите ли, без тях ЕС е нищо?
  Абсолютно безпочвени ....

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1701 Весело

  До коментар [#85] от "Galata":

  Абсолютно си прав. Хич и не бяхме за ЕС дорасли още. Ама след нас си взеха поука. И НА ВАС ще ви бъде много, много по трудно

 89. 89 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#86] от "...":

  Украйна ще бъде Член на ЕС. Не много скоро, но ще бъде.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 90. 90 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Турците са племе с дълбоко вкоренен имперски комплекс. Събитията от последните десетилетия обаче работиха в тяхна полза и сега имат сериозна икономика и огромна армия. Става въпрос за 650000 души военна сила , около 3000 танка, 450 бойни самолета, няколко хиляди други бронирани машини, ракети с малък обсег. Въпреки, че са тръгнали по пътя на авторитарно ислямиско управление продължава да им се предоставя много военна техника и да се инвестира в икономиката им. За нас няма нищо. А това колко сме безсилни да се защитим от военна агресия е болезнено ясен факт.

 91. 91 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#86] от "...":

  Аркадаш,там руснаците удрят здраво през ръцете,бе!За каква Украйна бълнуваш?
  На твоето в спорта се вика ''неправилна двигателна представа''!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 92. 92 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#83] от "dqdomart":

  Преди 2 седмици обаче Турция наложи Вето при избора на бившия австрийски външен министер Ursula Plassnik (ÖVP) за Генерален секретар на OSZE.

 93. 93 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#89] от "bulgarinvstranstvo":

  Ще бъде,да кога се западне...Питай старите около тебе как им се е отразило това с руска мечка дренки да ядат!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 94. 94 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#90] от "power_decided":

  Що да сте слаби бе Мекотелев?

  Ще ни спрете с ''Черния полк''в Симеоновград за 40 минути и после Сарко и Зеркел ще ви дойдат на помощ...Ако им стиска,де!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 95. 95 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 112 Неутрално

  [quote#91:"Galata"]!За каква Украйна бълнуваш? [/quote]
  Ако за нас ЕС бяха направили референдум,вероятно щяха да ни пратят в първа глуха. Сега обаче нещата се променят, европееца не е американещ, да му се сдъфква всичко по СНН или Гутъл, и му писна други да решават как да живее. Та реално, и да сме най-големите фенове на Турция от нас не зависи и няма да зависи. Просто турците ще трябва да разберат сами какво им липсва и какво трябва да правят, за да са в ЕС, задната врата хлопна ....

 96. 96 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Добра новина! Да е жив и здрав ердоган, а ако издърпа и още от нашите турци грешка няма да има. Не знам спряха ли дотациите при производството на тютюн?

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 97. 97 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 112 Неутрално

  [quote#94:"Galata"]Ще ни спрете с ''Черния полк''в Симеоновград за 40 минути и после Сарко и Зеркел ще ви дойдат на помощ...Ако им стиска,де! [/quote]
  Зависи Сарко как е станал ... ако е с гъза напред, след 15 мин. няма да има Турция...

 98. 98 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#97] от "...":

  Много си забавен,ти наистина имаш ''неправилна двигателна представа''или по-точно ''виртуална''!

  Ние такива като Сарко си ги хапваме на закуска,особено у ДОМА!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 99. 99 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#96] от "VIVA_BG":

  Ако го направи наистина,нали в България няма да останат ХОРА бе,аркадаш!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 100. 100 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Неоправдано груби изказвания, братя българи и братя турци! Настоенията в този форум са далеч от реалността... Ама всъщност - забавлявайте си се!

  damian
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK