Германия посочи Хърватия за пример на Западните Балкани

Гидо Вестервеле

© Reuters

Гидо ВестервелеГерманският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че движението на Хърватия по пътя към Европейския съюз трябва да е пример за останалите страни на Балканите, съобщи агенция "Франс прес".


Вестервеле каза след срещата с хърватския си колега Гордан Яндрокович, че Берлин се надява всички страни от бивша Югославия да станат част от ЕС. Той обаче подчерта, че няма кратки пътища към еврочленството.


"Всеки може да види примера на Хърватия – тези, които полагат усилия и живеят според европейските ценности, от върховенството на закона до икономическата дисциплина, ще бъдат приети в Европейския съюз с отворени обятия", обясни той.
Германският външен министър каза обаче, че присъединяването изисква определен ред. Държавите от Балканите трябва първо да изпълнят задълженията си, както е направила Хърватия. По думите му страната "успешно е постигнала тази историческа цел със собствени усилия, с тежка работа и страхотна дисциплина".Хърватия приключи преговорите за членство в ЕС в края на юни и очаква да стане 28-а държава член в средата на 2013 г.

На въпрос какво би посъветвал Сърбия в момент, когато страната се намира в конфликт с Косово, Яндрокович каза, че Белград трябва да работи по реформи, които да променят обществото, както и държавата.


Сърбия "трябва да говори и действа според европейските ценности. Това направи Хърватия", допълни хърватският външен министър. Той обясни, че и за неговата страна евроинтеграцията невинаги е била лесна, затова Загреб е готов да помага на съседите си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK