Хърватия се надява да стане привлекателна за европейските инвестиции

Хърватия ще стане член на ЕС в средата на 2013 г.

© Reuters

Хърватия ще стане член на ЕС в средата на 2013 г.Хърватия се надява да увеличи чуждестранните инвестиции след сериозен спад през последните две години. Това заяви Ядранка Косор, премиерът на страната, която трябва да се присъедини към Европейския съюз през 2013 г., предаде агенция "Франс прес".


Искаме да ни признаят за привлекателна дестинация за инвестиции в Европа и членството е ЕС е допълнителен стимул за нас да го постигнем, каза тя. Косор определи инвестициите като приоритет за правителството.


От 1993 г. до първите три месеца на 2011 г. Хърватия е привлякла 24 милиарда евро преки инвестиции. Австрия има най-голям дял в тях. Въпреки това размерът им спадна рязко от 2009 г. През миналата година достигна 236 милиона евро.
Местните експерти сочат бюрокрацията, бавните процедури и корупцията като основна пречка пред чуждестранните инвеститори. Косор обаче подчерта, че правителството й е решено да се бори срещу корупцията и да изпрати ясни сигнали към сегашните и бъдещи инвеститори.


В края на август Хърватия повдигна обвинение срещу бившия премиер Иво Санадер. Процесът срещу него е част от антикорупционна кампания, която Косор извърши, за да покрие критериите за влизане на страната в общността.


Очаква се Хърватия да стане 28-ият член на ЕС през 2013 г. Загреб ще подпише договора си за присъединяване към ЕС на церемония във Варшава на 19 декември.


През втората четвърт на годината икономиката на страната отбеляза ръст от 0.8%. По изчисления на националната банка се очаква ръст от около 1% за 2011 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK