Полша: Присъдата срещу Тимошенко е удар по евроинтеграцията на Украйна

Полша: Присъдата срещу Тимошенко е удар по евроинтеграцията на Украйна

© Reuters



Присъдата на Украйна срещу бившия премиер Юлия Тимошенко за злоупотреба с власт опетнява образа на страната, която иска да стане част от Европейския съюз. Това се казва в изявление на външното министерство на Полша, сегашният председател на Европейския съюз, предаде агенция "Франс прес".


Вчера Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор заради превишаване на правомощията си при сключване на газовите договори с Русия в началото на 2009 г.


Начинът, по който протече процесът и вчерашната присъда са пример за политизирането на украинската съдебна система, се допълва в документа. Полша обаче подчерта, че "последователно е подкрепяла и все още подкрепя европейския избор на украинската нация".




Процесът по обжалването е ключов тест са Украйна, заяви още полското външно министерство. Варшава многократно е подчертавала, както в рамките на ЕС, така и в преки контакти с украинските власти, че трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира справедливо, прозрачно и проведено при спазване на правата на обвинения, се изтъква в изявлението.


"Бъдещото развитие на процеса ще покаже дали Украйна напредва или се отдалечава от евроинтеграцията - целта, която лидерите й заявиха, че преследват и която украинският народ категорично подкрепя", смята Полша.



Минути преди произнасянето на присъдата ЕС направи остри изявления, определяйки решението като "политически мотивирано". Брюксел отправи предупреждение към Киев за негативните последици, които изходът по делото може да има за подписването на споразумение за асоцииране с Общността, предаде EurActiv.


Самата Тимошенко изрази увереност, че "европейският съд ще отмени това несправедливо решение". Шведският външен министър Карл Билд, който е един от привържениците на задълбочаването на отношенията между ЕС и Украйна, коментира, че присъдата може да е заплаха за цялостните отношения межу Киев и Брюксел.


Начинът, по който украинските власти се отнасят към универсалните ценности и правото на закона, заплашва да има дълбоки последици за двустранните отношения между ЕС и Украйна, включително и споразумението за асоцииране, политическия ни диалог и по-широкото сътрудничество. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.


Това за съжаление потвърждава, че правосъдието се прилага избирателно в политически мотивирани дела срещу лидери на опозицията и членове на бившия кабинет, каза тя. Аштън определи присъдата като изключително разочароваща за страна, която в момента председателства комисията на министрите в Съвета на Европа.


На въпрос дали последните събития ще доведат до отлагане на посещението на украинския президент Виктор Янукович в Брюксел, планирано за 20 октомври, висш дипломат от ЕС уточни, че решението ще се вземе от председателя на Еврокомисията Барозу.


Председателят на Европейската народна партия Вилфред Мартенс дори отиде по-далеч от Аштън в изказването си. Той призова за прекъсване на преговорите по споразумението за асоцииране, което трябва да бъде подписано през декември.


Полша: Присъдата срещу Тимошенко е удар по евроинтеграцията на Украйна

© Reuters


Обещанието, което Янукович даде на европейските лидери да освободи политическите затворници, за да могат да участват в изборите, тепърва трябва да бъде изпълнено, което прави сътрудничеството на ЕС с Киев изключително проблемно, подчерта Мартенс.


Не всички политически групи обаче реагираха по същия начин. Групата на социалистите и демократите в Европарламента не бързаше да направи изявление.


В предишни случаи нейни представители заемаха по-смекчена позиция, което други политически групи определиха като отстъпки пред Янукович.


Украинският външен министър Константин Гришченко омаловажи ефекта, който европейският натиск ще има върху Киев. "Мисля, че това се приема сериозно от много хора в Украйна, но не може някой просто да ни каже какво да правим и ние веднага да му отдадем чест", подчерта той.


Ръководителят на украинската мисия в ЕС Костянтин Елисеев наблегна на международната важност на споразумението за асоцииране.


"На този етап да поставим делото срещу Тимошенко пред стратегическото значение на този документ е голяма грешка... Този път ЕС трябва да направи избор какво е по-важно за тях", добави той.


Елисеев изрази оптимизъм за резултата от преговорите. "Сключването на споразумението с Украйна ще бъде ясен сигнал, че ЕС все още има доверие в европейския проект и по мое мнение сме много близо до договора", подчерта той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK