Брюксел отбеляза слаб напредък в евроинтеграцията на Западните Балкани

Брюксел отбеляза слаб напредък в евроинтеграцията на Западните Балкани

© ReutersДнес Европейската комисия представи годишния си доклад за напредъка на държавите, които искат да станат част от Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията. Въпреки положителните резултати на Сърбия и Черна гора оценката за другите страни от Западните Балкани не е така оптимистична.


Брюксел за пореден път препоръча Македония да започне преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Държавата е изпълнила политическите критерии, но пред нея все още стоят ключови предизвикателства. Споровете с Гърция за името на страната до момента спъват започването на преговорите.


Еврокомисията поздрави Скопие за демократичните избори през юни, за стабилното управление и реформите в съдебната система и администрацията. Отбелязан е напредъкът в икономическото развитие на страната.
Необходими са обаче допълнителни усилия в борбата срещу корупцията, спазването на свободата на словото и медиите. Липсата на добро прилагане на законите затруднява функционирането на пазарната икономика, се казва в документа.


Цялостният ход на реформите в Босна и Херцеговина е твърде ограничен, гласи докладът за Загреб. Оценката на Брюксел съвпада с мнението на Халид Генджак, който ръководи босненската парламентарна комисия за европейската интеграция. По-рано той заяви, че "Босна се влачи зад всички други страни от Западните Балкани по пътя към евроинтеграцията".


Неуспехът в постигането на политическо споразумение за създаването на централно правителство е навредил на напредъка на страната в ключови реформи. Конституцията й все още не е хармонизирана с европейската конвенция за правата на човека.


Брюксел отправи критики и по отношение на човешките права и правата на малцинствата. Ромската общност продължава да бъде обект на дискриминация и да живее в лоши условия. Случаите на заплахи срещу журналисти са чести. Страната е отбелязала твърде малък напредък в покриването на икономическите критерии за членство в ЕС.


Постигнати са някои резултати - визовата либерализация за пътуване в шенгенското пространство е гарантирана на гражданите, които имат биометрични паспорти. Липсва обаче координация в държавната администрация, а нивото на корупция все още е високо. Като задоволително е определено сътрудничеството с международния трибунал за бивша Югославия.


Албания не е готова да започне преговори за присъединяване, гласи докладът за Тирана. Въпреки подготвения от страната План за действие и резултатите в борбата срещу организираната престъпност все още не са покрити политическите критерии.


Отбелязани са и проблемите по време на изборите през май тази година. Резултатите в борбата срещу корупцията и спазването на човешките права и тези на малцинствата са ограничени.


Албания играе конструктивна роля в поддържането на регионалната стабилност и засилването на добросъседските отношения на Западните Балкани, смята Еврокомисията.


Брюксел даде оценката си и за евроинтеграцията на Косово, въпреки че страната официално не е подавала кандидатура за членство. Еврокомисията ще започне визови преговори с Прищина до края на годината. Косово положи усилия да приложи европейските стандарти, но пред нея все още стоят редица предизвикателства, се казва в доклада.


Диалогът между Белград и Прищина се проведе в дух на сътрудничество до септември тази година, отбелязва Еврокомисията. Хората в северната част обаче трябва да имат по-голям достъп до ползите от европейската перспектива за Косово.


Необходими са реформи в съдебната система и избирателните закони особено предвид оплакванията от измами на последните избори. Слаба публична администрация, организирана престъпност и корупция са сред останалите проблеми.


Икономиката е отбелязала ръст, но все още има опасения за дългосрочната стабилност на бюджета. Висока безработица, липса на квалифицирана работна ръка, пране на пари, околна среда са друга част от нерешените въпроси в Косово.


Подробности за напредъка на останалите държави четете на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Очаквано!

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 2. 2 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Босна и Херцеговина е абсурдна държава и само разпадането на съставните й части и то колкото се може по-скоро, е в състояние да раздвижи нещата. В този си вид никога няма да стане част от ЕС, нито пък ще отбележи някакъв напредък в разрешаването на хилядите си проблеми. Държава без минало, настояще и бъдеще.

  Гражданите на Албания и ислямисткото и трафикантското гето Косово не трябва да се придвижват дори безвизово из съюза, пък какво да говорим за членство на шиптърските квазидържави.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 3. 3 Профил на lima
  lima
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Брюксел: "Висока безработица, липса на квалифицирана работна ръка, пране на пари, околна среда са друга част от нерешените въпроси в Косово."

  Можем да заменим името на посочената държава по собствен избор.

 4. 4 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Брюксел не говори за Македония. А за Бивша югославска република Македония.

 5. 5 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Казано на дипломатичен език:
  - Добре, добре, не сме ви забравили. Ще ви приемем... все някога. Тя и Турция, такова... и тя чака, ама ще видим. Вие там оправете това- онова, щом и избори умеете да правите, добре сте.
  На ЕС му пуши главата от такива съдбовни проблеми, че изобщо не им е до някаква си Сърбия или Македония пък била тя и бивша югославска република.

 6. 6 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  Политическата криза-ПРАЛАМЕНТ-ДИСКРИМИНАЦИЯ,
  Етническата криса-МАНИПУЛИРАНИ-БУНТ ПРОТИВОРЕЧИЯ, и
  Религиозната криза, Бого-Аллахските МАНИПУЛИРАНИ ПОДСТРЕКАТЕЛСТВА, МОЖЕМ ДА ПРЕМАХНЕМ САМО С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ДУМА / ПРИЕМСТВЕНОСТ / УЗАКОНЕНА В КОНСТИТУЦИИТЕ НИ!

  ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ СЛАВЯНИ ЗАПОВЯДВАТ НА НАТО И КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ ДА ОСВОБОДЯТ И ВЪРНАТ ОТКРАДНАТАТА ТЕРИТОРИЯ ЧАГОС НА НАРОДАИМ И не 3 дена, А МОМЕНТАЛНО ДА СЕ ИЗПАРЯВАТ ОТ БАЛКАНИТЕ, ИРАК, АФГАНИСТАН ЛИБИЯ И ГРУЗИЯ!! МОМЕНТАЛНО ИНАЧЕ ДОБРО НЕ ГИ ОЧАКВА НИКЪДЕ, ЧЕ ДАЖЕ И В РОДИНИТЕ ИМ!!

  До кога ще свикваме с това, което ни заобикаля и ще мълчим...??
  Мислейки Глобално а не локално,
  Съвременното ни общество е поставено в капана на BANK-МАНИПУЛИРАНИТЕ МАСОН-съпоставки;
  В капана на приоритета-НАЙ без съдържание,
  В капана на бранд-пошлости,
  В капана на банк-БОРСОВИЯТ ГЯМБЛИНГ,
  В капана на индиго-подозрените,
  В капана на МАСОН-Нанси Ан Тапе, РАСИСТКИ, пеленаче-ОТРЕЧЕНИТЕ
  В капана на етническата,
  В капана на идейно-политическа и,
  В капана на религиозната ненавист!
  Те именно МАСОНИТ€ бяха инициаторите на всички до сега войни на планетата!
  Те именно МАСОНИТ€ спланираха и извършиха Втората Световна Война!
  Те именно МАСОНИТ€ си самовзривиха търговският център в NY / 2001 с цел кражба на петрола под претекст “ислямски тероризъм”!
  Те именно МАСОНИТ€ спланираха и €ВРО-КОНГЛОМЕРAТA.
  Те именно МАСОНИТ€ създават разните €пидемии.
  Те именно МАСОНИТ€ се стремят да ни завладеят глобално под претекст "демокрация",
  С €ДНО МАСОН-Световно ПРАВИТ€ЛСТВО,
  С €ДНА МАСОН-ПАРИЧНА €ДИНИЦА,
  С €ДНА ЗАКОНОДАТ€ЛНА МАСОН-СИСТ€МА!!
  А къде е тази демокрация?

  Защо е всичко това?
  ЗАЩОТО МАСОНИТЕ КОИТО СЪЗДАДОХА ВСИЧКИТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ И КАТАКЛИЗМИ, разбраха че света неможе да бъде победен и поробен чрез оръжие.
  Виждайки че вече с оръжие немогат нищо, A ДАЖЕ E ОПАСНО И ЗА ТЯХ, мислят как чрез съпоставки на човек срещу ЧОВЕКА, нелоял срещу ТАЛАНТА, на груп срещу ГРУПА, религия СРЕЩУ РЕЛИГИЯ, етнос срещу ЕТНОС, ОЗВЕРЕНИ, да се самоунищожим ЕПИДЕМИЙНО, ГЛОБАЛ-КРИЗИСНО, Парламент-ДИСКРИМИНИРАНО, и Мажоритетно!

  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА ПАЛЕСТИНЦИ,
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА ОСЕТИНЦИ,
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА братята МАКЕДОНЦИ,
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА СРЪБСКИТЕ КОСОВЦИ
  НЕПРИЗНАВАЙКИ СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НА ЧАГОСЧАНИ и прочее,
  Признахме Либио-АНАРХИЯТА В ДЪРЖАВА БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО И БЕЗ ИСТИНСКА ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ.

  ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ,
  МАСОН €ВРО-КОНГЛОМЕРAТСКАТА, КОЛОНИАЛНА СИСТ€МА, ЗАСТАВЯЙКИ Я ДА €КСТРАДИРА ОТ ЧЛ€НСТВО КОЛОНИАЛИСТИТ€-членове (в случаят колониалист-кралство АНГЛИЯ), и след КОНСТИТУЦИОННО, ПРИЕЛИ ВСИЧКИ ЗАКОНА ЗА ПРИЕМСТВЕНОСТТА, НАПРАВИМ ИСТРИНСКА ДЕМОКРАТИЧНА ПРОМЯНА И СТАНЕМ ЕВРО-СЪЮЗ.

  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger)
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Става дума за Народа на Островите Чагос и КОЛОHИАЛИCТA-Aнглия, подложила на ИЗГНАНИЕ до ден днешен, цял един Народ без Родина.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но-1 в 21ви ВЕК, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧЕСКИЯТ СИ Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??

  ИНАЧЕ ТАЗИ МАСОН-€С-совска СБИРЩИНА ОТ кралства, царства, републики, даже и КОЛОНИАЛИСТИ В ЧЛ€НСТВО, БАНКОВО МАНИПУЛИРАНО И НАТО-МАРИОНЕТНО, НИ ВЛАЧИ п€трол-г€ноцидно с потдаяния от КРАДЦИ, И НИ СЕ КАЧИ ШЕНГЕНСКИ, ДАЖЕ НА ГЛАВАТА!

  "БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА"
  NАТО-П€ТРОЛ Г€НОЦИДНА,
  GLOBAL-КОЛОНИЗИРАЩА и ЗЛАТО-ЛИКА

  Парламент-ДИСКРИМИНАЦИОНН,
  ГРУП СРЕЩУ ГРУПА, човек срещу ЧОВЕКА,
  Нелоял срещу ТАЛАНТА, Мижитуритетна!

  "КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ"?
  Н.Йо.ВАПЦАРОВ

  НАСТЪПИЛ е вече момента на ПРИЕМСТВЕННОСТТА В ОТНОШЕНИЯТА НИ.
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ В ИДЕОЛОГИИ,
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ ВЪВ ВЕРИ,
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ В ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД!

  НАСТЪПИЛ е вече момента на конституционна Забрана на намесата на тези 3(три)Частрни, поляризиращи обществото, КУЛТОВО-ОГлУПИРАЛИ фактора;
  ( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ, ЕТНОС ), в Държавният сектор!!
  Забрана на намесата им като ОГлУПИРАЛ Частeн-култов сектор, в Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!
  Става дума и за КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези 3 ОСТАРЯЛИ С ВРЕМЕТО, горе упоменати, Частрни груп-култови, Поляризиращи обществото-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход, па макар и групирано-АМАТЬОРСКИ, НО ПО ДОМОВЕТЕ, КАТО ХОБИ ВЕЧЕ!!

  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 7. 7 Профил на The great
  The great
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Вие сте тие кои крадете.
  Вие сте тие кои имате поробено дел од македонија - Пиринска Македонија.
  И нормално е да негирате се, и држава, и јазик, и нација, инаку би признале дека сте поробители и ке треба да ни ја вратите.
  Грција се распага, скоро ке си ја земеме егејска македонија.
  А и вие ке ни ја вратите пиринска.
  Пљујте, вреѓајте колку сакате, ама само сте фашисти, поробители

  http://www.youtube.com/watch?v=2C1z3KZAAfM&feature=rellist&playnext=1&list=PL79DA251A66ECCD1E

  Na kraka
 8. 9 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 539 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK