Турция предлага "тайвански подход" за Северен Кипър

Егемен Багъш

© Associated Press

Егемен БагъшТурция мисли да приеме настояванията на Европейския съюз и да отвори пристанищата, летищата и въздушното пространство на Северен Кипър, следвайки "тайвански подход", предаде "Ройтерс". Целта е да се задвижат преговорите между двете общности на острова, за което има натиск от ЕС и ООН.


Турция заяви, че може да изпълни настояването за отваряне на северната част на острова за кипърски гърци, ако ЕС облекчи изолацията на турската част на Кипър. Турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш подчерта, че съвсем просто споразумение е необходимо, за да се задвижат преговорите за острова.


Спорът няколко пъти постави Турция и Гърция на ръба на войната. Напоследък напрежението между двете страни отново нарасна заради желанието на Република Кипър да прави проучвания за газови находища около острова.
Турски войници в северната част на Никозия

© Ройтерс

Турски войници в северната част на Никозия


"В минутата, когато самолет на British Airways, Air France, KLM или Lufthansa кацне на летище "Ерджан" (в Северен Кипър), Турция е готова да отвори всичките си пристанища, летища и цялото си въздушно пространство за кипърски гръцки самолети и кораби", каза Багъш.


Северен Кипър, който е признат само от Анкара, има директни връзки само с Турция. Той е изключен от международните търговия, финанси и спорт. Кипърските гърци от своя страна се притесняват, че каквото и да било признаване на северната част на острова ще доведе до окончателното му разделяне.


"Фактът, че самолет на Al Italia или Air France се е приземил на "Ерджан" няма да означава, че те признават СКТР (Севернокипърска турска република)", настоя Багъш. "Това ще е нещо като тайванския модел - търговска връзка", обясни той.


Много държави, принудени от Пекин да избират между него и отцепилия се Тайван, предпочитат да поддържат дипломатически отношения с Китай, но Тайван поддържа международни контакти на търговска основа, припомня "Ройтерс".


План Б, план В


Турската забрана за трафик от Кипър е една от пречките в преговорите за обединение на средиземноморския остров, ръководени от ООН. Запитан дали Турция има план Б, ако преговорите в Кипър се провалят, Багъш отговори, че Анкара има план Б, има план В, план Г и дори план Д. "Но нека запазим това засега за нас", допълни той.


Лидерите на двете кипърски общности, които ще се срещнат отново днес за пръв път от преговорите в Ню Йорк с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун на 30 и 31 октомври, трябва да се договорят още за правомощията на централното правителство, за размяната на територии и за реституцията на имоти на острова. Проблем за преговорите може да създаде и поемането на ротационното председателство на ЕС от Република Кипър от юли 2012 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK