Решението за кандидатурата за членство на Сърбия ще се вземе през февруари

Сблъсъците в Северно Косово накараха държавите членки и особено Германия да настояват за по-голям напредък.

© Reuters

Сблъсъците в Северно Косово накараха държавите членки и особено Германия да настояват за по-голям напредък.Решението за статута на Сърбия на кандидат за членство в Европейския съюз ще се вземе през февруари. Това каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой след срещата на върха на европейските лидери, предаде агенция "Франс прес".


Ясната цел е да дадем на Сърбия статут на кандидат за членство, каза Ван Ромпой. Той поздрави Белград за решителните стъпки по залавянето на военнопрестъпниците и усилията за подобряване на отношенията с Косово.


Ван Ромпой отбеляза, че ЕС иска да продължи да наблюдава стъпките на страната към намаляване на напрежението в региона. Европейските външни министри ще вземат решението за кандидатурата на Сърбия през февруари, след което то ще бъде потвърдено на среща на върха през март.
Сблъсъците в Северно Косово накараха държавите членки и особено Германия да настояват за по-голям напредък. През октомври Европейската комисия препоръча страната да получи статут на кандидат за членство в ЕС, но не посочи дата за започване на преговорите за присъединяване.


Брюксел подчерта, че подобряването на отношенията между Сърбия и Косово е единственото условие за бъдещата евроинтеграция на Белград. Очаква се решението да бъде взето на срещата на Европейския съвет на 9 декември.


Европейският съвет приветства оценката на Еврокомисията за напредъка, постигнат от Черна гора. С перспективата за започване на преговорите за присъединяване с Подгорица през юни 2012 г., Европейският съвет възложи на Съвета на ЕС да оцени напредъка на страната в прилагането на реформите особено в областта на основните права, борбата срещу корупцията и организираната престъпност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK