Икономиката и евроинтеграцията ще са приоритетите на новото правителство в Босна

В сряда лидерите на Босна и Херцеговина постигнаха споразумение за формиране на правителство и така сложиха край на 14-месечна политическа криза.

© Reuters

В сряда лидерите на Босна и Херцеговина постигнаха споразумение за формиране на правителство и така сложиха край на 14-месечна политическа криза.Икономиката и евроинтеграцията на Босна и Херцеговина ще бъдат приоритети на Съвета на министрите през следващия период. Това заяви днес Виекослав Беванда, кандидатът за бъдещ премиер на централното правителство на Босна и Херцеговина от партията Хърватска демократична общност (ХДО), предаде БТА.


В сряда лидерите на Босна и Херцеговина постигнаха споразумение за формиране на правителство и така сложиха край на 14-месечна политическа криза. "Тази страна трябва да тръгне по-силно към изпълнение на условията за членство в общността (Европейски съюз). Освен това, важна е и координацията вътре в Съвета на министрите и най-вече ролята на председателстващия и координацията между двете съставни части" на страната, посочи Беванда в интервю за вестник "Дневни аваз".


Политикът изрази задоволство, че се стигна до договор за формиране на Съвет на министрите. "За мен е чест да получа такава възможност, въпреки че разбирам в колко трудни обстоятелства се намираме", каза Беванда.

През последните четири години Беванда беше министър на финансите на Хърватско-мюсюлманската федерация.

Лидерите на шестте главни политически формации се споразумяха също босненските мюсюлмани да получат министерствата на външните работи, на отбраната, на сигурността, на комуникациите и транспорта. Сърбите получиха министерствата на финансите, на външната търговия и икономическите връзки и министерството на гражданските въпроси. Хърватите получиха премиерския пост, министерството за човешките права и бежанците и министерството на правосъдието.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK