Черногорски министър: Подгорица пое щафетата от Хърватия за ЕС

Няма някой в Черна гора, който да не е доволен от решението на ЕС, заяви външният министър.

© Associated Press

Няма някой в Черна гора, който да не е доволен от решението на ЕС, заяви външният министър.Министърът на външните работи и европейската интеграция на Черна гора Милан Рочен заяви, че Европейският съюз е определил страната му за най-успешната  от Западните Балкани. Той оцени, че в региона Подгорица е поела щафетата за ЕС от Хърватия, предаде БТА, позовавайки се на агенция Танюг.


Въпреки че Европейският съвет на 9 декември отложи за юни решението за определянето на дата за начало на преговорите с ЕС на Черна гора с искането да бъдат приложени необходимите реформи, Рочен заяви, че "няма някой в Черна гора, който да не е доволен от това решение".


"Това, което е най-важно за Черна гора и за всички нас от Западните Балкани, е, че ЕС остава верен на политиката на разширяване. Наистина се радвам, че Черна гора бе оценена като най-успешната държава на Западните Балкани, която на практика взе щафетата за ЕС от Хърватия", заяви черногорският външен министър.
Положителната препоръка на Европейската комисия и положителното решение на Европейския съвет на 9 декември по думите му са признание за Черна гора и "доказателство, че е оценена ясната политическа воля за борба срещу организираната престъпност и корупцията, за изграждане на ефективни държавни институции, за съгласуване на местното с европейското законодателство".


Рочен посочи още, че няма допълнителни условия за Черна гора и че скоро ще започне работата по осъществяването на задълженията в главите, които се отнасят до върховенството на закона. "За Черна гора е много по-важна датата на началото на преговорите, а не датата на края на преговорите, по-важен е процесът на изграждане на демократичната държава и общество, отколкото крайната цел, която ще дойде от само себе си", заключи черногорският първи дипломат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И тези се засилили към разпадащата се общност!
  Какво ли да търсят там?

  ура и да живей!!!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Явно и на тях са им промили мозъците ,че щом влязат в ЕС ще им потекат реки от мед и масло.
  Мислят си ,че организираната престъпност и корупцията ще изчезнат и обикновените хора ще забогатеят и банките ще им излеят пари в икономиката да расте...
  Веднага щом бъдат приложени необходимите реформи ще станат бедни като църковни мишки)))

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на ДИАНА
  ДИАНА
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Идеята за обединена Европа не лоша погледната глобално, но ако гледаме нещата в детайли в последно време повечето от старите държави членки на ЕС прилагат двоен стандарт и общо взето определят правилата, които в повечето случаи не са в полза на държави като България например.
  Не виждам нищо лошо в това да има силна и обединена Европа, но това няма да е случи никога или поне няма да се случи докато има двоен стандарт, удари под кръста и опити да се докаже, че едните са повече от другите.
  Лично аз много се забавлявам винаги когато чета принципите за регионално сближаване. Тези принципи са прекрасни, но неизпълними, просто защото никой не иска регион като България например да се доближи до останалите региони. На никой това не му изнася.
  И така... теорията за силна и обединена Европа е просто един икономически фарс при това неуспешен.

  Диана Русинова
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#2:"comandante"]Веднага щом бъдат приложени необходимите реформи ще станат бедни като църковни мишки))) [/quote] балканците не сме от най-умните хора на земните кълбета, що мислиш че Църна гора е някакво изключение?
  Вятър ги вее на бял кон, сега....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "ДИАНА":

  Ами проблемът е остър, но той не се решава по вина на източноевропейските страни. Щото в ЕС може да се формира и блок на малките страни както и на новоприетите страни, също толкова неформален колкото и неформалната диктатура на Франция и Германия. Поотделно България, Словения, Словакия, Чехия, Унгария, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша са слаби, но заедно са силни.

 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "пуц муц":

  Пари и работа

 7. 7 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  Добре е да вземем Подгорица. Младенов да не ми се охлянка,а често да прескача там.

  и най-умният си е малко прост....
 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Весело

  Държавата на планинските негри Монте Негро/Черна гора, беше синоним в бивша Югославия с мързела и непукизма на своите жители. Сега основната им "индустрия" е контрабанда на цигари от Италия и продажба на крайбрежни парцели на руснаци, главно, както и туризъм разбира се. Нема лошо - един ден ще станат член на ЕС?

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mechanosaurus":
  [quote#5:"Mechanosaurus"]Поотдело България, Словения, Словакия, Чехия, Унгария, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша са слаби, но заедно са силни.[/quote]

  Имаш ли си предтава повечето от споменатите колко презрително говорят за България още от общото соц време ?

  Черна гора е малка хапка за ЕС и лесно ще стане член на съюза.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на ДИАНА
  ДИАНА
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mechanosaurus":

  Много интересно мнение, но аз лично не успявам да видя вариант, в който тези държави да съумеят да преодолеят различията си и да се обединят.
  Възможно е и да бъркам, но в исторически план тона не се е случвало, по-вероятно е да се съберем и да се хванем за гушите отколкото да се обединим и да постигнем заедно нещо.

  Диана Русинова
 11. 11 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#3] от "ДИАНА":

  Старите държави-членки винаги са диригенствали ЕС...
  Нормално е. Това е един вид изживяване на стария имперски техен рефлекс, пък и имат необходимите аргументи за това: територия, големина на населението, стабилна банкова система, политически и демократични традиции.
  За малките страни като Черна гора ЕС е по-скоро неизбежен път. Сами няма как да се справят с предизвикателствата на 21-ви век. Твърде незабележителни са в глобалната политика...Гласът им може да бъде чут само в "хорово изпълнение"

  Smile, smile, a little baby!
 12. 12 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#10] от "ДИАНА":

  Така ли? Че те го правят и сега постоянно в ЕС. По 4 - 5 - 6 източноевропейски държави се наговарят за общи позиции, но не са се наложили като фактор още ...

 13. 13 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#9] от "EREBUS":
  Презрително, презрително, но това е политика. С България ще им е по-лесно. Плюс това, чак толкова презрително колкото самите българи не говорят !

 14. 14 Профил на ДИАНА
  ДИАНА
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "Mechanosaurus":

  Да, това, че понякога някой от източните държави се наговарят и правят нещо заедно е вярно, но до момента никой не се е съюзявал с България.
  Посочете ми пример. Аз лично се се досещам да такъв.

  Диана Русинова
 15. 15 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Малко факти:

  Очевидно Черна гора върви по-пътя на Гърция за да подържат стандарт, които неможе да произведат от средна заплата 450 евро. Само, че тях за разлика от Гърция няма кой да ги спасява.

  Статия : Икономиката на Черна гора е изправена пред сериозни проблеми..

  ...Прогнозният общ размер на дълга на Черна гора възлиза на 1,25 млрд. евро, или 45 % от БВП, като страната се нарежда на второ място в региона след Албания. Държавният дълг бързо нарасна, след като в началото на година правителството емитира облигации на стойност 380 млн. евро, за да плати заплатите и пенсиите. Междувременно по-рано този месец правителството взе допълнителен заем от Световната банка в размер на 59 млн. евро.
  ...Фактът, че националният дълг, който през 2006 г. беше около 700 млн. евро, е нараснал повече от два пъти през последните пет години, показва, че [се следва] политика, която може да постави Черна гора под робството на дълга. Налице е основателна загриженост, че се намираме в опасната зона на държавния банкрут”, каза Дамянович за SETimes.
  ...„В Черна гора се наблюдава застой в областта на преките чуждестранни инвестиции. През първите седем месеца преките чуждестранни инвестиции са намалели с 38 % в сравнение със същия период на миналата година”, заяви Жугич.

  Специално за SETimes.com


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK