Босненската икономика може да пострада от членството на Хърватия в ЕС

Босненската централна банка

© Ройтерс

Босненската централна банкаИкономика на Босна, която в момента е в застой, има риск да пострада още повече с хърватското присъединяването към Европейския съюз. Причината е, че Хърватия, която е основен вносител на босненски хранителни продукти, ще бъде в скоро време принуденa да ги забрани заради липса на гаранции за качество, отговарящи на строгите норми на Брюксел, съобщи БТА.


В тази ситуация пропуснатите печалби ще представляват близо половината от бюджета на босненското централно правителство, според някои оценки.


"Ако Босна не въведе до 1 януари 2013 г. (шест месеца преди присъединяването на Загреб към ЕС) контрол на храните в съответствие с нормите на ЕС, ние няма да можем вече да изнасяме в Хърватия продукти от животински и растителен произход", предупреждава експерт от Външнотърговската камара на Босна Дулко Хасич, цитиран от агенция "Франс прес".
Хърватите гласуваха на референдум в неделя в подкрепа на влизането на страната в ЕС, предвидено за 1 юли 2013 г. Този график оставя по-малко от една година на Босна - една от най-бедните страни в Европа, за да приведе своята инфраструктура за хранителен контрол в съответствие с европейските норми.


"Вече сме много закъснели, ще бъде чудо, ако успеем да направим необходимото в срок", заяви Юри Афанасиев, отговорен представител в Босна на Програмата на ООН за развитие, която подпомага босненските власти в осъществяването на тези реформи. Реформите бяха забавени от дълга политическа криза, продължила близо петнадесет месеца и преодоляна наскоро.


Босна е изнесла през 2010 г. в Хърватия стоки на стойност близо 560 милиона евро. От тях на близо 200 милиона евро възлизат стоки, които има риск да не могат вече да преминат границата. Производителите на мляко и млечни продукти - един от малкото промишлени сектори в Босна, който генерира търговски излишък, ще бъдат най-засегнати.


"Тези компании биха могли буквално да рухнат, ако властите не действат", предупреди Хасич. Става дума да се приеме европейското законодателство, местните лаборатории да получат акредитация от европейските органи и да се увери Брюксел, че системата за контрол функционира.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK