Румънски министър: Не блокираме Сърбия, а искаме нормални гаранции

Кристиан Дяконеску

© Associated Press

Кристиан ДяконескуМинистърът на външните работи на Румъния Кристиан Дяконеску заяви, че страната му не е блокирала решението за даване на статут на държава - кандидат за членство, на Сърбия в Европейския съюз, а е поискала само "нормални гаранции" за влашкото малцинство в държавата от Западните Балкани, предаде БТА, позовавайки се на "Танюг".


"Не може да се говори за блокиране", каза Дяконеску, подчертавайки, че "Румъния е заела основателна позиция в защита на правата на малцинствата в региона на Западните Балкани, който има сложна история в тази област".


Румънският външен министър обясни, че Румъния се е съгласила Сърбия да получи препоръка да й бъде одобрен статут на държава - кандидат за членство в ЕС, защото Букурещ е получил уверение, че Европейската комисия ще направи доклад за напредъка в областта на правата на малцинствата до септември тази година.
Дяконеску изрази също така увереност, че Румъния и Сърбия ще подпишат "колкото е възможно по-скоро" протокол за малцинствата.


Германският външен министър Гидо Вестервеле изрази съжаление, че вчера не бе взето решение за кандидатурата на Сърбия заради позицията на Румъния, изтъквайки, че "това не е европейски дух".


"Изходът е само препоръката, защото Румъния не успя да вземе окончателното решение", посочи още той. По тази причина решението за даването на статут на държава - кандидат за членство в ЕС, на Сърбия ще трябва да се вземе на срещата на Европейския съвет в Брюксел на 1 и 2 март.


Сръбският президент Борис Тадич заяви от своя страна, че процесът на присъединяване към ЕС е комплексен и че по време на процеса всяка държава членка може да постави свое условие, но Сърбия няма да приеме условия, които за нея са невъзможни, както и няма да се откаже от принципите си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Подкрепям европерспективата пред Сърбия, но като български гражданин настоявам България да вземе адекватна позиция по въпроса с българското малцинство в Сърбия.

  Защо румънското правителство защитава гражданите си независимо къде живеят, а българското не?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Напълно съм съгласен с NPaine. Нека подкрепим Сърбия за ЕС, но защо българското правителство не се е интересувало за правата на българското малцинство там? А не е като да няма проблеми.

 3. 3 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#1] от "NPaine":


  Чакай на български политик да се погрижи за съдбата на някой си...

  На нашите политици им дай да се дърлят ио да си раздават бонуси...

  Македония ни краде, плюе и цапа - реакция никаква...

  Сърбия гази българските малцинства и ни петни всячески името - реакция никаква...

  Турция се меси индиректно чрез догановци в българската политика - реакция никаква...

  Румънците май се оказаха истински пичове.

  Ние - лайна...

 4. 4 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#2] от "Nikolay":

  И от какви подбуди ще подкрепяш Сърбия за ЕС? Понеже Сърбия обожава България ли? Хаха! И е мирна, миролюбива, цивилизована?

 5. 5 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 497 Неутрално
 6. 6 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "NPaine":

  Румънското правителство де факто иска Сърбия да приравни административно влашко с румънско малцинство и всеки, който се изясни като влах, да бъде записан "румънец". Въпросът е, че и в България, има власи, които не са съгласни, че са румънци. Сръбското правителство не манипулира (поне не много) етническите статистики и всеки има право да се декларира като какъвто си иска.
  Сега ще крекнете за българите в Западните покрайнини и ще ви кажа, че българите от Босилеград направиха подписка да НЕ учат български в училище. Дали е било с помощта на полицията във Враня не знам, но е факт, че такава подписка имаше и тя беше подписана от етнически български жители на община Босилеград!

 7. 7 Профил на sasho1914
  sasho1914
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако зависи от българското правителство, насила ще ги сърбизира българите в Западните покрайнини. Ако не се лъжа още Жан Виденов отрече там да живеят българи, а пък ББ е долен сърбофил, на него му дай Лепа Брена да му пее...

 8. 8 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#1] от "NPaine":


  До коментар [#2] от "Nikolay":

  За капак - тъпата ни държава раздава БГ паспорт на Сульо и Пульо, на македонци и тайно на албанци чрез продажници, които плащат в паспортна служба за да произвеждат фалшиво гражданство на хора, които и не са стъпвали в България, и които живеят щастливо в Белгия, Франция, къде ли не с българско гражданство, и които ни се смеят и с г*за си, ненавиждат ни и са си "шапка на тояга"...

  А ние слушаме бръщолевениците на бай ти Божо Димитров за величието на България "на три морета"...

  Толкова сме тъпи, че надали има по-тъпи от нас...

 9. 9 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Браво на румънците ! Респект !
  Ето пресен пример за държавна политика и поведение на правителство. Нашите въртиопашки могат само да се поучат от този пример.
  Стига да поискат, но най вероятно не разбират какво правят румънските им колеги.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 10. 10 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#1] от "NPaine":


  До коментар [#2] от "Nikolay":


  До коментар [#6] от "Небулус":


  До коментар [#7] от "sasho1914":


  До коментар [#9] от "bati vi":

  Малко ново инфо:

  В СРЪБСКАТА УИКИПЕДИЯ: "БЪЛГАРИН" - ДУМА ОТ СТАРОТУРСКИ, "МЕЛЕЗ"

  В значението влиза и “онеправдан селянин, без оглед на етническия му произход”.

  Любопитно тълкувание дава сръбската Уикипедия на думата “българин”. Според западните ни съседи “българин” произхожда вероятно от старотурски, в който “булгар” означава “мелез”, “смесица”, “хибрид” (от глагола булгамак, който се превежда като смесвам), познат с употребата си в едно от турско-татарските племена.
  “През времето на турското робство думата “българин” изгубила етническото си значение и започнала да се употребява в значението “онеправдан селянин, без оглед на етническия му произход”, пише още в сръбската Уикипедия.

  Авторът на статията е ползвал за източник стар юго-титовски учебник от 1982 г., където българите и произхода на наименованието им е представен като: "Българин" - дума от старотурски, означаваща "мелез", българин е синоним на угнетен и онеправдан селянин без права в рамките на Османската империя, както и че наименованието "българин" в Македония, Косово и части от Сърбия не определяло етническата принадлежност и произход на тези хора, а именно социалното им и обществено положение в рамките на Османската империя.

  С това се цели чисто по коминтерновски да се заличи наличието на какъвто и да било български етнически елемент на територията на съседните държави.

  Въпреки, че Уикипедия е свободно място в глобалната мрежа, където всеки би могъл да публикува каквото си иска, фактът, че за източник на информацията се ползва стара югославска книга отпреди 30 години показва, че западните ни съседи не са се отърсили от комплексите си, от шовинизма си и за съжаление от огромната си омраза към българите. "

  Е, нека дружно подкрепим евроинтеграцията на милата Сърбия...

  Що не идем и да ги подундуркаме, разцелуваме даже?

  Да се влюбим в тях направо!

 11. 11 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 605 Весело

  Ето ви и линк!

  Приятно четене!

  И да нправим ПОДПИСКА, ако искате за подкрепа на Сърбия!

  Може и да си пуснем Лепа Брена, Цеца Величкович, па да и да му друснем някой и друг кючек...

  От щастие!

 12. 13 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "alex_bucephalus":

  Възможно, дай ми линка на сръбски направо, може да има стилистично несъответствие с думата "мелез". На оригинал най-добре, за да преценя сам (не си мисли, че съм Омрял от льобоф към тях)

 13. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Нормални граници означава да се върне Северна Добруджа на България!

 14. 15 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#4] от "alex_bucephalus":

  Нито ги обичам, нито ги харесвам, нито вярвам, че те питаят светли чувства към нас/мен или който и да било. Но ми се ще да започнем да разсъждаваме малко по-конструктивно отколкото преди 100 години.

 15. 16 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Докога ще си кютаме?!
  ВМРО: Пътят на Сърбия към ЕС минава през Западните покрайнини
  Предстоящото обсъждане на даването на статут на Сърбия на кандидат член на ЕС е възможност България да постави официални искания за повече права на българското малцинство в западната ни съседка.

  С такива искания вече излезе съседна Румъния - по повод наличието на влашко население на територията на Сърбия.

  Подкрепата на България за сръбското членство в Европейския съюз не може да е безусловна и зависи от отношението на сръбската страна към българското малцинство в Западните покрайнини, категорични са от ВМРО.

  Белград потъпква систематично българското национално самосъзнание на малцинството ни там, изтъкват от партията.

  В съобщението се казва, че по закона за защита на името и делото на Тито сръбските власти наскоро са призовали на съд шефа на културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов, защото е издигнал българско знаме на 3 март 2011 г.

  По същия закон беше призован и председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов.

 16. 17 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Докога ще си кютаме?!
  От години ВМРО настоява българската подкрепа за еврочленството на Сърбия да се обвърже с правата на българите от Западните покрайнини. През април 2010 г. ВМРО изпрати протестно писмо до председателя на НС Цецка Цачева срещу заявената от нея „безусловна" подкрепа за еврочленството на Сърбия.

  В писмото ВМРО настоя българската държава да изиска връщането в пределите на България на незаконно окупираните от Сърбия Западни български покрайнини. До момента на фактическото връщане на Западните покрайнини те трябва да имат автономния статут на областта Воеводина.

  През лятото на 2010 г. ВМРО поиска оставката на външния ни министър Николай Младенов заради безотговорната му позиция за ратифициране в българския парламент на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейските общности и Сърбия.

  Точно преди една година, през февруари 2011, ВМРО подкрепи протеста в София на българите от Западните покрайнини. Поводът тогава беше посещението на сръбския премиер Мирко Цветкович у нас и безпрецедентната забрана, която наложи сръбското МВР за честване пред паметника на Васил Левски в Босилеград.

 17. 18 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Докога ще си кютаме?!
  ВМРО: Пътят на Сърбия към ЕС минава през Западните покрайнини
  http://news.ibox.bg/news/id_130612903

 18. 19 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Станишев: ПЕС подкрепя Сърбия за ЕС"
  Е, значи никога няма да гласувам за социалистите! Ама никога!

 19. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#10] от "alex_bucephalus":
  [quote#10:"alex_bucephalus"]През времето на турското робство думата “българин” изгубила етническото си значение и започнала да се употребява в значението “онеправдан селянин, без оглед на етническия му произход[/quote]

  Не е зле да видиш какво казват турците за това.Ще е малко болезнено но човек лесно свиква.

  Румъния иска почти насила власите да се наричат румънци и това няма да мине.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 21 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#20] от "EREBUS":

  Не е зле да ти напомня, че гръцките перекендета например, приличат на, държат се като, и напомнят на цигани, които обаче се правят на... италианци...

  И това не са го казали турците, а аз...

  Малко е болезнено, но ще свикнеш!

 21. 22 Профил на kapetan
  kapetan
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Лъки_07, гледам развихрил си се и тук, и във форума на "Сега" с един и същ копи-пейст

 22. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  [quote#1:"NPaine"]Защо румънското правителство защитава гражданите си независимо къде живеят, а българското не? [/quote]
  Всяка страна която има независима външна политика прави подобни изявления ...
  При положение ,че е общества тайна какво става в българските посолства из широкия свят ... какво да очакваме?
  Българското население в съседните балкански страни отдавна е 90% асимилирано !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK