Белоруски активист за "Дневник": Опозицията в страната трябва да се обедини за промяна

Леонид Калитеня от неправителствената организация "Център за социална иновация"

© Личен архив

Леонид Калитеня от неправителствената организация "Център за социална иновация"За два дни и бездруго обтегнатите отношения между Беларус и Европейския съюз се влошиха значително. След пореден кръг от европейски санкции срещу режима на президента Александър Лукашенко Минск изгони посланиците на Полша и ЕС, а останалите държави членки решиха в знак на солидарност да изтеглят и своите посланици от бившата съветска република.


За да разкаже какви са настроенията в Беларус и какво мислят белорусите за дипломатическия конфликт и за ситуацията в страната, "Дневник" потърси мнението на Леонид Калитеня от неправителствената организация "Център за социални иновации". Той обясни, че последният скандал между Брюксел и Минск е поредният знак, че ситуацията в страната му не е никак добра.


Активистът припомни, че напрежението между двете страни съществува от президентските избори в края на 2010 г., когато протести на опозицията бяха жестоко потушени, а редица опозиционни лидери и кандидати за лидерския пост бяха арестувани и осъдени. Калитеня обясни, че действията от последните два дни се приемат сред активистите като "поредната игра на нерви" и като "нова дипломатическа война".
В същото време обикновените граждани за момента не се вълнуват от дипломатическия скандал заради собствените проблеми, породени от тежкото икономическо състояние на Беларус.


"Лукашенко е в много трудна ситуация между Русия и ЕС", каза активистът и обясни, че със сегашния си ход белоруският лидер ще се опита да разграничи кои са приятелите и враговете му сред различните бизнес кръгове в Русия. Чрез крайното действие той ще очаква руските реакции, за да прецени кой би го подкрепил.


"Като всеки диктатор Лукашенко понякога просто играе и не мисли какво прави", подчерта Калитеня, като допълни, че в този случай президентът повече от всякога рискува независимостта на Беларус.


Според голяма част от активистите и от опозиционерите истинската опасност в цялата ситуация идва от Русия, като притесненията са, че по-тесните отношения с Москва ще доведат до още "по-голяма деградация на икономиката и образованието например". Проучвания показват, че през последните години все повече белоруси искат сближаване с ЕС и съответно все по-малко от тях искат страната им да задълбочи отношенията с Русия, отбеляза активистът.


Той заяви, че през последните години пада и рейтингът на Лукашенко, но в същото време не се покачва доверието в опозицията. "Хората не откриват алтернатива на режима", каза той и допълни, че това е един от ключовите проблеми в страната му.


Според Калитеня има няколко силни лидери, които имат потенциала да поведат Беларус към по-добро, но те самите не го осъзнават. Той настоя, че опозицията в страната и различните политически актьори, които са срещу Лукашенко, трябва да се обединят, за да преборят режима, и обясни, че организации като неговата работят в тази насока.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK