Бивш лидер на кипърските турци: Преговорите за обединение трябва да се отложат

Мехмет Али Талят

© Associated Press

Мехмет Али ТалятПробив в преговорите за постигане на споразумение за Кипър ще има само, ако те бъдат отложени за началото на 2013 г., когато ще е минала Председателството на Европейския съюз на Южен Кипър ще е отминало и кипърските гърци ще са си избрали нов президент през февруари. Това заяви бившият президент на Севернокипърската турска република Мехмет Али Талят пред европейски журналисти.


Талят отново потвърди, че изказването на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за преговорите по кипърския въпрос, което трябва да се случи до няколко дни, ще бъде решаващо, защото ще определи в каква посока ще продължат разговорите.


Според бившия лидер има няколко възможности, като най-важното е генералният секретар на ООН да настоява за постигане на видим напредък. Талят обаче, противно на целия политически елит в страната, подчерта, че преговорите не трябва да продължават сега, а трябва да се направи малка почивка до началото на 2013 г. Това би позволило на кипърските гърци да обсъдят въпроса за обединението по време на президентската си кампания.
Ако това не се случи и Бан Ки Мун поиска продължаване сега, преговорите ще продължат без да може да се постигне резултат и ще бъдат безмислени, смята Талят. Той изрази надежда, че при такова развитие севернокипърските политици ще проявят мъдрост и няма да се оттеглят от преговорите.


"План Б" за Северен Кипър


Много от политиците в непризнатата държава смятат, че изтеклата в турските медии информация за възможен "план Б", ако не се стигне до споразумение до 1 юли, когато Република Кипър поема председателството на ЕС, е спекулативна. Въпреки това те признават, че е много вероятно да се достигне до такъв сценарий, защото на кипърците от северната част на острова им е омръзнало от продължилите почти половин век преговори.


Партиите обаче не са единни за бъдещето на страната. Политически формации като Републиканската турска партия и Социалдемократическата партия смятат, че единственото бъдеще за острова е обединение в условията не федерация, при която двете страни са равни. Те подчертават, че това е единствената гаранция за добро бъдеще на Северен Кипър.


В същото време обаче Демократическата партия и най-новата партия в страната "Демокрация и доверие" на бившия външен министър Ташин Ертугрулоглу настояват, че трябва да се поеме съвсем нов курс на преговорите. Те подкрепят идеята за евентуален "план Б", макар и не точно по начина, по който изтече в турските медии. И двете политически групи настояват в някаква степен за независимост на Северен Кипър, която да бъде постигната чрез отделянето му от Република Кипър.


За момента официалната позиция на властите в непризнатата от международната общност република остава в полза на обединението на двете части. Според наблюдатели от острова обаче президентът и правителството от началото на мандата не изпитват особен ентусиазъм към воденето на преговорите. Те смятат, че лидерите на Северен Кипър ще решат следващите си стъпки едва след изказването на Бан Ки Мун. И всички политически експерти са единодушни, че предстоят големи решения и интересни времена за малката република, призната само от Турция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK