Евродоклад: Хърватия напредва с подготовката за влизане в ЕС

Хърватия ще се присъедини към ЕС на 1 юли 2013 г.

© Associated Press

Хърватия ще се присъедини към ЕС на 1 юли 2013 г.Хърватия напредва добре в прилагането на правото на Европейския съюз, макар и да остават някои области, на които трябва да се обърне специално внимание. Това стана ясно от приетия днес от Европейската комисия мониторингов доклад за подготовката за присъединяване на Хърватия. Това е част от редовното шестмесечно наблюдение, предвидено в Договора за присъединяване на балканската държава към Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията.


Докладът обхваща периода между 1 септември 2011 г. и 29 февруари 2012 г. и дава обща оценка на нивото на готовност за членство. Той подчертава области, където са необходими допълнителни усилия, за да бъде Хърватия напълно готова за членство на 1 юли 2013 г.


Хърватия в значителна степен е привела достиженията на правото на ЕС. Въпреки че е постигнат голям напредък в тази област, Еврокомисията определя ограничен брой въпроси, за които са необходими допълнителни усилия. Един от ключовите проблеми, които трябва да реши балканската държава е този с корабостроителниците, поддържани от държавни помощи.
"Трябва спешно да бъде подписано приватизационно споразумение за "Бродосплит" и да се намерят решения за "3 май" и "Бродотрогир", за да може Хърватия да изпълни ангажиментите си до датата на присъединяване", пише в доклада. Преструктурирането на корабостроителниците е чувствителен социален въпрос, защото индустрията осигурява работа на хиляди хървати.


"Докладът показва, че Хърватия е на прав път. Убеден съм, че Загреб ще предприеме всички крайни стъпки, нужни, за да се гарантира, че страната е напълно подготвена за членство ", каза еврокомисарят по разширяването и европейската политика на добросъседство Щефан Фюле след приемането на доклада.За разлика от България и Румъния, за които мониторингът прецедентно продължава и след присъединяването им в ЕС, Еврокомисията ще спре да публикува доклади за Хърватия, след като тя стане 28-а държава членка.

"Искаме Хърватия да бъде успешна история за разширяването на ЕС и ще продължим внимателно да следим напредъка ѝ до датата на присъединяване. Въпреки че е в последния етап преди влизането в Европейския съюз, упоритата работа за подготовката за членство на Хърватия не завърши с подписването на Договора за присъединяване през изминалия декември. Тя продължава до датата на влизане през юли 2013 г. Това е съвместно начинание, важно и за съюза, и за Хърватия ", добави той.


Брюксел обяви, че ще продължи да наблюдава подготовката за присъединяване на Хърватия с всички налични инструменти, включително редовни срещи по Споразумението за стабилизиране и асоцииране. Еврокомисията ще представи следващия по-подробен мониторингов доклад пред Европейския парламент и пред Съвета на ЕС през есента на 2012 г.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Кога ще ги стигнем усташите?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#1:"Десен"]Кога ще ги стигнем усташите? [/quote]

  Като избием половин милион православни!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 3. 3 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Стягайте се,че ви наблюдават!

 4. 4 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#1:"Десен"]Кога ще ги стигнем усташите?[/quote]
  никога

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 5. 5 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 819 Весело

  "За разлика от България и Румъния, за които мониторингът прецедентно продължава и след присъединяването им в ЕС, Еврокомисията ще спре да публикува доклади за Хърватия, след като тя стане 28-а държава член"


  Добър ден!
  За рубриката "Къде сме ние?"

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK