Белград открива приют за хомосексуални, отхвърлени от семействата си

През 2011 г. физическото насилие над хомосексуални хора в Сърбия е нараснало с 30% в сравнение с предходната година.
<br />

© Георги Кожухаров

През 2011 г. физическото насилие над хомосексуални хора в Сърбия е нараснало с 30% в сравнение с предходната година.Кметът на Белград Драган Джилас съобщи днес, че в  Белград се подготвя приют за хомосексуални, чиито семейства са ги отхвърлили, след като са узнали за сексуалната им ориентация, предаде БТА, позовавайки се на сръбската агенция "Бета".


"Страшно е, че в нашите вестници може да се прочете, че някой се е отрекъл от собственото си дете, защото има различна сексуална ориентация, а не съм прочел някой да се отрече от детето си, защото е убило двама или трима души", каза Джилас в Белград на представянето на годишния доклад за положението на ЛГТБ общността (лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора), подготвен от организация "Гей стрейт алианс".


В доклада се подчертава, че през 2011 г. физическото насилие над хомосексуални хора е нараснало с 30% в сравнение с предходната година.
Джилас предложи този доклад да се огласи именно днес, когато започна предизборното мълчание в Сърбия за предстоящите президентски избори, за да бъде забелязан в медиите и да не бъде използван за политически цели.


"Трябва да се окаже натиск върху онези политици, които декларативно защитават правата на хомосексуалните, а когато се изключат камерите, когато на телефона не е американският посланик или някой от посланиците на страните от Европейския съюз, се изказват за тях много по-грубо дори от политиците, които се обявяват публично против хомосексуализма", каза Джилас.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK