Младите на Балканите не са социално активни, показва проучване

Инвестицията в младото поколение ще гарантира стабилността и просперитета на Балканите, заявиха експертите.
<br />

© Георги Кожухаров

Инвестицията в младото поколение ще гарантира стабилността и просперитета на Балканите, заявиха експертите.Инвестицията в младото поколение и неговото развитие ще рефлектират директно върху стабилността и просперитета не само в региона на Балканите, но и в Европа. Около това твърдение, изказано от Ян Златан Куленович от Младежката информационна агенция в Босна и Херцеговина, се обединиха участниците в панела от Софийския форум за Балканите, посветен на младото поколение и ролята му за бъдещето на Европа.


Дискусията започна с представяне на изследването на Ipsos, Сърбия "От Югославия до ЕС: 20 години след 1991 г. – Приказка за две поколения". В своята презентация Срджан Богосавлевич, социолог и един от авторите му, акцентира върху тенденцията на зараждане на скептицизъм по отношение на европейската интеграция, особено сред обществата, които са по-близо до присъединяването към обединена Европа. По време на проучването той е забелязал, че младите не са толкова инициативни и активни, колкото предходното поколение. 


Друг акцент в изследването е засилващото се чувство на носталгия по времето на бивша Югославия – една тенденция с изненадващо присъствие сред младите поколения, както и недоверието между различните етническите групи. За сравнение – поколението на техните родители, като че ли намират повече общи неща с другите народи от бивша Югославия, докато при младите се наблюдава желанието да изтъкват различното в себе си, дистанцирайки се от останалите.
Рана Бирден Чорбаджиоглу, изпълнителен директор на Форум за глобални отношения в Турция, пък отбеляза, че в Турция се забелязва отрицателна тенденция на намаляване на процента на млади хора, които се включват в социални движения. "Това налага неправителствените организации в страната да преразгледат приоритетите и програмите си, за да отговарят на очакванията на младите и да ги ангажират много по-активно в обществения живот, подчерта тя.


Слободан Джинович от Центъра за приложни ненасилствени действия и стратегии в Сърбия подчерта ключовата роля на образованието за създаването на силен старт за младото поколение. Той определи като напълно естествен процеса на зараждане на песимизъм на Балканите, който обаче може да бъде преодолян чрез последователни действия и образователни реформи, които да мотивират младите да разширят своя кръгозор и да им предоставят по-големи възможности за реализация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK