Турция очаква напредък по отмяната на визите за ЕС тази седмица

Засега ЕС настоява Анкара да подпише споразумение за реадмисия на нелегални имигранти, докато Турция твърди, че ЕС трябва да направи първата стъпка.

© Reuters

Засега ЕС настоява Анкара да подпише споразумение за реадмисия на нелегални имигранти, докато Турция твърди, че ЕС трябва да направи първата стъпка.Турция се надява в четвъртък да обяви, че гражданите й ще може да посещават Европейския съюз без визи след няколко години, съобщи EUobserver.


Засега ЕС настоява Анкара да подпише споразумение за реадмисия на нелегални имигранти, докато Турция твърди, че ЕС трябва да направи първата стъпка. В сряда се очаква посланиците на блока да поискат от Европейската комисия да представи план за действие за турските реформи на паспортните и гранични стандарти.


В четвъртък Турция вероятно ще парафира споразумението за реадмисия и ще го подпише след като Брюксел представи плана за действие. След прилагането на реформите през 2014 г. или 2015 г. ще бъде премахнат сегашният визов режим, пише изданието.
Източник от ЕС коментира, че Австрия, Кипър и Франция все още имат резерви, но има натиск върху тях да отстъпят. "Малко рисковано е да кажем, че сме напълно сигурни. Но се надяваме", заяви говорителят на датското председателство на ЕС Пребен Ааман.


Надяваме се да покажем, че ЕС все още е важен Турция, заяви турският посланик в ЕС Селим Йенел. По думите му опашките за визи пред консулствата в ЕС и двете години застой в преговорите за присъединяване са "отровили" отношенията между тях.


"Никой вече не се интересува какво казва ЕС... Има много малко хора, които мислят, че присъединяването ще се случи и хората казват, че ако те не ни искат, защо всъщност се нуждаем от тях", допълни посланикът.


С идването на Кипър като председател на ЕС през юли не се очаква напредък в разговорите. Йенел обаче се надява Турция да отвори три преговорни глави - за икономическата политика, институциите и "други въпроси" - по време на председателството на Ирландия, което ще започне в началото на 2013 г.


Той отбеляза, че бившият френски президент Никола Саркози е блокирал главите заради "лични причини" и за да привлече на своя страна десните избиратели. Офисът на новия президент Франсоа Оланд обаче дава сигнали, че пречките ще бъдат премахнати.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK