Меркел: ЕС подкрепя присъединяването на Западните Балкани въпреки кризата

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела МеркелЕвропейският съюз в момента е в кризисна ситуация, но в дългосрочен план подкрепя присъединяването на Западните Балкани, заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща в Берлин с хърватския премиер Зоран Миланович, предадоха БТА и "Танюг".


Меркел припомни, че държавите от Западните Балкани неотдавна са преживели война, а членството в ЕС може да им помогне в помирението. "Словения вече е в ЕС, а сега влиза и Хърватия", отбеляза тя.


Меркел и Миланович, за когото това е първо официално посещение в Германия, разговаряха за двустранните отношения и икономическото сътрудничество, за ситуацията в ЕС и присъединяването на Хърватия към блока.
"Искаме Хърватия на 1 юли 2013 г. да стане новата 28-а членка на ЕС. Очакваме доклада за мониторинг и смятаме, че Хърватия в много области е на добър път", каза германският канцлер.


Меркел оцени положително мерките за икономии на хърватското правителство и отбеляза, че няма никакви особени препоръки в това отношение.


Миланович от своя страна подчерта, че за Хърватия е много важно да привлече чуждестранни инвеститори, особено германски. Той каза, че през последните 20 години в Хърватия е било занемарено промишленото производство, а германските знания и опит биха помогнали много за оживяването му.


Германското правителство в края на август прие законопроект, създаващ условия за ратифицирането на договора за присъединяване на Хърватия към ЕС. Очаква се Германия да ратифицира договора през ноември.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 609 Неутрално

  С Хърватия реално приключва присъединяването на страни от Западните Балкани, а не започва

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Разбира се че ще подкрепя. Една пирамида спре ли да разширява загива.

 3. 3 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Правилно!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Присъединяването на Хърватия е добро за ЕС - развита страна съпричастна към европейската култура.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хърватска е няколко класи над нас.Прекрасни магистрали/там асфалта не се яде ,а се използва за пътища/,уредени градове,чистота,прекрасна природа,особено в Далмация....Загреб е малка Виена,те не са били под робство,а под австрийско владичество.

 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Без албанците,моля! Нямат място тук.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Създаването на общ балкански пазар в рамките на ЕС е от полза за всички - защото поотделно имаме малки като обем пазари, което въздържа инвеститорите. В този конеткст - на голям регионален балкански пазар, Сърбия и Македония, в по-далечна перспектива Албания и Косово - са от ползао за всички.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "Без коз":

  албанците са по-малкия проблем...

  виж ако фиромите и сърболяците влязат скоро, тогава ще я втасаме....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#2:"telqk"]Разбира се че ще подкрепя. Една пирамида спре ли да разширява загива.[/quote]Това важи за всички империи За ЕС също. Съществува едно понятие = "хоризонт на развитие". При дадена технология с всяка нова присъединена територия се отдалечава този хоризонт след което следва срив (като СССР). В момента на присъединяване на ГДР "хоризонта" на ФРГ е бил само 2 месеца. Нашето присъеди-няване заедно с Румъния отдалечава "хоризон-та" на ЕС с цели 14 години. Явно пак ЕС набли-жава хоризонта и започват процеси като кри-зата в Гърция и Испания. Време е за ново!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#7:"Вени Г."]Създаването на общ балкански пазар [/quote]Точно това не бива да се прави ! Целта е да се ЕВРОПЕИЗИРАТ Балканите, а НЕ да се Балканизира Европа. При наличието на Общ Европейски Пазар - правенето на балкански пазар е всъщност предложение за създаване на гето = много е изгодно единствено на мутромилиционерския бизнес в ущърб на развитието на държавите. Ако ще правим "Балкански пазар", защо развалихме СИВ - беше си достатъчно уродлив за да създаваме сега друг урод в услуга на олигархията!?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Фиромията дали ще влезе в ЕС след 20 години ?

 12. 12 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Е, разбира се. Нали трябва да разширява империята, накрая ще дават мило и драго за всяка една страна от Европа, останала не присъединена. Особено след сътресенията, които Общността претърпя напоследък.

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#8:"mtmvb"]албанците са по-малкия проблем... виж ако фиромите и сърболяците влязат скоро, тогава ще я втасаме....[/quote]На някакъв етап ще се наложи и това да стане. В пост #9 съм описал защо. Хърватия е доста напреднала страна и дава на ЕС малка отсрочка в развитието. Сърбия и останалите бивши ще дадат по-голяма глътка въздух на ЕС. Истинския проблем ще дойде, ако не дойде технологичен пробив и се наложи присъединяване на Турция или Магреб.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#12:"Трифона"]Е, разбира се. Нали трябва да разширява империята, накрая ще дават мило и драго за всяка една страна от Европа, останала не присъединена. Особено след сътресенията, които Общността претърпя напоследък.[/quote]За жалост това е гадната реалност за ЕС =
  разширенията са ЛЕКАРСТВОТО на кризата.
  Не е въпрос на желание, а на оцеляване!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#10] от "bay Tan":

  Ако всички балкански страни влязат в ЕС то автоматично ще се случи. Виж как се подобриха отношенията с Румъния и Гърция след влизането ни в ЕС. Румъния е най-бързо растящия пазар за българския туризъм. Гърция ще се приближи значително като икономическо състояние към нас и румънците и на един малко по-късен етап инвеститорите и бизнеса ще ни разглеждат като един пазар– трите държави имам предвид.

 16. 16 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 498 Неутрално

  АМИ ТРЯБВАТ ДОНОРИ НА СРЕДСТВА ЗА ДА СЪЩЕСТВУВА СИСТЕМАТА,КОЯТО СЪЩО ТРЯБВА ДА ПРИЛОЖИ РЕСТРИКЦИИ НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ СИ РАЗХОДИ!!!!!!!

  stefanova
 17. 17 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  По добре Западните Балкани, даже е задължително, отколкото Турция.

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#15:"Winston Smith"] Румъния е най-бързо растящия пазар за българския туризъм. [/quote]++++ Основата обаче е промишлеността ! фокусира се на туризма но той е следствие за харчене на вече ЗАРАБОТЕНИ пари. Да не впрягаме каруцата пред коня ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#18] от "bay Tan":

  Туризмът е първия признак за сближаване и интегриране на двете държави. Преди влизането ни в ЕС Румъния бе тема табу за нас, както и ние за тях. Все повече български компании поглеждат към румънския пазар и все повече румънски към нашия. В ЕС сме от 5 години, трябва известно време.

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#19:"Winston Smith"]Туризмът[/quote] Не съм против Туризмът, ама това е капка в морето .... и НЕ ПЪРВАТА а ПОСЛЕДНАТА капка. Много е сладка и за това лудеят на тази тема - а провала на безумието "селски туризъм" е показателно. Много беше успешен в Испания, но тук условията са други и туристите са други. Там имат хора заработили пари и релаксиращи с туризъм, а тик БЕЗРАБОТНИ и НИСКО ПЛАТЕНИ които НЕ са клиенти на туризма. Първо трябва да заработим парите с бачкане! Не = Първо туризма !?... и се чудим къде са клиентите.Туризма има потенциал, ама после ...след бачкането. Сега се радва на трохи и понеже за някого тези трохи са въпрос на оцеляване и стези трохи за него се изчерпва целия свят подлудява всички по въпроса. Истината е: Първо стругове и плугове

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#20] от "bay Tan":

  Нещо не мога да те разбера. Как си го представяш интегрирането на България и Румъния в икономически смисъл? Някой да построи завод от свете страни на Дунав ли?
  Леярната в България, а администрацията в Румъния?
  През 2003 година износа към Румъния представлява 3% от общия ни износ, през 2011 е 9.5%. Вноса през 2003 от Румъния е 2.4% от целия внос в страната, а през 2011 е 6.9%.

 22. 22 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  "в дългосрочен план подкрепя"

  Преведено от дипломатически език това значи "ще ти купя колело, ама друг път".

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 23. 23 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  М-дааа! Това което го писах много пъти. На Германия и на западняците им трябват нови пазари. След западните балкани ще следва Украйна, колкото и да не ви се вярва и чак тогава "евентуално" може да се говори и за Турция!
  А горките хървати, просто не знаят какво ги чака и колко бързо ще им клекне икономиката притисната от западната нелоялна конкуренция!

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#21:"Winston Smith"]Леярната в България, а администрацията в Румъния? [/quote]
  на практика съм виждал обратното администрацията тук, а цехчето в Румъния и клиентите пак тук = те това ни е стокообмена - наши фирми си разменят шапките сами със себе си по някаква причина.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK