Беззаконието все още е проблем за Западните Балкани според чернова на доклад

Окончателните доклади за напредъка на Турция, Исландия и държавите от Западните Балкани ще бъдат представени в сряда.

© Reuters

Окончателните доклади за напредъка на Турция, Исландия и държавите от Западните Балкани ще бъдат представени в сряда.Корупцията и организираната престъпност са най-големите препятствия по пътя на страните от Западните Балкани към еврочленство според доклад на Европейската комисия, видян от EUobserver.


Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, уточни, че Брюксел ще представи окончателните доклади за напредъка на Турция, Исландия и държавите от Западните Балкани в сряда.


Според черновата на документа "доброто управление, върховенството на закона, административният капацитет, безработицата, икономическите реформи и социалното включване остават най-големите предизвикателства в повечето страни, особено в Босна и Херцеговина и Косово".
Свободата на изразяване също е отбелязана като проблем, като заплахите на правителствата срещу журналисти не са необичайни, най-вече в Турция.


Според черновата Европейската комисия ще организира специални срещи с министрите на държавите, желаещи да влязат в ЕС, на които те ще трябва да обяснят всякакви промени в плановете им за икономически и фискални реформи.


Брюксел има намерение да похарчи 14.2 милиарда евро за разширяване между 2014 г. и 2020 г., което е с 2.5 милиарда евро повече от средствата в бюджета за 2007 г.- 2013 г.


Западните Балкани


Наблюдаваната независимост на Косово приключи официално в края на септември. Безработицата обаче остава висока, а основните стоки са все още твърде скъпи за някои граждани, като проблемът с бедността е отбелязан и в доклада на ЕС.


Сърбия, която получи статут на кандидат за членство в ЕС през март, е постигнала напредък. Брюксел обаче подчертава, че Белград трябва да подобри отношенията си с Прищина и да се справи с по-широките политически въпроси.


Еврокомисията препоръчва напредък за Македония. Според черновата на доклада Брюксел вярва, че за придвижването на процеса на присъединяване на следващ етап е необходимо за консолидиране на реформите. Комисията също така настоява спорът за името с Гърция да се реши незабавно.


За Босна и Херцеговина се посочва, че страната е постигнала слаб напредък в изпълнението на политическите критерии. Сред основните проблеми са политическите борби, хаотичните конституционни реформи и слабите демократични институции.


Албания е отбелязала подобрение, след като политическите партии преодоляха част от различията си през ноември. В черновата се говори за напредък в почти всяко условие от предприсъединителния процес, но парламентарните избори следващата пролет са определени като важен тест за новия изборен закон и ангажимента на партиите за реформи.


Черна гора започна преговори за присъединяване през лятото, но трябва да подобри разследването на корупцията по високите етажи и организираната престъпност.


Турция и Исландия


Турция получава добра оценка в почти всяка област с изключение на политическата сцена, продължава документът. Проблемите със спазването на основните права, провеждането на справедливи процеси и свободата на изразяване, както и непропорционалното прилагане на някои закони в борбата с престъпността и тероризма са повод за притеснения.


В документа се настоява Анкара да подобри отношенията си с Никозия и да уважава суверенитета на държавите членки.


За Исландия се посочва, че е постигнала напредък във всички области, но има проблеми в сферата на финансовите услуги, безопасността на храните и свободата на движение на капитали.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK