В претъпкан автобус към Западна Европа, или защо членки на ЕС пак искат визи за Балканите

Поредният автобус от Прешево заминава за Западна Европа

© Ройтерс

Поредният автобус от Прешево заминава за Западна ЕвропаОт прашен паркинг в сръбския граничен град Прешево етнически албанци потеглят всяка събота в претъпкани автобуси за Западна Европа, използвайки безценната си свобода да влязат в Европейския съюз без визи.


За много от пътниците безвизовото пътуване до повечето страни от ЕС предлага надеждата да изоставят зад себе си безработицата и бедността. Мощна група от държави членки обаче иска да сложи край на тази свобода, коментира "Ройтерс".


Миналата година Арсим Мемиши извършва такова пътуване с автобус от Прешево до Германия и оттам за Швеция. Приветлив 36-годишен висшист, той може да бъде сметнат за турист. Вместо това е опитал да избяга и разказва история, която предизвиква враждебност у богатите страни в Западна Европа.
С пристигането си в шведския град Малмьо Мемиши става един от близо 60 000 души от Западните Балкани, търсещи убежище в ЕС след 2009-2010 г. Тогава ЕС отмени визовите ограничения за хората от повечето страни, появили се след кървавото рухване на Югославия.


"Казах на властите, че съм живял с приятелката си, но сме се разделили и братята ѝ са искали да ме убият", казва Мемиши. "Истинската причина беше да получа документи и да започна работа. След 12 години без работа волята ти е пречупена", обяснява той.


Мемиши е депортиран след десет месеца живот в Швеция, където продава метали за скрап. Сега той отново е в Прешево, а някои в ЕС казват по въпроса: "Достатъчно!".


Германия, Белгия, Франция, Люксембург, Холандия и Швеция водят групата за връщане на визовия режим за шенгенската зона, която включва повечето страни от ЕС, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Въпросът е включен и в дневния ред на днешния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.


Данните за търсещите убежище в ЕС само от Сърбия поставят страната, която е кандидат за членство в ЕС, в същата категория като Ирак и Афганистан. Повече от 6000 сръбски и македонски граждани са подали молби за политическо убежище в Германия тази година, надминавайки по брой афганистанските граждани и подхранвайки негодувание сред германските данъкоплатци, които вече плащат сметките от дълговата криза в еврозоната.


Прешево е най-бедният регион в Сърбия

© Ройтерс

Прешево е най-бедният регион в Сърбия


Според правозащитни организации обаче възстановяването на визовия режим ще навреди на положението на ЕС във взривоопасните Балкани, където притегателната сила на членството помогна да замлъкнат оръжията, да се помирят враговете и да се извършат реформи след войните в Югославия през 90-те години.


Съществуват и рискове за по-нататъшна маргинализация на етническите албанци и ромските малцинства, които представляват преобладаващото мнозинство от търсещите политическо убежище.


Стратегическа грешка


От страните от бивша Югославия Словения вече е в ЕС, а Хърватия ще се присъедини следващата година. От другата страна косоварите, повечето от които са етнически албанци, все още имат нужда от визи. Това обаче не включва страни като Сърбия и Македония, които са извън ЕС, но чиито граждани могат да пътуват в Шенген без визи.


Институтът Европейска инициатива за стабилност предупреди ЕС в сряда да не прави "фундаментална и стратегическа грешка".


Етнически албанци махат на близките си, заминавайки за Западна Европа

© Ройтерс

Етнически албанци махат на близките си, заминавайки за Западна Европа


Отмяната на визовия режим беше "най-значимото решение, направено през последното десетилетие за по-нататъшната интеграция на Западните Балкани", посочи институтът. Налагането отново на изискването за визи би било "лош удар за доверието към ЕС в Югоизточна Европа", казаха още от организацията.


Безвизовото пътуване за много хора е най-съществената полза от интеграцията към ЕС. То е и много символично – дългите опашки в чуждестранните посолства станаха синоним на унижението и изолацията, усещани от гражданите на бивша Югославия след разпадането на общата им държава, чието балансиращо действие между Изтока и Запада им беше осигурило паспорти за пътуване по света.


Балканите загубиха много хора след разпадането на Югославия – около 700 хиляди души напуснаха Сърбия. С мира масовата имиграция намаля и ЕС затегна визовите правила.


След това през 2009 г. ЕС съобщи на Сърбия, Македония и Черна гора, че гражданите им могат да пътуват без визи до три месеца в шенгенското пространство – част от дългия присъединителен процес към ЕС. Албания и Босна последваха този път през 2010 г.


Същата година броят на търсещите убежище от Сърбия и нейната бивша област Косово се удвои с 50% до почти 30 хиляди. През 2011 г. ООН класира Сърбия заедно с Косово на четвърто място след Афганистан, Китай и Ирак по брой на хора, търсещи убежище в Шенген.


Всяка събота от Прешево заминават претъпкани автобуси

© Ройтерс

Всяка събота от Прешево заминават претъпкани автобуси


"Големият поток на сръбски и македонски граждани трябва да бъде спрян незабавно", заяви германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих този месец. Той призова търсещите убежище да получават по-малка финансова подкрепа, а молбите им да се разглеждат по-бързо, за да не бъдат насърчавани изобщо да опитват.


"Колкото по-бързо става това, толкова по-малко право имат те да получават пари от държавните фондове", обясни германският политик. "Безвизовото пътуване не трябва да води до злоупотреба с правилата за получаване на убежище. Това ще попречи на готовността на германците да помагат на тези, които са в нужда и са преследвани", допълни той.


Мнозинството търсещи убежище в Германия са роми. Броят им се увеличава отново с наближаването на зимата, когато много роми опитват да избягат от мръсните гета и от колибите, направени от събрани от боклука картони и ламарини.


Да оцелееш през зимата


"Тяхната цел е да оцелеят през зимата и да се върнат през пролетта", казва Зоран Шайкович, ром, член на градския съвет в сръбския град Лесковац.


В претъпкан автобус към Западна Европа, или защо членки на ЕС пак искат визи за Балканите

© Ройтерс


Процесът за получаване на убежище в Германия може да отнеме месеци, през които кандидатстващите получават подслон, храна и финансова подкрепа на стойност около 350 евро месечно, след като през юни Конституционният съд постанови, че предишната сума от 225 евро е била твърде малка.


Това се сравнява със 160-е евро месечно, които Мемиши сега печели като учител на половин работен ден. Средната месечна заплата в Сърбия е по-висока – около 380 евро – за тези, които могат да си намерят работа. Безработицата достига 25% и е доста по-висока сред етническите албанци и ромите.


Икономическият спад в региона подклажда имиграцията.


"Имам жена и три деца, нямам работа, нямам пари и живея в колиба", казва Селадин, ром в предградие на македонската столица Скопие. "Отнема известно време докато те депортират, но ти дават покрив над главата, малко храна, дори пари. Шансът ми е зимата да мине, преди да се върна", добави Селадин.


В претъпкан автобус към Западна Европа, или защо членки на ЕС пак искат визи за Балканите

© Ройтерс


Правозащитни организации предупреждават, че инициативата на Запада е мотивирана от дискриминацията и игнорира положението на ромите на Балканите. Около 250 000 - 500 000 роми живеят в Сърбия, много от тях на дъното на обществото.


"Те имат право молбите им за политическо убежище да бъдат прегледани, при което расовата дискриминация в родините им трябва да бъде взета предвид", посочват в съвместно изявление германска правозащитна група и германски ромски организации.


Сърбия е наредила на полицията да засили контрола по границите, а Македония е затегнала режима за фалшиви туристически агенции, за които властите твърдят, че предлагат фалшиви билети за връщане и хотелски резервации, за да измамят граничните служби.


На плакати по летищата и гарите са написани предупреждения, че отхвърлена молба за получаване на убежище ще означава депортация и забрана за пътуване.


Строгите мерки обаче рискуват да предизвикат омраза в региона, който все още се възстановява от конфликт. Европейска инициатива за стабилност предупреди за риск от "етническо разделение и открита дискриминация" на граничните пунктове.


В претъпкан автобус към Западна Европа, или защо членки на ЕС пак искат визи за Балканите

© Ройтерс


"Европа трябваше да очаква това", казва Белгзим Камбери, правозащитник в Прешево, най-бедният регион на Сърбия, след като преди десетилетие там бе потушен бунт на етническите албанци.


"Това е ничия земя", обяснява той. "Не можеш да ги спреш да заминат и да търсят по-добър живот, ако не можеш да им предложиш по-добър живот тук", заключва Камбери.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 545 Неутрално
 2. 2 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Точно така е.Хората виждат спасение в западните държави и бягство от бедността и мизерията на Балканите.
  "Българин, който отива в чужбина не е емиграция,а евакуация"

 3. 3 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Не мога да ги съдя тези хора. Всеки човек има право да се стреми към по добър живот!

 4. 4 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "reakzioner":

  И аз не мога да съдя държавите, които си затварят границите, защото се пазят от разруха.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  [quote#2:"Борислав"]"Българин, който отива в чужбина не е емиграция,а евакуация"[/quote]Вече години наблюдавам и евакуиране на съвсем дребни фирми от България. Фирмите се евакуират, безработните остават, оастават , после и те се евакуират ...
  От тъжно започва да става злокобно ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Всяка държава е длъжна да защити своите граждани от опасностти, които могат да причинят големи щети на икономиката, културата и стабилността.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Наистина става дума за "ничия земя".
  Който е гледал едноименния филм от 2001 година навярно би разбрал че положението на Балканите е доста безнадежно.
  Хората търсят изход от безиозходицата, а другите от Запад не искат да осигуряват безплатна софра.
  Изход - и във филма и в реалния живот - не се вижда.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1980 Любопитно

  Нямаше да ги гонят толкова, ако не си носеха манталитета...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9
  cockmeat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 10. 10 Профил на daftwullie
  daftwullie
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Абе Дневник стига с тия заблуждаващи заглавия, пишете "Западни Балкани", а не "Балканите" като цяло.

 11. 11 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Първо съсипаха района, после гледаха как изостава с всяка изминала година и не си мърдаха пръста а сега и искат да се отцепят от него. 'ми направо да сложат една бетонна ограда по подобие на тази от Берлин.

 12. 12 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#3:"reakzioner"]Всеки човек има право да се стреми към по добър живот! [/quote]

  Ако не се направи уточнението "стига да не пречи на живота на другите", тази максима е идиотизъм, който се нрави единствено на прошляците и андрешковците. Циганите, които живеят с кражби, също се "стремят към по-добър живот".

  А прошляците, за които става дума в текста, ПРЕЧАТ. Те не стават същностна част от обществото, към което се присламчват, а си остават прошляци, обособени в прошляшко гето. С неизбежната си мафия и феодални порядки. С други думи, пренасяйки се на ново място, пренасят със себе си и кенефа, от който бягат поначало.

 13. 13 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Тъжната реалност на един скапан свят. И най-лошото е, че виновни няма и не може да има, всеки е прав за себе си

  Fortuna favet fortibus!
 14. 14 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  А нима Шенгците нямат вина за състоянието на Балканите? Кой подпира Югославия цели 70 години? Кой ряза живи парчета от България да храни болните шовинистични амбиции на съседите ни? Кой стоя и пи бира, докато Сърбите клаха в Сребреница?

  Сега да си ядат попарата. Ама малко им е. А на всичкото отгоре си умират за 10-членните семейства от Пакистанци с кървави погледи.

 15. 15 Профил на analiziraitova
  analiziraitova
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Кой е изработил просперитета, стандарта и демокрацията в държавите, които са цел на тези хора. Колко десетилетия им е отнело натрупването на общественото богатсво - фондове пенсионни, осигурителни, здравни и всякакви други. Как тези хора там са предпочели правилата, законността, отказа от корупция, уважението към другите хора и други такива мътни за балканската глава неща. По каква причина да споделят уредения си живот с балканските роми. По каква причина да отделят от спестените си в различни социални фондове обществени пари и да ги дадат на балканските роми. Някъде из пресата пишеше, че в страните от ЕС хората са почнали да ни делят на бели българи и друг вид българи.

 16. 16 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ключовото понятие е "цивилизован човек". За съжаление, в условията на вилнееща либерастия, използването на този термин или негов синоним е табу. Жреците-либерасти ревностно цензурират всеки опит за използването на "цивилизован човек".

  А без този термин дори не можем да опишем адекватно ситуацията. Свободата на придвижване е чудесно нещо, но за ЦИВИЛИЗОВАНИ ХОРА, а не за диваци. Масата албанци са именно диваци и съвсем разбираемо са нежелани в чистите, уредени цивилизовани държави. Почти всички балкански цигани също са диваци и също, съвсем резонно, са нежелани.

  И сега заради тъпотата на либерастите може да пострадаме и ние, цивилизованите хора от Балканите, които имаме културата и възпитанието и кинтите и знаенето на езици, за да се движим в Европа, ако искаме на туризъм, ако искаме на работа, без да засираме пейзажа и да носим балканщината със себе си. За либерастите от Европа е по-лесно да преглътнат отново визи за нЕкои балкански държави, отколкото в законите и разпоредбите да се въведе съвсем естественото понятие "цивилизован човек".

 17. 17 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "buster82":

  "Дневник" вероятно са превели заглавието буквално, така че вината не е в тях, а в авторите на материала които не првят разлика! Отделно от това на снимките аз не виждам един сърбин, това са си албанци и цигани. Но в статията и това не се уточнява, а човек ще си помисли, че цял Белград се е запътил към Западна Европа.

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2778 Весело

  До коментар [#16] от "the_sceptic":Остава да уточните "цивилизовани хора", но от коя цивилизация?
  Щото освен западноевропейската има и източноевропейска с балкански и руски варианти, има мюсюлманска също с няколко варианта, индийска, будистка, далекоизточна с континетален и островен вариант и т.н.

 19. 19 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#12] от "the_sceptic":

  Винаги съм крайно недоверчив към типове като теб, които наричат непознати хора прошляци. Жизненият ми опит ме е научил, че зад подобни изказвания се крие голяма доза примитивизъм и повърхностност!

 20. 20 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 552 Неутрално

  ========================================
  Мемиши е депортиран след десет месеца живот в Швеция, където продава метали за скрап. Сега той отново е в Прешево, а някои в ЕС казват по въпроса: "Достатъчно!".
  ========================================

  Голям вишист е този Мемиши - да продава скрап... ако си кадърен и амбициозен може да отидеш във всяка страна и да си намериш работа. Този в случая не е нито едно от двете.

  =======================================
  "Имам жена и три деца, нямам работа, нямам пари и живея в колиба", казва Селадин, ром в предградие на македонската столица Скопие. "Отнема известно време докато те депортират, но ти дават покрив над главата, малко храна, дори пари. Шансът ми е зимата да мине, преди да се върна", добави Селадин.
  =======================================

  Браво на брат'чеда Селадин - отишъл на запад колкото да изкара зимата, а жена му и трите му деца нека мрат от студ и глад във великата македонска империя. А някой карал ли го е да прави три деца като не може да ги издържа?

 21. 21 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#3] от "reakzioner":

  Те и нашите "роми" се стремят към по-добър живот... горките, може ли човек да ги обвинява, че крадат, бият и колят

 22. 22 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Германия, Белгия, Франция, Люксембург, Холандия и Швеция водят групата за връщане на визовия режим за шенгенската зона, която включва повечето страни от ЕС,----Няма да с учудя ако започнат да строят нова "Берлинска стена" --свободно пътуване свободна търговия свобода на словото --ДА НО САМО АКО Е В ТЯХНА ПОЛЗА

 23. 23 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#13] от "Едно_Българче":

  Много вярно! И Тъжно!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 24. 24 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Докъде доведе тази дИмокрация балканските народи , дл слуги на западните народи .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Ма мноо сте нетолерантни бееее...никва солидарност с циг...пардон-ромите.Фашаги такива.Лумпени тесногръди.

 26. 26 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#22:"ivanbaraban"]Няма да с учудя ако започнат да строят нова "Берлинска стена"[/quote]
  И това може да стане в бъдеще. Западните страни и те ще обедняват, но винаги ще са дестинация за много по- бедните. Национализмът ще се разрасне в западна Европа и ще иска все по- твърди мерки срещу емиграцията.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 27. 27 Профил на bogdanabv
  bogdanabv
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#24:"USSR"]балканските народи , дл слуги на западните народи[/quote]

  Каква е алтернативата?
  да са слуги на ориенталски народи?
  или на москалите?

 28. 28 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ами Европа се напълни с боклуци.. - неграмотни, нечистоплътни, неможещи... какво да очакваме друго>?

 29. 29 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Германия е държавата,която първа и силно подкрепи разпадането на Югославия. Сега да си плаща и да не се прави на ударена.

 30. 30 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#3:"reakzioner"]Не мога да ги съдя тези хора. Всеки човек има право да се стреми към по добър живот! [/quote]
  Има огромна разлика между стремеж към по-добър живот с работа и усилия и злоупотреба със социалните системи на западноевропейските държави, трийсет деца на семейство и настояване за зачитане на културните и религиозни права - бурки, забрадки, минарета и прочие.
  БАСТА!

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 31. 31 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  заяви германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих този месец. Той призова търсещите убежище да получават по-малка финансова подкрепа, а молбите им да се разглеждат по-бързо, за да не бъдат насърчавани изобщо да опитват."

  айде бее!! егати Германията,в която съм!! какво разглеждане,какво време,какви пари?! за убежище?! след като идваш от страни в които нито комунизъм,нито война има??!!! абе като дойде в Германия и тръгне да подава..начаса му откажи и го отрежи бе,тъпа немска администрацийо!! Кой ви е виновен?! Жилища давали,помощи давали,храни..и на какво основание..на "основанието" че някой си подал едни хартишки и искал нещо си!! А основанието реално го няма и няма как да го има..тоталитарен строй или война!! Ама явно немците сами след като цигани им подават молбите..сами им дават аванта и се ослушват,проучват и др.смехории,така ли?? Значи другите,които ни би кефнал така да направим..значи веднага ше ни отрежат и по тоя начин дискриминират..щото не сме цигани?! Един въпрос: в кои лични документи пише кой какъв е като етнос..?!?! Пълно малоумие!!И за чукча читателя, и за чукча писателя!

 32. 32 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  от друга страна..нали общ евродом и континент сме,една общност?! ами като не искат това,следва по тая логика че по/добре да се върне комунизма у Балканите,така ли?!? Инак,ако не така...що ще ограничаваш свободата на придвижване и търсене на по/достойна нормална работа и заплащане ,а оттам и по/достоен живот?! Да излязат "старите" европейци и да декларират веднъж завинаги..балканците, едни или други..втора ръка хора и европейци ли са????!!! Ами тогава се обезмисля тоя ЕС и един суперважен,да не кажа най/важния фундамент и принцип бе,хорица??

 33. 33 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Всеки, който търси по-добър и сигурен живот, има право на това. Ако отиваш в друга държава и нарушаваш правилата и законите, е повече от ясно, че трябва да бъдеш изведен, изгонен, екстрадиран и каквото друго. Елитарността обаче на западна Европа е отблъскваща, когато става дума за работливи и честни хора. Сред емигрантите няма само просяци и крадци, но и трудещи се хора. Често те са дискриминирани, по подразбиране, от местните, пренадули се от задоволяване "бюргери", които въобще не знаят как се живее в голяма част от източна Европа, тежък и мъчен живот, за който и те са допринесли с редица свои политически и икономически действия.

 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  [quote#12:"the_sceptic"]А прошляците, за които става дума в текста, ПРЕЧАТ. Те не стават същностна част от обществото, към което се присламчват, а си остават прошляци, обособени в прошляшко гето. [/quote]В началото на 90-те пътувах с подобен автобус от София за Виена. Имаше там хора всякакви - от работещи на черно до студенти като мен. Нелепо е да се правят грандиозни обобщения. Българите не сме в много по-различно положение. Истината е, че бедността никога не е красива или привлекателна. Що се отнася до интеграция - албанците се справят като цяло по-добре от турците идващи от селата в Анадола.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да въведат обратно визи за тия!
  Колко му е?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 36. 36 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "buster82":Напротив. Това важи за целите Балкани, в това число и България. Даже гърците тръгнаха. Засега го раздават по тузарски и пътуват с личните си автомобили и самолети. Скоро и те ще тръгнат като останалите и с автобуси.

 37. 37 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#26] от "Omnis Omnibus":

  Подкрепям те! И аз писах подобни неща много пъти! Влиза в сила правилото: Ти си ми мил, но аз съм си по-мил! Докато емигрантите бяха малко и стандарта на живот на западняците не падна значително, те бяха толерантни и гостоприемни и се правеха на хуманисти и радеещи за справедливост! Като ги сграбчи действителността, допълнително ги подпря и кризата и нещата почнаха да си идват на място. Ще има визи, ще има депортации, ще има гонения! Иначе цялата съвременна Европейска цивилизация е обречена на забвение!

 38. 38 Профил на Попа от Симитли
  Попа от Симитли
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хипчо":

  а да не би да имаш предвид тези държави - източник на емиграция, които си затварят границите, за да се спасят от разруха, като им изчезнат данъкоплатците и гласоподавателите?...

  ... sorry, I'm fucked up inside!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK