Македонският президент към Плевнелиев: Искаме да разговаряме за бъдещето

Георге Иванов

© Associated Press

Георге ИвановГотови сме да разговаряме на официални срещи с всички наши съседи по всички открити въпроси и да намерим отговор, заяви македонският президент Георге Иванов днес в Сочи, помолен да коментира изявлението на българския президент Росен Плевнелиев, че ще се съди според делата, а не според писмата, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.


"Съгласен съм с казаното от българския президент. Необходими са дела. Готови сме да разговаряме на официални срещи с всички наши съседи по всички открити въпроси", подчерта Иванов, изразявайки надежда това да се случи на някоя бъдеща среща, а не през медиите.


"Очаква ни общо бъдеще и искаме всички да дадем своя принос да бъдем част от него", заяви македонският президент.
Българският президент заяви в отговор на въпрос за писмото на македонския президент Георге Иванов, с което се предлага двете страни да честват съвместно дати като Деня на Европа, деня, в който България призна Македония и деня, в който двете страни установиха дипломатически отношения, че писмата и идеите за работни групи, които в момента валят от Македония са едно, но това, което е важно, са резултатите в интерес на добросъседството.


"Идеологизирането на историята и промяната на фактите са опасен инструмент, управляван от политиците за краткосрочни интереси, и може да доведе до трайни увреждания. Затова най-добре е този въпрос да бъде оставен на историците", написа Иванов в писмото до Плевнелиев.


По-рано днес македонският външен министър Никола Попоски заяви, че обвиненията на българското държавно ръководство към Македония за нарушаване на добросъседските отношения и дискриминационно отношение към гражданите, които се чувстват като българи, не отразяват реалността.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK