Скопие към София: Ако оставим историята на историците, ще сътрудничим най-добре

Никола Попоски

© Associated Press

Никола ПопоскиМакедония и България постигнаха определено съгласие около тезата, че историята трябва да бъде оставена на историците. Ако двете страни се придържат към този принцип, може да осигурим най-добро ниво на сътрудничество. Това заяви министърът на външните работи на Македония Никола Попоски след коментарите на българския му колега Николай Младенов, че трябва да се променят учебниците по история, пише македонският вестник "Дневник", цитиран от БТА.


Въпросът за учебниците би бил една от темите, по които да разговаря общата комисия от историци, която бе предложена от министър Попоски. В писмо до Младенов Попоски освен съвместна комисия от историци, предлага и експертна група за българските паметници в Македония, пише още македонското издание.


Вестникът цитира и интервюто на българския премиер Бойко Борисов за гръцкия вестник "Етнос", в което той заявява, че е най-добре всички страни в региона да са членки на НАТО и Европейския съюз. Той припомня, че България първа е признала държавата Македония.
"От страна на България те винаги са получавали възможно най-доброто разбиране... ние сме братски народи. Десетки хиляди граждани на страната поискаха българско гражданство и паспорти", посочва в интервюто Борисов.


Ако искаме да имаме кавги на Балканите, да се хванем за Александър Македонски, за Симеон, за Гоце Делчев и да започнем кавгите. Имаме хиляди извинения за караници, е заявил още българският премиер пред "Етнос", цитиран от "Дневник".


"Утрински весник" цитира думите на Никола Попоски, че увеличена комуникация на министерско или на което и да било друго политическо ниво може само да увеличи нивото на доверие и възможностите за още по-голямо сътрудничество между съседните държави.


Повече от половината граждани на Македония очакват дата за начало на преговорите с ЕС през декември, пише вестник "Вечер". Също както и анализаторите, и гражданите на Македония са разделени в мненията си за това дали страната идния месец ще получи дата за начало на преговори с Европейския съюз. Все пак преобладава оптимизмът.


Повече от половината анкетирани, или 54%, са отговорили, че е реално да очакваме започване на преговори, 27% са отговорили негативно, а 19% са нямали мнение по този въпрос, пише "Вечер". Това сочи анкета на Института за политически изследвания от Скопие, поведена по телефона от 29 октомври до 1 ноември тази година върху 1115 анкетирани.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK