Македонски вестник: Българската тенджера завира преди избори

Македонците очаквали, че изборите в България ще попречат на преговорите им с Брюксел за влизане в ЕС, според изданието.

© Reuters

Македонците очаквали, че изборите в България ще попречат на преговорите им с Брюксел за влизане в ЕС, според изданието.Макар да е планирано парламентарните избори в България да се състоят в края на първата половина от 2013 г., напрегнатата реторика на българската политическа сцена към Македония изглежда като че предизборната кампания е в разгара си, пише македонският вестник "Дневник" в статия под заглавие "Българската тенджера завира преди избори", предаде БТА.


Според изданието познавачите на македонско-българските отношения коментират, че е опасно, ако тази реторика продължи, а Македония стане една от темите в предизборния период в България, период, който може да бъде от ключово значение за нашите евроинтеграции.


Ако се изпълнят очакванията през декември Македония да получи отлагане на датата за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз за юни, тогава предизборната кампания в България ще съвпадне с шестте месеца, които ще имат значение за отблокиране на процеса в ЕС.
Бившият министър на външните работи Антонио Милошоски очаква, че крайнодесните ще повлияят на отношението на консерваторите и левите на тема "Македония", но и че след края на изборите във втората половина на 2013 г. Скопие ще е изправено пред засилена реторика.


"Очаквам екстремни прояви да има "Атака" като крайнодясна идеология, но и от обкръжението на Красимир Каракачанов с чисто политически аспект към темата "Македония" с цел да получи някой глас повече за влизане в парламента. Въпреки че тези партии не са доминантни, мисля, че все пак някъде до известна степен ще повлияят на отношението на консерваторите от ГЕРБ и на левите от социалистическата партия" подчерта Милошоски, цитиран от "Дневник".


Вестникът цитира и Стойко Стойков от ОМО "Илинден - ПИРИН", според когото през последните години партиите в България били обединени под антимакедонско знаме и почти без изключения подкрепяли идеята да се блокира започването на преговори от Македония с ЕС.


Според него малко по-меки в това отношение били Синята коалиция и "партията на турците". Според Стойков България била "добра" за Македония само в периода между 2000 и 2006 г., защото тогава добросъседските отношения са били условие за членството в ЕС, и имало още един по-светъл момент - признаването на Македония, когато на власт бяха българските демократи.


"Но от 2006 г. насам приказката за Македония и България е като тази за вълка и агнето, което все му мътело водата – каквото и да прави и да казва агнето, вълкът иска да го изяде", казва Стойков, цитиран от македонския вестник "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK