Младенов: Нямаме проблем с Македония, а с националистическото говорене там

Николай Младенов

© Анелия Николова

Николай МладеновБългария няма проблем с Македония, ние имаме проблем с националистическото говорене на някои политически лидери в Македония. Това заяви външният министър Николай Младенов на съвместна пресконференция в Министерството на външните работи с гръцкия си и румънския си колега след тристранна среща помежду им.


Външните министри на България и Гърция Николай Младенов и Димитрис Аврамопулос потвърдиха, че няма да допуснат Македония в Европейския съюз, ако Скопие не докаже добросъседските си намерения. От думите им стана ясно, че това минава през решаване на спора с името на Македония, заради който Гърция спира от години евроатлантическата интеграция на Скопие и спирането на националистическото говорене и нападките към България.


"Надявам се да избягаме от образа на Балканите като регион, в който не можем да си сътрудничим, и да покажем, че и тук приносът на ЕС е в посока на по-доброто сътрудничество и координация, заяви Николай Младенов, съобщиха от ведомството.
Първата цел на срещата е да се поставят основите на постоянен механизъм на координация между трите държави по всички въпроси, свързани с европейския дневен ред, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, сигурността и други теми от общ интерес, каза министър Младенов.


"Когато една страна, координирано със своите съседи, може да говори от името на три, ставаме по-силни в дискусиите и доказваме, че сме надраснали всички противоречия, които са ни раздирали", подчерта министър Младенов.


"Индивидуалните гласове не звучат така силно, както общият глас. Затова този субрегионален формат е изключително важен", подкрепи своя колега румънският външен министър Титус Корлъцян.


"Разширяването е важно за нашата сигурност, стабилност и просперитет. Комбинацията между икономическите трудности на региона, засилената популистка риторика, ксенофобията и национализмът създават климат, който трябва да бъде преодолян, за да могат страните в региона успешно да извървят пътя на реформи, за да могат да станат част от ЕС", заяви Младенов.


Според външния министър на Гърция Димитрис Аврамопулос много важно е тези държави да отговорят на всички критерии за членство, включително развитието и поддържането на добросъседски отношения. "Нашата визия е да превърнем Балканите в пример за сътрудничество и приятелство за целия свят", подчерта той.


Друга цел на днешната среща е обсъждането на възможността за създаване на общ механизъм за подготовка и обмен на дипломати. "Това ще даде възможност в рамките на предстоящите председателства на ЕС от Гърция, България и Румъния да можем да работим по-координирано и по-подредено", отбеляза Николай Младенов.


България, Гърция и Румъния да предприемат конкретни стъпки за консолидиране на гласа на държавите членки от Югоизточна Европа в Европейския съюз. За това призоваха президентът Росен Плевнелиев  и външните министри на трите страни Николай Младенов, Димитрис Аврамопулос и Титус Корлъцян, които се срещнаха днес на "Дондуков" 2.


Държавният глава подчерта, че с присъединяването на Хърватия към ЕС, държавите членки на съюза от Балканите ще носят обща отговорност както за съхраняването на предимствата на региона за привличането на повече инвестиции, така и за процеса на разширяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK