Скопие поздрави Младенов за предложението за договор за добросъседски отношения

Никола Попоски

© Associated Press

Никола ПопоскиМинистърът на външните работи на Македония Никола Попоски е изпратил писмо до своя български колега Николай Младенов, предаде БТА. В писмото той поздравява българския външен министър за предложението за повдигане на договорената рамка от декларация за добросъседство на ниво договор за добросъседски отношения и сътрудничество, пише вестник "Дневник", позовавайки се на македонското външно министерство.


За тази цел веднага бихме пристъпили към формиране на съвместна работна група. Пожелавам на българските и македонските представители да се срещнат в най-кратък срок, пише Попоски, предлагайки тази работна група да синтезира целите и дейностите в една обща рамка или пътеводител.


Подобен опит е изключително позитивен и би бил най-добро потвърждение за поддържането на близки, приятелски и искрени отношения между двете съседни страни, посочил Попоски.
"Утрински весник" пише на същата тема в материал, който е озаглавен "Скопие и София ще градят общо европейско бъдеще".


"Република Македония високо цени подкрепата, която Република България постоянно ѝ дава от нейната независимост до днес, а в този контекст и подкрепата за процеса на разширяване на Европейския съюз.


Трайна цел на Македония е заедно с България да градят общо бъдеще в европейските и евро-атлантическите структури, което на двата близки народа ще даде възможност за благосъстояние, просперитет и мир."


Това се казвало в отговора на македонския външен министър Никола Попоски до неговия български колега Николай Младенов след писмото, в което Младенов предложи три мерки, с които би се осигурила българска подкрепа за евроинтеграцията на Македония, пише "Утрински весник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK