ЕС постигна напредък за временното връщане на визите за Западните Балкани

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия искат Брюксел да им позволи да въведат визовия режим за страните Западните Балкани

© Георги Кожухаров

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия искат Брюксел да им позволи да въведат визовия режим за страните Западните БалканиНяколко държави членки на Европейския съюз постигнаха напредък в желанието си да се позволи връщането на визите за страните от Западните Балкани, за да спрат необоснованите молби за предоставяне на убежище, предаде "Франс прес".


През октомври министрите на вътрешните работи на шест държави членки изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояха за спешно преразглеждане до края на годината на свободния визов режим, въведен за гражданите от Западните Балкани.


Кипър, който в момента председателства ЕС, каза, че Европейският парламент се е съгласил с регламент, съдържащ предпазна клауза, която ще позволи временно връщане на визите в случай на злоупотреба със системата.
Австрия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия искат Брюксел да им позволи да въведат визовия режим за страните от Западните Балкани, които получиха правото да пътуват без визи през декември 2009 г.


Според тях много хора от тези държави злоупотребяват със системата, подавайки неоснователни молби за получаването на убежище. С множеството молби те блокират националните системи за оценка на документите и за предоставянето на убежище.


Вчера бе постигнато компромисно споразумение между държавите и Европейския парламент, което се очаква да даде възможност за приемане в скоро време на регламента. Прилагането му ще бъде свързано със сложна процедура, уточниха дипломати, цитирани от БТА.


Гражданите на Македония, Черна гора и Сърбия получиха правото да пътуват без визи през декември 2009 г. Година по-късно визите паднаха и за Албания и Босна и Херцеговина.


Въпреки че балканските държави бяха изпълнили всички необходими критерии, за да получат тази привилегия, Брюксел неведнъж предупреждава правителствата им, че отново може да върне визите заради големия брой бежанци от региона в Западна Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Това е грешка. Баси безобразието! Това че едни чиновници не могат да си свършат работата, за която получават поне 2000 евро месечно, ще ограничат свободното пътуване на хората. И то заради какво? Че ги налазили циган-роми! Хубав западнодемократичен пример дават!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#1] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ти какво искаш да направят? Не им стигат нашите цигани, ами и още от държави нечленки да приемат!?

 3. 3 Профил на reepicheep
  reepicheep
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хубаво!

  Населението (славомакедонското) на ФИРОМ, обаче, няма от какво да се страхува...

  Бегом към гишетата за подаване на документи зца българско гражданство (след научаване на литературния български език и полагане изпит по него, както и след разравяне на личните архиви за изучаване на българското си потекло и представяне на съответните документи)...

  Всичко останало се решава, като му дойде времето...

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Какво искам ли? Ми да се разтропат чиновниците. Една молба за убежище да ми я гледат 9 месеца. Това нормално ли е?
  И като пряка работа, която може да се направи - да им дават дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС, от там всяка една такава молба - в кошчето. При кандидат-членките няма дискриминации и убежища. Да си чул турчин да иска политическо убежище?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Много мъдро решение. Всяка жаба да си знае гьола. Не може всеки да си ходи където си иска и да претендира за убежище, помощи и т.н.

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Весело

  До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":

  хехехехехе....В Германия е пълно с кюрди, турски граждани, получили политическо убежище!.........

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Пълно е, да. И във Франция има около 2 милиона турци. Но тез с убежището от кои години са? От повече от 20, нали? А турските квартали в Германия са от 60-те, 70-те, и там турчалята са като нашите виетнамци. Само разликата дето е, че ние съвсем недемократично изритахме жълтурите в началото на 90-те

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Ти може и да не си чул, но такива има и то немалко, главно курди от Турция. Ти май си мислиш, че 9месеца се чете една молба!
  В закона има предвидени точни процедури, за набор на информация, често това означава официално запитване в страната от където е дошъл/а кадндидата. Чака се отговор определено време, ако няма отговор се търсят и източници за информация.
  Допълнителна информация може да бъде поискана и от кндидата, а той от своя страна също има срок в който трябва да я предостави мин. две седмици.
  Даже след като получи отказ кандидата има право да обжалве пред съд решението на комисията. Има и адвокати, плащани от държавата, кито от това си вадят хляба да защитават получилите отказ и така това може да продължи години, както и става.
  През цялото време обаче кандидата получава храна, подслон, джобни пари и няма право да работи.
  За маноговците това е рай, че кой манго ще се откаже доброволно от няколко години отпуск в Германия с пълно обезпечение.
  А всички предписани от закона процедури се съблюдават скрупольозно, първо защото тук се работи много добросъвестно, второ защото и най малкият пропуск се атакува в съд и се представя като нарушение на правата на кандидата.
  А това води до персионална отговорност от страна на чиновника.
  Т.е. нещата са много по сложни отколкото изглеждат поледнати от БГ.

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Дето е приказката "вместо да слагат визи да си въведат електронно правителство и да не мислят толкова за рахата на чиновниците на държавна хранилка". Все пак на Запад гражданско общество ли имат или комунистически контрол? ;-Р

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Съни":по големи католици от папата станахте , проблемите на света са другаде , през 70те и 80те години сърбите ходеха свободно да работят в германия и пак си идваха на балканите , строяха огромни домове и живееха като царе , кои обърка живота в европа и каква е истинската при4ина , явно 90 процента от хората не могат да мислят логи4но

 11. 11 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Неутрално

  дневник, ми да си оправят правилата! Иначе сам знаеш че ваденето на визи е неприятна работа. Ето за това нито в Щатите ще ида на екскурзия, нито в Русия. И не ми е за 60-те евро ами заради простотията "интервю-събеседване"

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "dnewnik":как бе в европа през 70те и 80те , тогава германците сами викаха турци и сърби да им работят евтино , англия се напълни с индиици , пакистанци и цветнокожи по тази при4ина , а франция с араби , има определени цели институти след края на втората световна , които се занимават със стратеги4еско планиране на населението , това , което е сега европа е планирано преди 60 години , и ако 4овек има логи4но мислене би си представил европа след 30 или 50 години , повярваи ми картината е много тъжна , такка , 4е хората които търсят сега дом и прехрана по този на4ин са наи малкия проблем на европа , като се замисля за процесите които текат ми се драива много , разболяват ни уми6лено , генно модифицирани храни , християните намаляват , контрола над ли4ния живот и свободите ни е пълен , жиееем в биг брадър , но това е само на4алото

 13. 13 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Весело

  ЕС постигна напредък за временното връщане на визите за Западните Балкани--Не ме учудва даже ще има и друг напредък --но правата на човека и свободното движене на хората се отнася само за капитала -тои мирис няма --за останалото според цвят на кожа очи коса и усмивка те това е европеиска демокрация

 14. 14 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "Федор Венедиктович Езерский":
  За руска виза няма "интервю, събеседване".
  Тези правила в Германия, са в строго съответствие с законите на страната и задълженията и по различните международни договори.

  За германците наяма важни и неважни неща всичко се прави на 100%.

 15. 15 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Едва ли няколко хиляди роми са им роблема при положение, че мсово приемат аеаби, африканци, индийци, пакистанци и т.н. А и до сега нали даваха акъли как да се интегрират милионите роми, а те не могат да се спрвят с няколко хиляди такива.

 16. 16 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "dgidgo":
  Да прав си имаше период, в който беше нужна работна сила, но това е отдавна отминало.
  Но нали знаеш поговорката "къде го чукаш, а къде се пука".
  Първоначално гастабайтерите имаха право да остават в Германия само до 5 г. и то без семействата си. Можеше да си каниш семейството на гости, но за своя сметка и само за време.
  После дойде едно ляво правителство и реши, че щом някой има два крака и две ръце значи е човек и трябва да има същите права, както и местните немци. И започнаха да мерят всички черни, бели, пембени и танганайци с представата и мярката за средният западен европеец.
  Че и до сега. Резултата го виждаш. Политиците ще доведат пак всичко до абсурд, докато започне да се лее кръв, или ще унищожат европейската цивилизация.

 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#14:"dnewnik"]За руска виза няма "интервю, събеседване".[/quote]

  Има, има, то не е да не съм пробвал, освен ако не са ги махнали, че моите приказки са с давност от 2007-ма. Бях се наканил да си направя разходка в Петербург, но ме отказаха. Пък не ми се занимаваше да ходя на "организирана от туроператор". Исках просто от Талин да хвана корабчето и да се помотая седмица. Ама йок!

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#16:"dnewnik"]Но нали знаеш поговорката "къде го чукаш, а къде се пука". [/quote]

  Проблема е съвсем друг. Като смяташ, че държавите са рискови, няма да им махаш визите. А не да си въртиш дупарата като разгонен.... политкоректно казано "гей" и днес има, утре нема.
  Пък за обработката, като го нямаш капацитета - има еврофондове, да усвояват. Как беше? Програма "Развитие"

 19. 19 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#16] от "dnewnik":
  10 х +++++

 20. 20 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "dnewnik":не е доиде едно ляво правителство , а виновни са евреите , които ръководят света , на тях 4исти държави не им трябват но това е дълга тема

 21. 21 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 675 Неутрално

  тея евробюрок-роклати не разбраха ли, че без вазелин не става разширяването...

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK