Гърция подкрепя усилията за решаване на спора с името на Македония

Гръцки медии припомниха някои от предишните негови предложения за решаване на спора, сред които са "Република Северна Македония" и "Република Вардарска".

© Ройтерс

Гръцки медии припомниха някои от предишните негови предложения за решаване на спора, сред които са "Република Северна Македония" и "Република Вардарска".Гърция подкрепя усилията на международния посредник Матю Нимиц за уреждане на спора между Атина и Скопие за името на Македония. Това се казва в разпространено от гръцкото външно министерство съобщение за днешните разговори на Матю Нимиц с първия гръцки дипломат Димитрис Аврамопулос, предаде БТА.


Матю Нимиц, който вчера пристигна в Атина, а утре ще посети и Скопие, днес бе приет и от гръцкия премиер Андонис Самарас. Обиколката на международния посредник в двете балкански столици е в рамките на преговорите, които се водят под егидата на ООН за решаване на проблема за името на Македония.


На разговорите в Атина гръцката страна потвърди твърдата си ангажираност и политическа воля за постигане на напредък на преговорите за решаване на спора за името на Македония. Били са обсъдени също перспективите на преговорния процес на базата на идеи и предложения, разработени от Матю Нимиц.
Димитрис Аврамопулос изрази готовността на Атина да участва активно и конструктивно в следващите стъпки на този процес. Той каза, че се обсъжда възможността гръцко-македонските преговори да придобият интензивен характер.


Гръцки дипломати оценяват срещата на Матю Нимиц в Атина като полезна и конструктивна, по време на която е било потвърдено уважението, на което се радва Гърция заради конструктивния подход и заради поетите от нея инициативи, оценени от международната общност.


С пратеника на генералния секретар на ООН по въпроса за името на Македония се срещна и гръцкият премиер Андонис Самарас. Двамата са обсъдили различни предложения и идеи във връзка с името, които са били представени от Матю Нимиц на преговорите в Ню Йорк.


Преди визитата на Нимиц гръцки медии припомниха някои от предишните негови предложения за решаване на спора, сред които са Република Северна Македония и Република Вардарска. В. "Етнос" писа, че предложението, което Нимиц щял да лансира в региона, включвало географско определение, но не се знае дали то ще е пояснение за "Македония" или за "република".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK