Македонски вестник: Ракията и шопската салата могат да станат пречка по пътя към ЕС

Според македонското издание България ще направи всичко възможно да защити шопската салата и ракията.

© Associated Press

Според македонското издание България ще направи всичко възможно да защити шопската салата и ракията.Освен спора с Гърция препятствие по пътя на Македония към Европейския съюз могат да се окажат също ракията, мастиката, лютеницата, шопската салата и македонското вино, пише македонският вестник "Дневник", цитиран от БТА. Според експерти тези продукти могат да се превърнат в условие, което някоя от страните може да постави на пътя на Македония към съюза.


Заради шопската салата според познавачите може да възникне сблъсък с България. България смята, че заради шопите може да си присвои и този продукт, пише скопският вестник, който е познат с националистическите си позиции. Той отбелязва, че районът, откъдето произлиза шопската салата, според състава на салатата не е от България. И Македония произвежда качествени домати, краставици и чушки, пише "Дневник".


Македонските винопроизводители вече се сблъскаха с проблема как да декларират виното с оглед на проблемите, които създаде Гърция, която регистрира "македонското вино" като свое. България пък се опитва да присвои и защити мастиката и ракията като своя марка, но за щастие засега не успява, защото става дума за генерични наименования, пише скопският вестник.
Последният спор между Австрия и Словения за това чий е кранският колбас включи алармата, че македонските бизнес сдружения, но преди всичко държавните институции трябва да реагират, коментира изданието.


Европейската комисия даде срок на двете страни до средата на този месец да се договорят коя от тези две страни ще може и в бъдеще да произвежда този колбас под това име. В противен случай Брюксел ще вземе решението, пише македонският вестник.


Гърция не само че успя да защити като свое македонското вино, но спечели и спора с Дания и Кипър за това кой ще има ексклузивното право върху наименованието на сиренето "Фета", отбелязва "Дневник".


Освен македонското вино, сиренето "Фета" Гърция е активна на още няколко фронта. Най-много тя "воюва" с Турция. Първо беше проблемът с геврека. Преди няколко години се спречкаха и за баклавата, след като на един прием в ЕС сладкишът бе представен като типичен десерт на кипърските гърци. Подобен проблем имаше и с локума, припомня македонското издание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK