Македонският външен министър: Не се формира антибългарска атмосфера в Македония

Никола Попоски

© Associated Press

Никола ПопоскиВ България нарочно се създава впечатление, че в Македония се формира антибългарска атмосфера. Това не е вярно, заяви министърът на външните работи на Македония Никола Попоски в интервю за вестник "Преса".


"Това е изкуствено насаждано усещане, което не отговаря на реалностите. Но на негова основа се гради позицията, че чрез твърдост, чрез поставяне на бариери пред Македония може да се постигне нещо", заяви македонският министър.


По думите му новата позиция на България в Европейския съюз – да блокира преговорите на Македония в Брюксел заради съседските отношения – не е в интерес на България и на българските граждани. Според него в България има фактори, които заиграват с националистически чувства и на това се дължи новата позиция.
"Добросъседството не се гради с договори, а с искрени и конкретни действия. И аз абсолютно подкрепям тази оценка: добросъседството не се гради с формални договори. И добавям – не прави на ближния онова, което не искаш той да ти направи на тебе", заяви още Попоски по повод документа, който България иска да подпише със Скопие за добросъседските отношения.


Той подчерта, че такъв договор би трябвало да фиксира еднакви права и задължения, които са симетрични, какъвто не е случаят в момента. "Трябва да се уважаваме взаимно и да не вменяваме каквото и да е от позиция на сила", подчерта министърът, допълвайки, че подходът от позиция на сила не цели да направи документ за добросъседство, а да отбележи точки за пред домашната публика.


"Не е изява на висок стандарт – да покажеш, че щом си в ЕС, можеш да блокираш онзи, който е отвън", смята Попоски. Според него такъв тип отношения не подобряват атмосферата между двете съседки.


По думите му съдбата на договора между Българи и Македония ще е ясна до седмици. И отново подчерта, че при всички случаи Скопие предпочита подхода на конкретни проекти - "да открием гранични пунктове, да подобрим инфраструктурата


На въпрос за опитите на Македония да си присвои български история и исторически герои, външният министър заяви, че не смята, че с подобно фокусиране може да се направи по-добро бъдеще. "На Балканите всяка държава има свои идентичност и развитие. Няма да намерите на Балканите две нации, две държави, които да постигнат 100-процентово съгласие на историята", обоснова се Никола Попоски.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK