Управляващите в Македония обявиха местните избори за честни, опозицията се оплака

В Македония в неделя се проведоха местни избори

© Reuters

В Македония в неделя се проведоха местни избориПри спокойна обстановка преминаха местните избори в Македония, които месеци преди това бяха белязани от скандали между управляващите и опозицията. По думите на македонския премиер Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ победи в 25 общини, а в други 32 общини води преди втори тур, съобщи вестник "Вечер".


Коалицията на ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове във вчерашните местни избори в 54 общини, съобщи МИА, като цитира данни на Държавната избирателна комисия. Коалицията на СДСМ спечели в 7 общини, а Демократичният съюз за интеграция - в 11.


Демократичната партия на албанците, Сръбската прогресивна партия в Македония, Националната демократическа партия, Демократичната партия на турците и Съюзът на ромите спечелиха в по една община, а в две общини победиха независими кандидати. Резултатите са получени от обработените данни от 97.48% от общия брой изборни места. Участието в изборите е било 67.06%.
"В Република Македония се организираха свободни, честни и демократични избори, които са преди всичко победа на всички граждани и държавата Македония. Победи Македония, победи ВМРО-ДПМНЕ, победиха делата", подчерта Груевски.


На пресконференция в неделя той обяви, че коалицията "За по-добра Македония", водена от ВМРО-ДПМНЕ, е получила огромното доверие на гражданите и убедителна победа. Според премиера изборите са още един положен тест на демократична Македония и още един голям плюс за европейската интеграция.


Изборите бяха честни и демократични, пише в заглавие "Утрински весник". Изборите за градоначалници и съветници преминаха в честна и демократична атмосфера и са забелязани значително по-малък брой нередности в сравнение с последните парламентарни избори през 2011 г., оцениха от ВМРО-ДПМНЕ, пише изданието.


Тези избори бяха следени от огромен брой наблюдатели, като местни, така и чуждестранни - над 8000, заяви директорът на Центъра за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димоски след затварянето на избирателните секции.


Лидерът на СДСМ Бранко Цървенковски обаче оцени, че местните избори не са били честни и демократични. Той обяви възможно неучастие във втория кръг поради нередности в изборния процес.


Целта на СДСМ са предсрочни избори, заяви Цървенковски. Подкрепата, която получихме от гражданите в тази обстановка, е толкова голяма, че ни дава силна воля и желание, но и задължение да продължим битката, която заедно започнахме, заяви Цървенковски.


Лидерът на СДСМ обвини, че през целия изборен период е имало заплахи, шантаж и натиск, нередности в избирателния списък, злоупотреби с бюджетни средства. Цървенковски благодари на всички граждани, които са дали гласа си за опозицията и ги поздрави, както се изрази, за тяхната смелост, пишат вестниците.


В редакционен коментар, който е озаглавен "Скандинавска Македония", скопският вестник "Дневник" оценява, че изборите са преминали мирно и цивилизовано, което е заслуга на гражданите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK