ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.6%
 • 20.4%
 • 12.9%
 • 10.3%
 • 9.4%
 • 7.6%
 • 4.6%
 • 3.9%
 • ГЕРБ:65
 • ПП:53
 • ДПС:30
 • ВЪЗР:27
 • БСП:24
 • ДБ:19
 • БВ:12
 • ИТН:10
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 80.23% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Предстоящите избори в Албания са ключови за пътя на страната към ЕС

Изборите в Албания са през юни

© Reuters

Изборите в Албания са през юниЕвропейският съюз трябва да бъде недвусмислен за предстоящите парламентарни избори в Албания, като заеме единна позиция, разясняваща конкретно кои са червените линии, които не трябва да се преминават. Това заяви в интервю за Osservatorio Balcani e Caucaso председателят Европейската инициатива за стабилност Джералд Кнаус.


Какво може да направи ЕС, за да се предотврати поляризация в Албания около предстоящите през юни избори?
- Две неща са важни. Първото е да няма никакви илюзии. Повечето предишни албански избори са били белязани с противоречия, с нередности и оспорване на резултатите. Това беше така и през 2009 година. След изборите политиката беше парализирана, парламентът – бойкотиран, а някои от опозицията започнаха гладна стачка.


Човек може да се надява на положителна изненада и на неоспорвани избори през юни 2013 г., разбира се, но ясната политика на ЕС трябва да се основава на предположението за обратното: че тези избори ще бъдат близки и оспорвани и че всички страни ще се опитат да окажат натиск върху изборната администрация. В крайна сметка всеки, за когото ще бъде обявено, че е изгубил, ще оспори легитимността на целия процес и ще протестира. И големият губещ при такъв сценарий ще бъде Албания като цяло.
По тази причина и при най-малката възможност за това е нужно ЕС да има единна, ясна и принципна позиция още преди изборите. Европейският съюз заяви, че очаква при тези избори да се изпълнят "европейски и международни стандарти". Сега е необходимо да се посочи по-конкретно какво означава това, какви са червените линии, които не трябва да се преминават. Това не намалява неговата гъвкавост. Напротив, то е необходимо условие, за да има някакво реално влияние. Ако червените линии се пресичат и важни правила са нарушени, както видяхме наскоро в незаконно уволнение на член на Централната избирателна комисия, ЕС трябва да говори по-силно, отколкото е направено досега.


Преди всичко ЕС трябва да се опита да остане единен. Европейската комисия, всички големи политически групи в Европейския парламент, всички ключови страни членки, като Италия и Германия, трябва да кажат на партиите от Тирана едно и също нещо: това са нашите общи червени линии. Не се изкушавайте да ги пресичате. И след това, който и да спечели, загубилият трябва също да приеме резултата като легитимен.


Какво означава това конкретно? Наскоро албанският парламент отхвърли един от седемте членове на Централната избирателна комисия (ЦИК)? Трябва ли ЕС да обяви предварително, че това е незаконно, и че по тази причина предстоящите избори няма да изпълнят необходимите стандарти? Това не намалява ли влиянието на ЕС?
- Изборите в Албания няма да бъдат перфектни. Те не могат да бъдат, проблеми има дори в установените демокрации. Но някои проблеми са много по-сериозни, отколкото други. Ето защо ние настояваме за необходимостта да се съсредоточим върху това, което е от съществено значение, а не върху това, което е само желателно.


Поради тази причина ние предложихме няколко конкретни червени линии, засягащи основни въпроси, които винаги се оспорват в Албания: наблюдаването и преброяването от изборната администрация, както и процесът на решаване на жалби и оплаквания. Жалбите по-специално трябва да бъдат разрешавани чрез стриктно спазване на процедурите в Изборния кодекс. Ако има проблеми, те могат да бъде решени чрез надежден механизъм. Но в този процес ролята на Централната избирателна комисия е от жизненоважно значение.


Албания има добър Изборен кодекс днес. В този кодекс някои правила са кристално ясни: членовете на изборната администрация не могат да бъдат отстранени по причини, неуточнени в Изборния кодекс. Членовете на Централната избирателна комисия са политически назначения и се гласуват от парламента, но след това те стават нещо друго, като съдиите във Върховния съд на САЩ, избирани от президента и Сената: те стават пазители на правилата. Има причина, поради която те се назначават за срок от шест години и не се освобождават, освен ако не извършат престъпление. Те трябва да действат въз основа на Изборния кодекс и да го защитават, а не да участват в партийна политика. Ще искат ли "тяхната" партия да спечели? Може би, но това трябва да бъде без значение за това как си вършат работата.


Да приемем още от самото начало, че ЦИК никога не може да бъде аполитична в Албания, е като да се откажем от основни стандарти още преди да е пуснат и един глас! Това изпраща страшно послание.


Някой може да каже: нереалистично е да се очаква неотдавнашното уволнение на член на ЦИК да бъде върнато. И може би всичко ще премине добре във всеки случай от сега нататък: гласуване, броене, ще има няколко спорове, те ще бъдат разрешени мирно, ще има ясен резултат. Ще си спомня ли някой за настоящия дебат?


Но не всичко ще върви добре. Не и ако миналото ръководи всичко до днес. И ЦИК не е маргинален участник в изборите. Тя трябва да се разглежда като легитимна и въз основа на закона. Ако нещата се объркат, се опасявам, че по-късно хората ще гледат назад точно в момента, когато е бил освободен от длъжност член на ЦИК, сривът на ЦИК и слабата реакция на международната общност.


От друга страна, представете си, че ЕС заеме твърда съвместна позиция сега. Това ще изпрати ясен сигнал: някои институции не трябва да се пипат. Някои правила не трябва да бъдат нарушавани. Това, което наистина има значение, е не кой ще спечели, а албанските гласоподаватели да имат възможност да участват в свободни и честни избори.


Какви биха били регионалните последствия, ако Албания проведе лоши избори и остане заседнала на пътя си към ЕС?
- През 2009 г. Албания подаде молба за членство в ЕС. През 2010 г. Европейската комисия отхвърли това да я придвижи напред и не даде на Албания статут на официален кандидат. До днес Албания не е призната за официален кандидат за членство в ЕС, за разлика от Черна гора, Сърбия и Македония. Косово разбира се дори не може да кандидатства за ЕС, докато всички държави членки не са го признали като държава. И Македония е блокирана, докато въпросът с името не бъде решен. Това може да се случи след месец, но може да е и след десетилетие, или никога. По този начин рискуваме да видим Балканите отново разделени. Една група напредва (Хърватия, Черна гора, Сърбия), докато другите изостават в момент на тежко социално и икономическо напрежение. Това не е добро развитие за никого – нито за албанците в региона, нито за техните съседи.


Каква е ролята на международните наблюдатели в такава поляризирана среда?
- Изборите през 2009 г. отговаряха ли на "международните и европейските стандарти"? Изненадващо трудно е да се отговори на този въпрос. Ще бъде ли по-лесно през 2013 г.? Това е ключовият въпрос за наблюдателите, и това е, което решава дали те ще успеят или ще се провалят в работата си в Албания през юни.


Международните наблюдатели са наясно, че техните оценки имат последствия. Ако те не одобрят изборите, могат да предизвикат масови протести (както в Украйна през 2004 г.). Ако одобрят изборите, ще намалят политическите боеприпаси за всяко оспорване (отново както в Украйна, но през 2010 г.). Налице е разбираем стимул да потърсят убежище в двусмислен език. Но това също може да бъде опасно, както видяхме в Албания през 2009 година.


Разбира се, оценката за изборите е трудна. Албанските институции са слаби, а изборите са близо. Дори малки нередности, могат да окажат голямо влияние. През 2009 г. Службата за демократични институции и права на човека (ODIHR) - най-професионалната институция в областта на наблюдението на изборите в света днес, обобщи констатациите си по следния начин: "... докато са изпълнени повечето ангажименти към ОССЕ, тези избори не осъществиха изцяло потенциална на Албания да се придържа към най-високите стандарти за демократични избори".


Какво означава това? Има ли страна на Балканите, а дори и на други места в Европа, която някога изцяло се придържа към тези "най-високи стандарти"? Изпълнението на "повечето" от стандартите на ОССЕ наистина ли е достатъчно добро за албанските гласоподаватели? Мисля, че е предизвикателство за наблюдателите да бъдат по-ясни и по-малко двусмислени. Да се ​​надяваме, че няма да чуем по-късно това лято, че албанските избори са постигнали повечето от ангажиментите на ОССЕ, но не са реализирали напълно потенциала на Албания да се придържа към най-високите стандарти за демократични избори. Това със сигурност ще бъде вярно. Но също така би било без значение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK