Членството на Хърватия в ЕС ще е възможност за Словения, заяви словенският премиер

Аленка Братушек

© Reuters

Аленка БратушекПредстоящото присъединяване на Хърватия към Европейския съюз ще отвори нови възможности за Австрия и Словения, заяви словенският премиер Аленка Братушек по време на посещение във Виена, съобщи агенция "Хина", цитирана от БТА.


Австрия е първата съседна страна, която Братушек посещава след назначаването й за премиер на Словения преди три месеца.


В центъра на разговорите ѝ с австрийския канцлер Вернер Файман и други официални представители бяха икономически въпроси като ситуацията в банковата система, приватизацията и инвестициите. Братушек и австрийските ѝ домакини обсъдиха също и присъединяването на Хърватия към ЕС.
Попитана от журналисти дали присъединяването на Хърватия към ЕС ще бъде шанс за икономически растеж, Братушек заяви, че присъединяването на Хърватия ще бъде от стратегическо значение както за Словения, така и за Австрия.


Икономическото сътрудничество, инвестициите и финансовата ситуация в еврозоната ще бъдат също в центъра на разговорите на Братушек по време на първото ѝ посещение в Италия днес, където словенският премиер ще се срещне с премиера на Италия Енрико Лета и президента Джорджо Наполитано. Словенският премиер ще посети също Ватикана.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK