Турски министър критикува ЕС, че омаловажава събитията в Египет

Егемен Багъш

© [© European Parliament - Audiovisual Unit]

Егемен БагъшТурският министър за Европейския съюз и главен преговарящ Егемен Багъш критикува държавите членки на ЕС, че преднамерено омаловажават действията на египетската армия, която в сряда отстрани първия демократично избран президент на страната - Мохамед Мурси - и суспендира конституцията, съобщи турският информационен сайт "Уърлд булитин", цитиран от БТА.


"Европейският съюз не може да назове това, което е вече истински военен преврат", заяви в интервю за частната турска телевизия НТВ турският министър за ЕС и допълни, че подобно отношение хвърля сянка върху престижа на съюза.


Багъш отбеляза, че преврат не е правилният начин за смяна на президента, и допълни, че суспендираната от армията конституция е първата конституция, която е била одобрена от египтяните в историята на страната.
"Имаше президент, който бе избран от народа. Ако народът не е доволен от него, тогава начинът за неговата смяна трябва да бъдат избирателните урни, а не военен преврат", каза Егемен Багъш.


Той призова за "незабавен консенсус", за да бъде избегната загубата на човешки животи, казвайки, че липсата на легитимен президент на Египет ще бъде "твърде рискова не само за региона, но и за всички мюсюлмански държави".


"Виждаме един свят, който не нарича един военен преврат това, което е. Президент, който е демократично избран, е отстранен от армията и веднага е назначен нов президент от армията (...). Това очевидно е военен преврат", посочи Егемен Багъш. По думите му силата на "Мюсюлмански братя" в Египет е дълбоко установена и "ако Мурси е отстранен, друг ще се появи".


Багъш също така отхвърли всяко сравнение между Египет и Турция, казвайки, че стандартът на живот в Египет днес е като този на Турция през 60-те години. "Невъзможно е да се правят паралели между икономическия потенциал, отношенията с армията, капацитета за достъп до информация, равнище на доходи и просперитета в Турция и в Египет", каза турският министър за ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK