Сръбското правителство е поканило Доминик Строс-Кан за съветник

Александър Вучич

© Associated Press

Александър ВучичПървият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич заяви, че нападките срещу Доминик Строс-Кан, след като в медиите се появи информацията, че може да дойде в Сърбия като съветник на правителството, са абсурдни, и подчерта, че иска да привлече в кабинета най-добрите специалисти, дори чужденци, предаде БТА.


В сряда първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич спомена за възможността правителството да ангажира авторитетен чуждестранен специалист, "чието име ще предизвика ефекта на взривяваща се бомба". Според вестник "Данас" този човек ще бъде Строс-Кан.


В интервю за телевизия Б92, говорейки за Строс-Кан, Вучич каза: "Поставям въпроса за човек, който от 20 години е водещ специалист, който най-добре знае как се репрограмират дългове, кой от нас знае по-добре как става това? Искаме да назначим по-умен сърбин, но ако нямаме такъв, защо нападаме някого, който може да прави това?"
На въпрос може ли да бъде проблем реномето на Строс-Кан в морално отношение Вучич каза, че той ще отговаря за това в други страни. "Целият свят ще говори за Сърбия като за много по-успешна страна, отколкото беше по-рано. Той няма да бъде министър, може да бъде някакъв съветник, какъв проблем е това", каза Вучич.


Сега Доминик Строс-Кан е независим консултант на водещи световни компании и организации и е сред авторитетните специалисти по въпросите на икономиката, политиката и обществените отношения.


Вицепремиерът каза, че е разговарял със Строс-Кан за това и че тема на разговора не са били големите играчи, които французинът евентуално би могъл да доведе, а смята, че може да помогне на Сърбия преди всичко около държавния дълг и репрограмирането на дълговете.


Той каза още, че очаква ако не икономически бум, то поне икономически напредък. "Няма да цъфтят цветя и да тече мед и мляко, но Сърбия ще види, че вървим напред. Прекалено е да се каже икономически бум, но икономически напредък ще има при всички случаи", очаква Вучич.


"Очакваме големи инвестиции наесен, у нас идват големи, важни компании, повече китайски, американски, азиатски", каза той, без да уточни кои.


Вучич каза, че окончателно е готов списъкът на министрите, които напускат правителството, и сега се работи по списъка на хората, които ще ги заменят, като ще се постарае това да бъдат експерти. "Дали сме успели ще видим след седмица или две", каза вицепремиерът. Той подчерта, че поведението трябва да се промени и резултатите ще дойдат.


Отговаряйки на въпроси, свързани със заплатите и пенсиите, вицепремиерът каза, че пари за това има до края на септември, но посочи, че дефицитът е по-нисък и не надвишава 5.5 на сто, че ръстът на износа е по-голям, а ръстът на индустриалното производство ще бъде около два процента. Но "който не иска да спестява, трябва да напусне правителството", беше категоричен той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK