Строителният сектор в Македония е заплашен от колапс, вещаещ нова рецесия

През последните 5-7 години Скопие преживя огромен строителен бум

© Associated Press

През последните 5-7 години Скопие преживя огромен строителен бумСлухове за предстоящ колапс на пазара на недвижими имоти в Македония се разпространяват от известно време. Напоследък обаче те се увеличават, пише в статия изданието Osservatorio Balcani e Caucaso.


През последните 5-7 години Скопие преживя огромен строителен бум, главно в жилищния сектор. Той беше предшестван и последван от силно покачване на цените на жилищата, а явлението беше ограничено до столицата. В останалата част от страната, с малки изключения, жилищноjf строителство беше слабо и цените останаха стабилни.


Увеличението на цените беше особено видимо в периода 2007-2009 г., когато според оценки, правени от националната банка, те се бяха повишили с над 35%. В момента средната цена на квадратен метър в Скопие е около 1000 евро. Цените могат да бъдат доста по-ниски (700-800 евро) за по-малко привлекателните части на града, както и значително по-високи (1300 евро и повече) в новите елитни квартали.
Наскоро в контекста на нарастващите разговори за срив на пазара на недвижими имоти цените като че ли малко се понижиха. Малкото частни обществени допитвания - в допълнение към редовно извършваното от националната банка – показват малко намаление с около 3.5-5% на цената на квадратен метър през последните 6 месеца.


Липса на търсене


Основният проблем е търсенето. Или по-специално липсата на търсене. През последното десетилетие се наблюдава засилено търсене на жилища в столицата – за съжаление няма надеждни публични данни за точния брой на продадените апартаменти – и това даде тласък както на цените, така и на предлагането. Печалбите според сведенията са станали огромни. Както частният сектор (строители), така и публичният (общини, издаващи разрешителни за строеж) пламнаха – появиха се стотици нови строители, а властите започнаха издаването на лицензи като луди.


В по-широкия център на града на практика няма място да се обърнеш. Зелените пространства бяха ликвидирани, парковете – унищожени, вековни дървета – отсечени без протести, тротоарите също намаляха. Сгради буквално бяха строени една върху друга. А исторически квартали като "Дебър махала" ("Дебар маало"), известен някога със старите къщи с градини, бяха запушени от нови сгради. Улиците обаче останаха тесни, което прави невъзможно движението и спокойствието на жителите.


Изведнъж обаче се оказва, че търсенето е спряло. Според някои оценки търсенето е намаляло с около 30% в сравнение с миналата година. Дори числото да е точно, то показва само част от историята, тъй като не се поставя във връзка с изграждането на нови апартаменти.


Според някои данни (изследване на Forton) броят на новите апартаменти, изградени през първата половина на 2013 г. (около 1800-1900), е почти двойно по-голям от броя (около 1000) завършени през втората половина на 2012 г. Допълнителните 1000 жилища трябва да бъдат завършени до края на годината според същото проучване.


Според други оценки, направени публични от високопоставени служители в банковия сектор, които не цитират източника си и методологията, има около 4000-5000 нови непродадени апартамента в Скопие. Най-новите данни на Forton отново за свободните жилища, които не са продадени, показват, че те са се увеличили през последната година и вече възлизат на 43%. Като цяло хората са спрели да купуват.


Лошите кредити, лоши банки


Данните не са съвсем ясни, защото много малко от строители са склонни да ги споделят. Докато някои от тях са по-откровени за трудната ситуация, други предпочитат да запазят информацията, с която другите разполагат, в опит да успокоят пазара. Дори най-простият вид данни, като например колко жилища са продадени месечно, не се разпространява публично.


Строителният сектор в Македония е заплашен от колапс, вещаещ нова рецесия

© Associated Press


При липсата на ясни данни силен индикатор се явява медийната паника. Пресата е изпълнена със статии за пазара на недвижими имоти. Докато някои от изданията предупреждават за предстояща катастрофа, други (вероятно спонсорирани) разказват розови истории, предупреждаващи за бъдещото увеличение на цените в опит да се привлекат купувачи. В сравнение с информацията отпреди 2-3 години броят на статиите и репортажите за пазара на жилища се е увеличил многократно.


Има обаче и други важни показатели. Преди около година и половина правителството започна кампания, с която се опитва да свали цените на жилищата чрез увеличаване на изграждането на обществени жилища, които се продават на субсидирана, но все още пазарна цена. Никой обаче не обяви тази кампания шумно, а малкото обяснения бяха, че целта ѝ е да се помогне на младите хора да получат дом. Изглежда обаче, че правителството се е притеснило от прегряването на пазара.


Друг показател е броят на лошите кредити, който се увеличава. Няма точна информация за разбивката по сектори на лошите кредити, но се приема, че много от тях са в строителството. Банките все по-често обявяват за просрочени ипотеки на строители, които не могат да върнат заемите си (отново няма конкретни данни публично). Така и финансовите институции натрупаха много недвижими имоти, които също не могат да продадат. Напоследък има все по-голям натиск и върху банките да намалят цените на новите си "активи", но те рядко го правят.


Преди няколко месеца националната банка реши постепенно (20% годишно) да отписва активи от недвижими имоти по банкови сметки. Това означава, че недвижимият имот ще трябва да бъде напълно отписан за 5-годишен период. Решението е опит да се въведе ред в сметките на банките. Докато банките съобщават за печалби, се оказва, че те са в активи, които действително не могат да продават. С други думи, е много вероятно някои от банките също да затънат.


Испански синдром


Някои банкови мениджъри предупредиха за ситуацията. Освен ако цените не се понижат, казват те, пазарът е изправен пред колапс. Строителите няма да могат да продават къщи и да изплащат заемите си. Много строители, от друга страна, твърдят, че за тях намаление на цените не е опция, тъй като са строили със скъпи материали.


Увеличаващата се паника очевидно допълнително потиска търсенето. Купувачите чакат да видят дали цените ще се понижат. Очаква се цените да тръгнат надолу по същия начин, както скочиха преди 4-5 години. Въпреки това те често не започват да се понижават, докато не е станало твърде късно. Тогава, когато кризата се е разпространила до редица други индустрии, теглени от строителството.


Ситуацията е много подобна на това как започна кризата в доста други страни, най-скоро в Испания. Прегряване на пазара на недвижими имоти започна от липсата на търсене, повличайки надолу банки. Това забави цялата икономика.


Въпросът сега е: колко тежко ще бъде кацането? На малък пазар като Македония балонът може да не да стигне до пълно разрушение, но продължителната му дефлация ще бъде също толкова вредна. Скромният растеж на Македония през последните години, който беше задържан и от световната криза, до голяма степен се дължи на развитието на строителния сектор. И сега, когато този сектор е изправена пред колапс, страната е в очакване на нова рецесия. И вероятно тя ще е по-дълбока.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако са строили в Скопие жилища за два милиона души,ще са в колапс.
  Откъде ще ядем зеленчуци после.

 2. 2 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#1] от "6emet":


  [quote#1:"6emet"]Ако са строили в Скопие жилища за два милиона души,ще са в колапс. [/quote]Албанци ще има да се населят ,спокойно...

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Макетата сигурно са чакали войските на Александър Македонски да се върнат от към Индия и забогатели, за им изкупят новите жилища. Май са пропуснали, че те отдавна са се върнали, ама в Гърция.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Интересна статия, но като че ли малко са позасилили нещата. Правителството им има някаква програма за кредитиране "Купи кука, купи стан" с която се стимулира купуването на жилища. Новите им проекти са като че ли по-качествени от това което се строи в София (говоря конкретно за жилищата), а съществуващия сграден фонд е в значително по-добро състояние от нашия.
  Има и някакви изхвърляния - например проектът за 4 небостъргача, но поне към момента инвеститорите от Турция твърдят че има голямо търсене.
  http://www.pronajdi.com/uploads/1/0/9/8/10981176/6344090_orig.jpg

 5. 5 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Има само две безкрайни неща : Вселената и Македонския пазар на недвижими имоти, врпочем за първото не съм сигурен.

  veni vidi fugi
 6. 6 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега албанците ще започнат да изкупуват всички апартаменти...

 7. 7 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 710 Весело

  Има още български герои без паметници в Скопие,значи имат още много работа.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 8. 8 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 799 Неутрално

  ами нищо нео4аквано, така работи пазарът- който направил кеш, направил

 9. 9 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  по-широкия център на града на практика няма място да се обърнеш. Зелените пространства бяха ликвидирани, парковете – унищожени, вековни дървета – отсечени без протести, тротоарите също намаляха. Сгради буквално бяха строени една върху друга.
  --------------
  е, Българска си му работа .....

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 10. 10 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1203 Весело

  и една поправка за Дневник, таз статия защо е в Европа? Пуснете я под Регионални новини.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 11. 11 Профил на fxx55313434
  fxx55313434
  Рейтинг: 388 Весело
 12. 12 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "жилищноjf"

  авторът пише по бдс

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  В Мюнхен и Милано скандалите са около доставки на високоскоростни метровлакове и системи за управление на трафика. На Балканите, като няма друго, от какво да крадем - от какво да крадем, айде ще наливаме в строителство, хляб да се реже - трохи да падат...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Какъв колапс бе?
  Тези още не са порстроили всичките паметници дето се полагат само на родата на Александър Велики!!!
  Къде са се засилили да си почиват!!!
  Я да хващат количката и лопатат и да почват....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Т.нар. "балон" е най-нормалното нещо на всеки свободен пазар за имоти.
  Първият етап е упоменат - нямало достатъчно жилища, хората търсят, а предлагато не достига. Съответно предприемачите запретват ръкави, бутат рушвети, разкопават де що има градинка и почват да строят. Почват да правят пари. А кога спират - ами когато пазарът прегрее, демек цените почнат да падат.
  Да не са луди да спрат точно в разгара, докато цените още се качват?
  Следват няколко години, когато търсенето е по-малко от предлагането, цените падат. Като свършат готовите жилища, като се изкупят от преселващите се шиптъри, пак ще вземат да се качват цените, и съответно предприемачите пак ще вземат да строят.

 16. 16 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Колкото и паметници на чужди личности и кичозни сгради в македонски класицизъм да турнат около Вардара, макетата пак ще си останат бедни балкански мишоци.

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 17. 17 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Македонците да започнат наново строителството на великата Македонска Кула, която историците неправилно наричат Вавилонска, така търсенето на жилище в Скопие ще скочи и темповете на ново стрителство ще започне с темпове невиждани никъде в световната история.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK