Украинското правителство одобри споразумението за асоцииране с ЕС

Микола Азаров

© Reuters

Микола АзаровУкраинското правителство одобри проект на споразумението за асоцииране с Европейския съюз, което ще бъде първата стъпка на Киев към еврочленство, предаде "Франс прес".


Страната се надява да подпише споразумението на срещата на ЕС за Източното партньорство във Вилнюс през ноември. Ако това се случи, Украйна рискува да вдигне градуса на напрежението в отношенията си с Москва.


Преди ключовото решение премиерът Микола Азаров подчерта, че "споразумението е карта по пътя към страната, който повечето украинци желаят да видят".
Подписването на споразумение за асоцииране ще отвори пазарите на ЕС за украинския износ и ще бележи решителен завой към Запада. Усилията за евроинтеграция обаче не се приемат добре от Москва, която смята Киев за част от своята сфера на влияние и иска да го привлече във водения от Русия Митнически съюз.


Азаров обаче подчерта, че в споразумението за асоцииране няма никакви клаузи, които да пречат на украинските планове за разширяване на сътрудничеството с Митническия съюз, както и с други партньори извън ЕС.


На заседанието Азаров посочи като най-голям риск от подписването на споразумението с ЕС времето за модернизиране на украинската икономика. "Главният риск е в това, че за модернизиране на икономиката са необходими огромни ресурси и време. За да съхраним украинската автомобилна индустрия, например, ще ни трябват 3-5 години радикална изпреварваща модернизация и производство с по-малко загуби от тези на европейските производители", заяви премиерът, цитиран от руската агенция РБК.


"Украйна има ресурсна база за това, имаме големи енергийни мощности, квалифициран персонал, метали, производство на електротехнически, пластмасови и каучукови изделия", добави той.


По думите му в същото време една всеобхватна зона за свободна търговия с ЕС би създала уникални възможности за ускоряване на тази модернизация. "От тези възможности трябва да се възползваме грамотно. Имаме преходен период от 10 години - за това време украинската промишленост трябва да извърши огромна работа по въвеждане на европейски норми и технически регламенти, да се привлекат средства, както и да се търсят партньори и инвеститори с цел модернизиране на производството."


Украинската икономика е силно зависима от износа на стомана, химикали и зърно, като повече от 60% от износа отива на пазари в бивши съветски държави. Русия, Беларус и Казахстан, всички членки на Митническия съюз са най-големите от тези пазари.


Миналия месец Русия отправи поредно предупреждение към Украйна, като проведе допълнителни митнически проверки над украинския внос в продължение на около една седмица. Президентът Владимир Путин заговори и за вероятни "защитни" мерки от страна на Москва и съюзниците й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK