Съдът на ЕС реши турските граждани да не могат да влизат без визи в съюза

Присъдата затваря вратата за безвизови пътувания на турците в страни от ЕС.

© Reuters

Присъдата затваря вратата за безвизови пътувания на турците в страни от ЕС.Турските граждани нямат право да влизат без визи на територията на държава - член на Европейския съюз. Това решение взе Съдът на ЕС по дело, засягащо разрешението за пребиваване в Германия на турска гражданка, съобщи англоезичният новинарски сайт World bulletin.


Присъдата затваря вратата за безвизови пътувания на турците в страни от ЕС, посочва изданието.


Съдебният процес започна миналата година по случай от 2007 г., свързан с отказа на Германия да издаде виза на Лейля Еджем Демиркан (тогава 14-годишна), която искаше да замине за Германия, за да живее там с майка си Ейлем Хубер и пастрока си Йорг Хубер.
Семейството дава под съд германското правителство заради дъщеря си, а германските съдии решават да отнесат случая до Съда на ЕС.


Адвокатът на Демиркан настоява, че първата клауза от член 41 на допълнителния протокол от 1970 г. към Анкарското споразумение за асоцииране от 1963 г. не позволява вече придобитите права да бъдат намалявани, като изтъква, че до 1981 г. турците са пътували в Европа, без да са им били нужни визи.


Общите визови изисквания бяха въведени през 1980 г., след като броят на безработните в Германия рязко се увеличи и други страни в ЕС последваха примера ѝ.


В случай че съдът в Люксембург беше решил в полза на Демиркан, това не само щеше да даде възможност на нея и други турски граждани да посещават Германия без визи, но същото право щеше да се отнася по всяка вероятност и за други десет членки на ЕС, посочват експерти.


Берлин и Анкара спорят по въпроса от години. Докато германците могат да прекарат в Турция до три месеца без виза, турците трябва да се сдобият с виза, за да посетят Германия. Те също така са задължени да платят гаранционен депозит от няколко хиляди евро. Турските туристи се оплакват, че трябва да чакат няколко седмици или дори месеци, а молбите им понякога са произволно отхвърляни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK