Анкара критикува решението на Съда на ЕС, отказващо безвизови пътувания на турците

Егемен Багъш

© Associated Press

Егемен БагъшТурското правителство остро критикува решение на Съда на Европейския съюз, отказващо даване на право на турски граждани да пътуват без визи в страните от ЕС, определяйки го като несправедливо, политическо и влизащо в конфликт с процеса за визова либерализация между Анкара и съюза, съобщи англоезичното издание Hurriyet Daily News.


Турският министър за ЕС Егемен Багъш подчерта, че някои държави членки, които настояват Турция да подпише споразумението за реадмисия, според което съюзът ще може да връща имигрантите, преминали през гръцката граница, са подложили съда на натиск. Целта е да продължат да използват нуждата от споразумението за премахването на визите за турски граждани.


"Тази ситуация създава подозрения за искреността на тези страни в хода на процеса на визова либерализация. Трябва да се отбележи, че Турция няма да игнорира позициите на тези страни по време на преговорите си с Европейската комисия", подчертава Багъш в писмено изявление.
По думите му решението на съда е главно политическо и цели създаване на нови граници в рамките на европейския континент, въпреки че ЕС твърди, че премахва подобни граници. "Това решение на Съда на ЕС е срещу принципа за върховенство на законa, което е една от основните ценности на ЕС", смята той.


Турските граждани нямат право да влизат без визи на територията на държава - член на ЕС, реши Съдът на ЕС в Люксембург по дело, засягащо разрешението за пребиваване в Германия на турска гражданка.


Съдът беше сезиран за случай от 2007 г., свързан с отказа на Германия да издаде виза на Лейля Еджем Демиркан (тогава 14-годишна), която искаше да замине за Германия, за да живее там с майка си Ейлем Хубер и пастрока си Йорг Хубер.


Турция и Еврокомисията планират да ускорят процеса, който ще доведе до премахване на визите за турски граждани при пътувания в ЕС в замяна на подписването от Анкара на споразумението за реадмисия. Решението на Съда на ЕС може да създаде допълнителни трудности за страните за постигане на напредък в процеса заради нарастващата липса на доверие, отбелязва изданието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK