Сръбското МВР е похарчило 2 млн. евро за охрана на несъстоялия се гей парад

След забраната на сръбското правителство за провеждане на гай парад в Белград в петък правозащитници излязоха с флагове с цветовете на дъгата и плакат "Това е прайд".

© Reuters

След забраната на сръбското правителство за провеждане на гай парад в Белград в петък правозащитници излязоха с флагове с цветовете на дъгата и плакат "Това е прайд".Министерството на вътрешните работи на Сърбия е похарчило два милиона евро за организиране на охраната на тазгодишния "Парад на гордостта", който в крайна сметка бе забранен от съображения за сигурност, пише белградският вестник "Блиц", позовавайки се на източници от ръководството на полицията, предаде БТА.


Източник от сръбското вътрешно министерство посочва пред вестника, че по-голямата част от тези пари е била похарчена за закупуване на ново оборудване, което още не е пристигнало в министерството на вътрешните работи на Сърбия.


Доста пари били похарчени и за формиране на нов команден център, от който било планирано да се ръководи организацията на охраната на гей парада. Освен това било предвидено за надници на полицаите, които е трябвало да охраняват парада, да бъдат похарчени 400 хиляди евро.
Ще бъде платено и на 6500 полицаи, които от петък вечерта бяха извънредно ангажирани на улиците на Белград, въпреки че парадът бе отменен, както и на всички онези, които са участвали в логистиката на цялата операция, пише изданието.


Ако министерството на вътрешните работи на Сърбия е похарчило над 200 милиона динара от парите на данъкоплатците за закупуване на нова техника, за създаване на команден център и ангажиране на голям брой полицаи за охраната на прайда, решението на директора на полицията Милорад Вельович, че гей парадът трябва да бъде забранен заради рискове за сигурността, е най-малкото учудващо, отбелязва вестникът.


Междувременно президентът на Сърбия Томислав Николич оцени днес, че е трябвало много по-добре да бъде подготвен теренът за "Парада на гордостта" и да не се позволява този въпрос да застрашава европейския път на страната, предаде "Бета".


В публично изявление Николич каза, че хората с различна сексуална ориентация в Сърбия имат гарантирано право на събиране и това е един от принципите, за които страната се е застъпвала в рамките на борбата за човешки права.


"Всички граждани, независимо от сексуалната им и друга ориентация, са равни в правата си и държавата би трябвало да се посвети на това по адекватен начин", заяви сръбският президент.


С оглед на това, че става въпрос за деликатна тема, с която някои отделни лица и някои групи биха могли да злоупотребят, противно на интересите на Сърбия и тежката ситуация, в която страната се намира, в организирането на това събитие би трябвало да се включат всички ключови фактори от агенциите за сигурност и медиите до неправителствените организации и международните институции и теренът трябваше да се подготви навреме, каза още сръбският президент.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK