"Медийна култура" било новото условие от Брюксел за еврочленството на Македония

Македония получи статут на кандидат за членство в ЕС още през декември 2005 г.

© Reuters

Македония получи статут на кандидат за членство в ЕС още през декември 2005 г.В доклада си на 16 октомври Европейската комисия ще даде пета поред препоръка за започване на преговори с Европейския съюз, пишат македонските вестници, отбелязвайки, че този път на страната ще бъде поставено ново условие - установяване на "медийна култура", предаде БТА.


Най-новото в доклада е, че по отношение на свободата на изразяване и свободата на медиите в Македония, за което отново се очакват негативни забележки, Еврокомисията въвежда ново условие - "медийна култура", пише "Утрински весник".


Вестникът отбелязва, че от Македония ще се иска да въведе "медийна култура", макар да не е ясно какво означава това и как искането би трябвало да бъде осъществено на практика.
Страната ще бъде критикувана и за липсата на договор за добросъседство с България, т.е. за това, че не са ускорени преговорите за неговото подписване.


Ще бъде отбелязана и крехкостта на междуетническите отношения заради инцидентите на етническа основа в края на миналата година и началото на тази година и "планините" между Македония и Гърция в решаването на спора за името, отбелязва скопският вестник.


Вестник "Вечер" коментира, че "заради гръцко-българските блокади" Македония не може да започне присъединителни преговори и дори т.нар. скринингов процес, който според опита на Черна гора и Сърбия е възможно да се развива без официално начало на преговорите.


Македония получи статут на кандидат за членство в ЕС още през декември 2005 г., а Европейската комисия в своите редовни доклади от 2009 г. досега всяка година препоръчва започване на преговори за членство. Заради спора с Гърция обаче датата за преговори още не е определена. По същата причина Атина блокира и членството на Македония в НАТО.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK