Еврокомисията препоръча Албания да стане кандидат за членство в ЕС

Брюксел посочва, че Албания е постигнала напредък по пътя си към евроинтеграция.

© Ройтерс

Брюксел посочва, че Албания е постигнала напредък по пътя си към евроинтеграция.Европейската комисия препоръча Албания да получи официален статут на държава кандидат за членство в Европейския съюз с предупреждението, че страната трябва да продължи борбата срещу организираната престъпност и корупцията, предаде пресслужбата на институцията.


В годишния доклад за напредъка на страните, стремящи се към еврочленство, Брюксел посочва, че Албания е постигнала напредък по пътя си към евроинтеграция, приемайки мерки, определяни като основни за даването на статут на страна кандидатка за членство и продължавайки да прави реформи по ключови приоритети, определени от Европейската комисия.


Според Брюксел Албания е направила първоначални стъпки към подобрение на ефективността в разследванията и преследването в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, а парламентарните избори през 2013 г. са протекли гладко.
За да се придвижи към следващия етап и да започне преговори за присъединяване, Албания трябва да постигне ключови приоритети с особен фокус върху административната реформа, върховенството на закона и основните права. Конструктивният и устойчив политически диалог ще остане ключов за успешния процес на реформи, посочва още еврокомисията.


Според доклада правителството и опозицията в страната са си сътрудничели, за да приемат важни закони в парламента. Относно свободата на изразяване Брюксел отбелязва, че законодателната рамка се е подобрила с приемането на закона за аудио-визуалните медии.


Постигнат е значителен напредък в подобрението на отношението към затворниците и са направени стъпки в реформата на публичната администрация и съдебната система. Има подобрения в борбата срещу корупцията и са взети мерки, за да се подобри защитата на човешките права.


Брюксел все пак отбеляза, че са необходими допълнителни и устойчиви усилия за изпълнение на политическите критерии. За демокрацията и върховенството на закона е от особено значение да се надгради постигнатият наскоро напредък и да се гарантира, че политическият диалог и съвместните усилия за реформа са устойчиви.


Необходими са и конкретни мерки за подсилване на независимостта и ефективността на съдебната система. Трябва да се подобри и борбата срещу корупцията, както и да продължат усилията за реформа в публичната администрация. Законодателните и политически инструменти в областта на човешките права, и в частност за ромите, трябва да бъдат по-добре прилагани, продължава докладът.


Отбелязва се, че макар Албания да е продължила да поддържа макроикономическа стабилност, икономиката остава нестабилна и уязвима както на вътрешната структурна слабост, така и на световната икономическа нестабилност. Има подобрение на пазара на труда, но безработицата все още е висока. Остават опасенията от високия бюджетен дефицит и дълг.


Албания освен това е постигнала скромен напредък в подобрението на възможностите си да приеме задълженията на еврочленството, доближавайки законодателството и стандартите си до ЕС, особено в областите на обществените поръчки, съдебната система, статистиката, свободата и сигурността и митническия съюз, посочва Еврокомисията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Да бе, само тия липсват в ЕС.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Албания влезе в НАТО преди Македония. Албания ще влезе и в ЕС преди Македония. Сещате ли се какво следва? Македония ще влезе в Албания преди да се опомни.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 442 Весело

  Там армии с автомати пазят плантациите с марихуана и пътищата към тези селища са минирани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK