В докладите си по напредъка Брюксел настоява за още реформи на Западните Балкани и в Турция

Щефан Фюле

© European Commission, 2013

Щефан ФюлеЕвропейската комисия публикува днес годишния си пакет с доклади за напредъка на страните, които искат да се присъединят към Европейския съюз, и приоритетите за 2014 г., предаде пресслужбата на институцията. Тази година най-съществената препоръка е свързана с Албания, за която Брюксел препоръчва да получи статут на държава, кандидат за членство.


За пета поредна година еврокомисията препоръчва започване на преговорите за членство с Бивша югославска република Македония. Брюксел отбелязва напредъка към ЕС на всички държави от Западните Балкани и Турция през последната година.


Исландия, чието правителство реши да спре временно преговорите за присъединяване, ще получи оценка само в опростен доклад, който ще представи настоящото състояние на ангажиментите ѝ към ЕС.
"Разширяването е процес в развитие и въпреки икономическата криза е добра политика – то представлява част от решението. Разширяването продължава да бъде една от най-ефективните политики на ЕС", заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.


По думите му поставянето първо на основите като борбата срещу корупцията, доброто икономическо управление, свободата на изразяване и медиите, човешките права и защитата на малцинствата засилва политическата и икономическата стабилност на балканските държави, но и на ЕС като цяло.


Еврокомисията подчертава, че страните, които искат да станат част от ЕС, трябва да се заемат сериозно с темите като правосъдна реформа и борба срещу организираната престъпност и корупцията още в началото на присъединителните преговори. Така те ще могат да покажат по-голяма част от постиженията си в развитие, както и постигнатите трайни резултати.


Според Брюксел икономическата криза е подчертала нуждата за всички страни да засилят икономическото управление и подобряването на конкурентоспособността. По тази причина еврокомисията отправя редица предложения за подкрепа на тази цел, включително въвеждането на стратегии за национални икономически реформи и планове за действие за управление на обществените финанси.


Скорошни събития в редица от тези страни са поставили във фокуса това колко е важно да се засилят демократичните институции и демократичните процеси. Всички държави от Западните Балкани и Турция трябва да предприемат още реформи, за да действат на практика принципите за свобода на изразяване и правата на на малцинствата.


Необходими са по-сериозни мерки за защита на други уязвими група от дискриминация, особено въз основа на сексуална ориентация, отбелязват от Брюксел. В доклада еврокомисията посочва, че ще обърне особено внимание на тези приоритети по време на присъединителните процеси.


Очаквайте на www.dnevnik.bg докладите за всички страни от Западните Балкани, Турция и Исландия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK